Centi_30.jpg 526

December 10. Szerda

 

Ma nem mozdultunk ki a laktanyából, elméleti lövészeti oktatásban vettünk részt. Magas, szikár százados és egy alacsonyabb, sötét bőrű főtörzsőrmester tartották. A százados kidüllesztette a mellkasát, és büszkén mondta, hogy mi, határőrök, eredeti szovjet gyártmányú AK géppisztolyokat használunk.

Várt egy kicsit, figyelte, mit szólunk ehhez, de mi mit szóltunk volna, na és?

Ezt le is olvashatta az arcunkról, mert egy kicsit elbizonytalanodott.

– Elvtársak! A legjobb minőségű fegyvert tarthatják a kezükben, pontos, megbízható, könnyű (Akkor mitől sajog a vállam mindig?), és korszerű.

Hát, még mindig nem ájultunk el, s ez láthatóan még nagyobb zavarba hozta.

– Az AK-tól a NATO katonák is rettegnek. A baráti vietnami népköztársaság is AK-kal kényszeríttette térdre az amerikai hadsereget, akik aljas eszközök alkalmazásától sem riadtak vissza!

Kezdtünk álmosodni.

– AK-t használnak a baráti varsói szerződés katonái, és nekünk, határőröknek, az ország védelmében betöltött, kiemelt fontosságú határőrizeti feladatok ellátásakor szintén AK géppisztolyt van szerencsénk használni. Magyarországon csak a Határőrség katonái használnak eredeti szovjetek által gyártott AK-t! Ezt meg kell becsülni…

Hajszálnyit lejjebb csúsztam a székben, az előttem ülő mögé rejtve az arcom.

– …éppen ezért katonák, hatalmas érték, hatalmas ütőerő van a kezükben. A fegyverek rendben tartása ezért olyan fontos, és emiatt a hanyagságot igen szigorúan büntetjük.

Ekkor szólásra emelkedett a főtörzsőrmester.

– Szétrúgom a tökét annak, aki nem pucolja meg a fegyverét rendesen!

– Azt hiszem érthetően beszéltünk – vette vissza a szót a százados – Az AK géppisztolyhoz 7.62-es méretű, acélmagvas lőszer használatos, 200 méterről átviszi a vonatsínt.

– Hosszába? – jött egy hang hátulról. A vihogás meg elölről is.

A főtörzs talpra ugrott.

– Melyik volt az?

Szúrós szemmel pásztázott végig rajtunk, óvatosan megbökdöstük az alvókat.

– Na elvtársak! Melyik van ilyen vicces kedvében? Legközelebb szétrúgom a seggét!

– Jó-jó! – csitította a százados – Üljön le Dombonvári főtörzs elvtárs, ezt majd én elintézem.

Felemelte a mutatóujját.

– Elvtársak, széltében viszi át! Hihetetlen tűzerő ez! Éppen ezért, szigorúan büntetjük, ha valaki nem vigyáz kellőképpen a lőszerekre, azt már meg sem említem, hogy milyen következményei vannak az elvesztésének.

Megint felpattant a főtörzs.

– Szétrúgom a tökét, annak, aki elhagyja a rábízott fegyveranyagot!

A százados barátságos mozdulattal, de határozottan visszatolta a székbe.

– És most essen szó arról, hogy miket kell figyelembe venni fegyverhasználat során.

Két órán át, álmosító hangon duruzsolt, hogy ha határsértőt látunk, először egy figyelmeztető lövést kell leadnunk a levegőbe, aztán egy igazit az emberbe. Ha egy mód van rá, gyereket, asszonyt ne öljünk, persze más kérdés, ha rászóltunk, hogy álljon meg, de nem áll meg, mer' akkor lehet.

Igazi harcászati feladat nincs is, hogy mi legyen a külső ellenséggel, nem hangzik el. Tulajdonképpen csak az a lényeg, hogy bentről élve senki ne jusson át a határon. Az emberöléssel meg ne törődjünk, csak a szolgálattal kapcsolatos feladatunknak teszünk eleget.

– De más az elmélet és más a gyakorlat! – fejezte be végül – Ezt mindannyian jól tudjuk, erről majd Dombonvári főtörzs elvtárs tart oktatást. Amit hallanak, azt jól véssék észbe, azt pedig, hogy ezt tőlünk hallották, felejtsék el!

Feltette a sapkáját és kirobogott a teremből.

Dombonvári főtörzs kiállt középre, megigazította az inggombjait (függőlegesre a címert).

– Elvtársak! – dörögte – Mostantól, kuss legyen, én nem tűröm a vihogást, mint a százados. Nincs bekiabálás, röhögés és alvás sem!

Dühös tekintettel állt még néhány pillanatig, majd a mögötte álló asztalhoz hátrált, ráereszkedett, összekulcsolta a karját a mellén és titokzatoskodó arckifejezéssel folytatta.

– Jól figyeljenek rám! Amit most mondok, az a lényeg! Minden egyéb csak blabla, csak hadova. A századosunk túl érzékeny, nem úgy kezeli a témát, ahogy egy vérbeli katonához illik.

Nagy levegőt vett.

– Az a feladatunk, hogy ne engedjünk át senkit a határon. Bárki próbálná meg, akár a saját anyjuk, így vagy úgy, de meg kell, hogy álljon. Ha van rá idő, először felszólítjuk, hogy álljon meg! De ilyenkor már a vállunkon van a géppisztoly, ki van biztosítva, csőre van rántva, és felé tartjuk. Ez azért jó, mert így nehezen tud meglepni, ha netán fegyver lenne nála. Aztán várunk, hátha megáll. Ha nincs idő, nem várunk, hanem rögtön lövünk. De emberek!

Felemelte a hangját, kikerekítette a szemét, és – ahogy az előbb a századostól látta –, magasba emelte a mutatóujját.

– Ezt nem tőlem hallották! De jól véssék az eszükbe! Ha valaki a felszólítás után nem áll meg rögtön, akkor az nem fél, akkor a figyelmeztető lövés sem segít. Tehát, ha már kénytelenek figyelmeztető lövést leadni, akkor érdemesebb lelőni a delikvenst. Ugyanis később azt fogja mondani, hogy nem is volt figyelmeztető lövés, hanem rögtön rálőttek, abból meg csak baj van. Tehát állampolgárt úgy lövünk agyon, hogy balra, a lába mellé célzunk néhány centire, felszólítjuk, közben követjük a fegyver csövével, s ha továbbhalad, lőni kezdünk. Az első lövés mellé megy, ez a figyelmeztető lövés. Az AK-géppisztoly lövés közben, jobbra és felfelé húz, tehát az első mellé megy, a második a lábába, a harmadik a mellébe, a negyedik pedig a fejébe. A fejébe! Megértették? El ne csesszék, mert ha életben marad, akkor hazudni fog, hogy nem is hallotta a felszólítást, és magukat egy életre lesittelik. Értve?

Diadalittasan tekintett körbe.

– Na mi van elvtársak? Nincs kérdés?

Tényleg nem volt. Csöndben ültünk.

– Akkor elvtársak, emésztgessék a dolgot, és kussoljanak róla. Lelépni!

Elindultunk kifelé a teremből, benn hagytuk Dombonvári főtörzsőrmester elvtársat, nagy dolgok tudóját, és minden titkok őrizőjét.

Ma valamiért nem horkolt a bikanyakú.

A bejegyzés trackback címe:

https://surrano.blog.hu/api/trackback/id/tr874891948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lyken 2012.12.10. 11:26:51

Megdöbbentő. Meg az is, hogy ezek a főfontos elvtársak ki mertek ilyet jelenteni a nagy publikum előtt és nem kellett félniük, hogy ezért bárki bármikor felelősségre vonná őket. És az ilyenek is kapnak manapság nyugdíjat.

lutria 2012.12.10. 17:06:23

200 méterről vasúti sínt?Ezt nekünk már úgy mondták hogy néhány méterről,de amikor már nem voltunk kopaszok -és bratyizhattunk a tisztekkel-a lőtéren volt egy oszlopként használt vasúti sin és felvetettük az ötletet hogy ugyan próbáljuk már ki rajta ezt a mítoszt,valamiért nem engedték...(pedig a tisztek mindenre lőttek amit a lőtéren találtak-lábas,üvegek,stb.:)

lyken 2012.12.10. 22:30:16

Oktatáson volt, hogy az AK és az AMD átütési képessége kb. 3 ember. Nem tartom valószínűnek, hogy átvinné a vasúti sínt.

paveway 2012.12.11. 08:31:08

@lutria: a sín a gerincénél csak 14-15mm, én el tudom képzelni, hogy megfelelő távolságból átlövi. Persze nem 200m-ről. A kérdés az, hogy ki merne rálőni pár méterről. Mert mi van, ha mégsem viszi át vagy rosszul találja el... Lehet, hogy a SZU-ban csináltak kísérletet sok katona szeme láttára, ahol egy szerkezetbe fogott AK-val átlőttek valami gyengített, hulladék anyagból lévő műsínt és ez a legenda elterjedt.

Dvorszky határőr 2012.12.11. 10:09:14

Nyilván valami hülye legenda, de makacsul visszaköszönt többször is a másfél év alatt. :-)

Division 2012.12.11. 12:44:12

Sínből is van nagyon sokféle 5 kilóstól 60 kilósig (az szerint szokták besorolni, hogy 1 méteres darab hány kilót nyom). Lehet, hogy egyszer régen valami, már akkor is régi gyengébb darabon sikerült a mutatvány, aztán a későbbi tovább mesélésnél nem tették hozzá, hogy nem az aktuális, erősebb sínekre kell gondolni. (A történet idején a nyolcvanas években a 48 kilós sínek voltak elterjedve.)

T5H 2013.01.21. 21:50:16

Nekünk a győrszentiványi lőtéren meg is mutatták. Gondolom, nem fúróval fúrták. Hogy hány kilós sín volt, nem mértem. Egyébként valóban a világ egyik legjobb gépkarabélya. Lövészeten lőttek a rigók is, AMD-vel, de rosszabbul, mint a sorkatonák az AK-val. Az egyik 4,4 kg, a másik 2,7 kg. Valószínű, ez a magyarázat.

Oldm4n 2013.01.22. 15:43:41

No, a fegyvermester véleménye. Bizony, a páncéltörő lőszer úgy átviszi a vonatsínt, mint a huzat. Duplán is átviszi. A vállánál is átviszi. Tank ellen van kitalálva, ha jól emlékszem 50 mm NATO páncél ellen. Aztán, a páncéltörő gyújtó még fel is gyújtja azt, ami mögötte van. A sima fmj lőszer 17 embert visz át, ha a lövedék nem ér csontot nagyjából a 17.ben áll meg. Ez nem olyan nagy szám, egy sima csigás íj átvisz hármat. (A harmadikban áll meg. Ráadásul engedély sem kell hozzá.) A külballisztikai jellemzői az AK-nak nem a legjobbak, ma már elavultnak számító szerkezet, de ezt a mai napig elképesztő brutalitással és igénytelenséggel pótolja. Annyira, hogy Irakban, Afganisztánban a jenki terroristák igyekeztek/nek AK-t zsákmányolni az afgán, iraki szabadságharcosoktól, mert az átviszi a burnuszt. A burnusz rétegei ún. kevlárhatással védenek a szabvány NATO lőszer (5.56x45mm) ellen, gyakorlatilag 150-160 méterről az arabot már csak a fejlövés teríti le. Annyira meg nem jók a Colt gépKARABÉLYok. (Véletlenül sem géppisztoly.) AK-nál ilyen nincsen. Az ha rálősz, eltalálod, kifekteti. De mivel gyakran hangra mennek (főleg a helikopterezők) ezért előfordul, hogy saját magukat lövik agyon. Néha a híradóban is van egy nyúlfarknyi hír. Ez okozza a jelenséget, az AK jellegzetes ugató hangja. Nekünk egyszerűbben oktatták anno, (Dombóvári hadnagy ÚR szintén) térdre adjuk le a hármas sorozatot, az majd jó lesz, bárkit megállít. Figyelmeztető lövés nem kell, a felszólítás elég. Igaz, én már a demo(cso)kráciában voltam HÖR.

Ó, igen, rendőrségi lőtereken van lehetőséged potom pénzekért lőni AK-val, ha érzel rá ingerenciát. Nagy királyság felnőttként számolatlanul lőni a tárakat mondjuk Vecsésen a lőtéren, néhány ezresért!!! (Én a Dózsa György úton lőttem el tavaly 18.000.- nyi lőszert.) :D

lutria 2013.01.23. 15:29:09

@Oldm4n: A páncéltörő nyilván átviszi,de ezt az apróságot elfejtették közölni az oktatáson hogy nem az a lőszer amiből 5-6 darabot adnak arra a célra hogy megtanuljanak a kopaszok célzott lövést és sorozatot is lőni...
Amúgy meg azt(is) furcsáltam ezzel kapcsolatban a seregben,hogy elvileg aki kiemelkedően jól lő az kimenőt,szabadságot,jutalmat stb.kap(hatna),de sohasem láttam hogy 6 lövés után bárki elérte volna ezt a szintet,pláne hogy elvileg sohasem bizonyíthatott mert nem volt több éleslövészet X havonta ahol észrevehették volna a tehetségét.

Oldm4n 2013.01.23. 15:56:32

Nem tudom utóbbit mert én lövészképzést kaptam, ráadásul tisztes szakaszban, mi sokat lőttünk - mindenféle fegyverrel. Leginkább az SvD-vel eszetlenkedtünk, AK-val inkább csak őrségben, bár vagy kétszer három tárat ellődöztünk a szentendrei lőtéren. Bár kétségkívül most, hogy mondod, tényleg, panaszkodtak a többi századnál, hogy milyen keveset lőhettek, de ezt amolyan költői túlzásnak tartottuk. Hat lövés? Az még bemelegítésnek sem elegendő. o.O

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2013.01.25. 11:44:00

Furcsállom, hogy régebben katonáskodó emberek mind következetesen "géppisztolyként" aposztrofálják az AK-t, holott köztes lőszert tüzel. Gondolom, a tisztek így tanították, de nem értem, mi volt az oka ennek a félremagyarázásnak. Szimpla tudatlanság?

T5H 2013.01.26. 10:41:39

A jó lövő nálunk is kapott kimaradást, fél napot, hogy bemenjen a kerülethez a csapatzászló előtt fényképezkedni. A képet még ma is őrzöm.

Flankerr 2013.01.26. 13:47:59

@Krajcs: El van terjedve a magyar köznyelvben a géppisztoly szó, és aki még ismeri is a gépkarabély (Ak-k, M-16, H&K G36, stb) kifejezést, nem tudja, hogy mi a szakmai különbség (lőszerméret, típus) közöttük. Azokat "zavarja", akik tudják..:D

Dvorszky határőr 2013.01.26. 18:42:00

@Krajcs: Gyerekkoromban a kisméretű fegyver a géppisztoly volt, a nagyobb a golyószóró. Erről nem tudtam leszokni a katonaság alatt, ahogy a búvároktató sem tudott rávenni, hogy maszknak és uszonynak mondjam a szippancsot meg a tappancsot. :)

HajdúB 2013.06.01. 21:58:22

Határ menti A. Határ menti B. Mi annak idején 3 havonta ezeket a lőgyakorlatokat lőttük meg.Azonkivül volt egy másik lövészetünk is a Cseh gyármányu Pa 9mm pisztolyal.
A határ menti A, nappali lőgyakorlat volt.
A határ menti B, éjszakai ahol rakéta fényénél kellet a futó dolingereket eltalálni.Én 78-80 ig voltam hör annak idején nagyon komolyan vették illetve az állomány is komolyan vette mert a lőgyakorlat eredményét beszámították az a félévente esedékes egyéni értékelésbe. A szocialista versenymozgalom ez volt a hivatalos neve. Szakmai , politikai, és a lőgyakorlat eredménye alapján értékelték illetve minősítették
a határőrt. A minősítés pénz és jutalom szabival járt együtt.Ami címekben is megnyilvánult természetesen, aki 3 szór elérte a HKK ami a határőrség kiváló katonáját jelentette. Akkor a leszerelés ellőt őrmesterré léptették elő. Ere azonban én nem láttam példát, még a csókosoknál sem. Nos én ennyit tudok mondani a régi szép időkről.
süti beállítások módosítása