Centi_30.jpg229

 

 

 

 

 

Október 3. Szombat


Visszajött a B. Kozma Zsolt szabiról, az ő rajába kerültem, és egy körletben vagyunk. B. K. Zsolt most lett őrvezető. Teljesen kiborult, mikor előléptették.
Már az is rosszul érintette, hogy határőr lett Budapesten, nem pedig valami messzi kisvárosban honvéd, mindezt az apja művének tekintette, de azt remélte, hogy talán ezzel vége is a karrierjének. Ő nem igyekszik, az apja meg ezzel megtette, amit kell. De hogy a szabadnapja előtt előléptették és közölték vele, hogy megtették rajparancsnoknak, ez már nehezen viselhető volt számára.

Dőlt belőle a piaszag, késve érkezett, és most a körletbe lépve azon dühöngött, hogy Gitti, a Csüti, még csak meg se emelte a hangját, hanem jóindulatúan feltessékelte. Pedig ezért példás büntetést érdemelne, nyilvános lefokozást!
Mondtam, hogy ilyen töketlen bandától logikus lépést ne várjon, de nem bánnám, ha igyekezne, mert akkor mehetnénk együtt futkosóra.

De meg se hallotta, le-fel járkált a körletben és egyre erősebb dühöngésbe hergelte magát.

Nem mer a korábbi punk haverjaival találkozni, mondja, mert szégyelli, hogy nem maradt sima határőr! Megvetnék érte, ha tudnák, hogy rangja van, hogy őrvezető lett.
Régen a legsúlyosabb arcokkal mozgott, igazi népellenségekkel, olyan is volt köztük, akit rendszeresen megvertek a rendőrök. Ez többekkel előfordult. Egyszerűen csak megkeresték őket a munkahelyükön, elvitték őket haza, kiforgatták a cuccaikat otthon, másolt punk kazettákat kerestek, aztán ha nem volt más a lakásban akkor ott, egyébként az őrsön verték meg őket.
B. K. azt mondja, hogy őt is többször megverték, nem tudták ki az apja, ő meg nem mondta, örült, hogy abban az elbánásban részesül, amiben a haverjai. De megverték amikor még csöves volt, hogy hosszú a haja, aztán megverték, mikor punk volt, mert tarajat hordott, aztán közvetlen a bevonulás előtt skinheadként verték, mert kopasz.
És mindegyik haverja gyűlölte a rendőrséget, gyűlölte az egyenruhát és gyűlölte a vele járó hatalmat.
Ezeknek hogy mondja meg, hogy egy rendőrséghez hasonló erőszakszervezetben kapott rangot?
Meg gyanús is lenne, örülhetne, ha nem tartják spiclinek és nem veréssel szabadulnak meg tőle. Ezt panaszolta el, aztán kérdezte, hogy tulajdonképpen mit csinálok a körletében. Elmagyaráztam, hogy ide helyeztek, nem vagyok már kutyás.
De igazából mintha most sem hallotta volna, nekikezdett újra. Ledöglöttünk az ágyára, hosszan mesélt, hogy más ne hallja. Ezeket a dolgokat nem akarta nagyközönség előtt tárgyalni.
Hosszan ecsetelte milyen marha jó koncerteken volt a Kassák Klubban, pl. Dögevőkön, Cpg-n, ETA-n. A MosOI-t szalonzenekarnak tartotta, szerinte az Anyátok, a Pállott Szájú Fiúk, vagy a Gecizők sokkal jobb zenekar.
Soha nem hallottam ezekről: elmesélte, hogy a punk zenekarokat nem szereti a párt és ezt egy szerinte közismert anekdotával bizonyította:
Mindig be kellett jelenteni az alakuló együttesek neveit és hivatalos ORI engedélyt kellett (volna) szerezniük az együtteseknek. Egy ilyen meghallgatáson szórta Tóth Dezső elvtárs erőteljes stílusban a dörge­delmeit: „Kérem szépen, miért kell olyan neveket adni együt­teseknek, hogy Orgazmus? Vagy magyarázzák meg nekem, hogy miért adnak együttesnek ilyen nevet, hogy URH? Ba­gatell dolog ez belátom, a Művelődési Minisztérium soha az életben nem fog beleszólni, hogyan nevezzenek el egy együt­test. De azért mégis, gondolják meg, jó ez maguknak?" Majd ezzel zárta: „...él az emberben a kötöttségek, normák nélküli élet utáni vágy. De amikor olyan hangsúlyt kap, amely kate­gorikusan és közvetlenül egy nihilista, munka nélkül élés, a szervezett társadalomellenesség hangulatát terjeszti a maga nagyon hatásos eszközeivel, az általában sem helyes, de a je­len társadalmi politikai helyzetben azt is mondhatnám, hogy Tilos!"

Nem tudtam hogy ilyesmik léteznek. Hüledeztem sokat, és dühös lettem a rendszerre, de aztán B. K.-n látszott, hogy lassan józanodik, ekkor ötlött fel benne a kérdés, hogy oké, hogy ide helyeztek engem, de miért?
Elmondtam, hogy elhagytam a fegyverem, meg hogy elaludtam, meg úgy az egészet. Elképedve hallgatott. Mikor befejeztem felpattant és felkiáltott.

Állj már fel ember, hadd öleljelek meg! Visszahoztad belém a reményt.

Ekkor már alaposan meglapogatott és mondogatta, hogy Dvorszky, tényleg elhagytad a géppisztolyod?
Kurva jó fej vagy, igen, ez a helyes, kapják be!

forradalom.jpg
A többiek láthatóan hibbantnak néztek minket, mert még én is fellelkesültem, és hangosan kántáltuk, hogy forradalom-forradalom, de az alegység ügyeletes bekiabált, hogy takarodó van, kussoljatok!

És ezzel le is verte.

süti beállítások módosítása