Centi_30.jpg143

 

 

 

 

 

December 28. Hétfő

Ma már nem tettek szolgálatba, hanem megint Balrognál jártam. Kihallgatásra rendelt.
A pénteki akcióm érdekelte.
El kellett mesélnem neki.
Nem nagyon tudtam szépíteni, először nem állítottam meg a kocsikat, nem ellenőriztem senkit, aztán megtagadtam a parancsot, mert úgy láttam jól elvégeztem a feladatom, szükségtelen a takarítást megismételni.
Először meghallgattam, hogy nem miattam van a határőrség, nem én döntöm el mi jó, mi nem. Aztán megkérdezte mi az istenért nem ellenőriztem a kocsikat. Attól a válaszomtól, hogy néztem a fel- és leszálló gépeket, eléggé kiborult.

– Maga teljesen hülye?

Nem akartam magyarázni, hogy mennyire vagyok az, vártam hogy ő tippelje meg, aztán valószínűleg véleményt alkotott, mert közölte, hogy a legkisebb engedetlenség hallatán elhelyeztet Nyírbátorba.


nyírbát1.jpg

Hogy miért oda? Nem tudom talán valami nagyon durvát akart mondani, ami megijeszti a pesti fajankót. De lehet, hogy azért jött ez a nyelvére mert talán ez neki az otthon, a szülőváros, és pontosan tudja milyen szar hely az ottani laktanya, hogy nekem büntetés legyen.

Nem mondhatnám, hogy olyan nagyon rám ijesztett, azt gondolom, hogyha nem muszáj, akkor nem kezdenek neki papírmunkának.
Lusta ehhez mind.
Anélkül viszont nem tudnak elhelyeztetni.

Szóval szerintem csak blöff.

Aztán megpróbáltam megemlíteni, hogy visszaköltöznék a régi körletbe, de szó szerint kidobott az irodából, hogy most már elege van, kifelé, látni sem akar.

 

Aztán kaptam egy bent töltendő szabadnapot. Nagyon úgy nézem, hogy meg kell barátkoznom azzal a helyzettel, hogy benn fogom tölteni a maradék katonaidőmet.

Van 21 hetem hátra, hetente jár egy nap, vagyis ennyi szabadnapot vehetnek el.
21 nap.
Bolhacsípés.

Ettől nem fogok megjavulni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://surrano.blog.hu/api/trackback/id/tr825622349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maczi 2013.12.28. 16:52:23

Na igen! Nem véletlenül fenyegetett az őrnagy azzal a hellyel. A HÖR-ön belül Csorna és Nyírbátor volt a két legkegyetlenebb hely. Nyírbátort ismerem, mert ott voltam kiképzésen. Ott erősen adtak a fegyelemre és a keményvonalasságra. Ott hamar repült fél év laktanyafogság bármilyen kis fegyelmi vétségért is és olyankor csak akkor lehetett látni a családot, ha látogatási napon ment. Zuhanyzás hetente kétszer volt. A többi nap csak a mosdóban lehetett megmosakodni. Mindehhez a tisztesek és a hivatásosok egy része a környező tanyavilágból kerültek ki az onnan hozott kultúrájukkal, szellemi szintjével és alkohol-állóságukkal. A kiképzőbázis poltisztje rendszeresen a szovjet tévé adását nézte és ha otthon összeveszett a szovjet származású feleségével, akkor képes volt vasárnap délelőtt bejönni lökni, kiélni a dühét a katonákon. Ráadásul szinte semmi sem volt a városban, ami miatt érdemes lett volna eltávra menni. Pestig pedig 6-7 óra volt a vonatút. Ráadásul akkoriban rengeteg volt a határsértés és így a riadóztatás is. Ahhoz képest Ferihegy szanatórium volt.

Rollende Landstrasse 2013.12.28. 18:05:55

Nyírbátor olyan fogalom lehetett nektek, mint nekünk Lenti a Magyar Néphadseregben. Ha szóba került, akkor mindig az volt, hogy "na igen, Lenti... az kemény!"

Ugyanezeket mondták róla, mint Maczi. A megközelítése is hasonló volt. Kéthavonta eltáv, aminek fele elment az utazásra.

(h)öreg 2013.12.28. 20:12:24

Nyírbátornak elég rossz híre volt,bár kiképzőnek Sopron sem volt lánynevelő intézet(Ddvorszky et. tapasztalhatta).
Még is volt egy katonatársam,aki Nyírbátorba kérte az áthelyezését,igaz családi okok miatt.

fekvőrendőr 2013.12.28. 22:25:23

Volt szerencsém 1978. 04. 18.-tól kereken 100 napot Nyírbátorban tölteni kiképzésen. Akkoriban mindenki megemelte a kalapját az előtt aki Nyírbátori kiképzést kapott. A soproni kiképzés volt akkoriban az ezüstérmes.
Utána az Ady-ligeti 21 hónap már üdülésnek tűnt. A tisztesek-tiszthelyettesek helyi tirpák bunkók voltak, a tisztek mindenfelől jöttek Nyírgettóba, akkoriban azt beszélték, hogy nagy részük büntiből került oda.

wrstjnethn 2013.12.29. 11:51:29

Egy olyan embernek, aki a szolgálatban nyaralja ki magát (alszik, csillagokat és repülőket néz, jókat eszik) nem nagy büntetés a szabadnap megvonása.

fekvőrendőr 2013.12.30. 08:54:25

@Maczi: "Ráadásul akkoriban rengeteg volt a határsértés és így a riadóztatás is."
Ez mikor volt? Nekünk a száz nap alatt egszer se volt éles razziariadónk.

Maczi 2013.12.30. 09:54:32

@fekvőrendőr: Nagyjából egyidőben voltunk katonák a blog írójával, tehát a '80-as évek végén. Hisz még élt a Kárpátok Géniusza, akinek rendszeréből sokan akartak a zöldhatáron keresztül elmenekülni. Emiatt mélységi ellenőrző pontokat is fel kellett állítani. Ilyen helyekre vezényelték ki a RICS-et. Még Debrecen környékén is voltak elfogások.

Dvorszky határőr 2014.01.02. 12:57:52

@Maczi: Azt nem tudtam, hogy abban az időben ilyen sok risaztás volt a keleti határon, az ember azt gondolta volna, hogy a nyugati a forgalmasabb ilyen szempontból.
De Ferihegy tényleg szanatórium volt. :))

Maczi 2014.01.02. 18:53:56

@Dvorszky határőr: Nyugaton inkább kifelé mentek, mint befelé jöttek volna. :) Ott hamár kiment valaki, akkor sok dolguk nem akadt a határőröknek, max rendbetenni a nyomsávot. Keletről viszont befelé jöttek és ezért mélységben is rengeteg elfogás volt. Napi szinten jöttek befelé, sokukat el is kapták még a határ közelében, de hetente legalább egyszer Nyírbátorból is kivezényelték a riadócsoportot, ha beljebb jutottak a menekültek az országban. Minden esetben vissza lettek toloncolva, mégis sokan többször is próbálkozott.
süti beállítások módosítása