Centi_30.jpg459

 

 

 

 

Február 15. vasárnap

A laktanya három alegységből állt.
Az egyik a törzs-szakasz. Ez a laktanya ellátását végző katonák csoportja, sofőrök, raktárosok, stb. alkotják. Ide kerültem, úgy tűnik, szakács leszek. Valamit majd ki kell találnom, valami okosat, nem fejjel nekirontani a Határőrség földi helytartóinak, ahogy eddig tettem.

A másik az 1. század, az útlevélkezelők csoportja, a hiedelem szerint különféle fejesek elkényeztetett kölkei, mind csókos, mert ez a legjobb hely a határőrségnél.

A 2. század pedig a repülőgépek mellett 8 órában őrszolgálatot teljesítők csoportja, a KAMPÓS-ok. Valóságos büntetőszázad a ferihegyi FEP-en belül, a törzsszakasz és az első század katonái féltek attól, hogy ide kerüljenek, mint a tűztől. Remekül lehetett mindannyiukat fegyelmezni az áthelyezés emlegetésével.

MegJelölt ferihegyi laktanya.jpg

A laktanyát laza drótkerítés vette körül, két épületből, a kétszintes legénységi körletből és a parancsnoki épületből állt. A piciny, alig 200 fős laktanya egy gazos területet foglalt el a két repülőtér között, közel a tűzoltásra szánt mesterséges tó mellett. Közvetlen a laktanya legénységi épületétől, illetve a mellette futó kerítéstől pár méterre zajlik a civil élet, itt halad el mellettünk a ferihegyi reptérre vezető út, de a kerítés és az út közti területre betonfalat húztak fel, látni kocsit nem lehet, a hangjuk jut be csak, de az is nagyon megszűrve, foszlányosan.

Nyírő alezredes a laktanya parancsnok és a parancsnokság tagjai, mind elkötelezettek szocialista hazánk védelmét, a katonák kényelmetlenségének növelését és a józan ész teljes mellőzését illetően.

A bejegyzés trackback címe:

https://surrano.blog.hu/api/trackback/id/tr84922012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oldm4n 2013.02.15. 21:51:42

Ezek szerint kampós voltam. o.O Nem is tudtam, hogy velünk ijesztgették a táposokat! :D Viszont mi már csak 152-en voltunk. Úgy nézem a törzsszakaszt nyírták meg. Viszont azért legyünk őszinték minden negyedik nap nyolc óra őrszolgálatot ki lehet bírni. Főleg, hogy a többit otthon töltöd, alig egy órányira a reptértől.

Oldm4n 2013.02.15. 22:09:51

www.youtube.com/watch?v=4dvePDqdPAA

Nem HÖR, nem is BM, HM bokorugrók, de ma már halhatatlan! :D

Dvorszky határőr 2013.02.18. 09:33:34

@Oldm4n: A KAMPÓS kifejezés, amikor Te voltál, akkor már nem volt ismert?
Viszont amikor én voltam, a négynaponta 8 órás szolgálat volt ismeretlen.
:))

Oldm4n 2013.02.18. 14:33:45

Nem tudom, hogy a KAMPÓN KÍVÜL ismert volt-e, belül akkor nem hallottuk ezt a kifejezést.

HajdúB 2013.06.02. 20:03:38

Én útlevélkezelő voltam de nem csak nekem de azoknak srácoknak akikkel együtt húztunk csizmát, nem volt protekciónk.
Mi 78 -ban vonultunk be, Biharkeresztes- Ártándi feppen voltunk.A srácok többsége a környékbeli falukból jött Tsz paraszt felmenőkkel.Ugyan mi protekciónk lett volna ? Én ugyan felköltöztem Pestre de jelenleg egy multinak dolgozom szerelőként. Aról hogy milyen jó volt Feppesnek lenni hát tudnák mesélni.Havonta 3 szabadnap amit általában a pihenő időre kaptunk meg.Minden harmadik nap éjszakai szoli. 17 től reggel 7 ig. Nyáron álljál a betonon a tűző napon. télen ugyan ott.Amikor utlevelet kezeltél akkor meg folyamatosan jött a kocsi áradat. Ha vonatnál voltál hiába járt le a szolid a kurva vonat késet, télen néha 2-3 órát is, addig nem mehettél be az őrsre míg nem jött meg a vonat. Ezt meg én mondom hogy legenda hogy a Feppeseknek milyen jó dolguk volt.Nem beszélve a felelősségről ha elbasztál valamit ott volt a bélyegzőn a számod, simán visszakerestek. Engem egy jó félév múlva fenyítettek meg, mivel a lengyel újból jött hozzánk és Szobnál egy hivatásos kiszúrta a bélyegzöm.Na ennyit a jó helyről.

Dvorszky határőr 2013.06.04. 11:51:38

@HajdúB: Hát, hogy felelősségteljes feladat volt máshol azt elhiszem, de azért a ferihegyi útlevél ellenőrző szolgálat nagyonis csókos állásnak tűnt. :)

Maczi 2013.10.14. 23:51:48

A kampósok együtt szívtak a varjúkkal a betonon -22 fokban és +50 fokban is.
Akkoriban még lapos tetejű volt mindkét épület. A tiszti épületet és a legénységi nemsokkal korábban kapta meg a HÖR Ferihegytől. Valami gazdasági épületek voltak. Ferihegy2 megnyitása miatt kellett a bővítés, mert a régi helyen, a D portánál levő barakkokban nem fért már el a legénység. Amíg nem készültek el ezek az épületek, addig a plusz létszám Adyligetről jött naponta.
Mikor átadásra került a felújított legénységi épület, kb. 1986 elején, akkor a barakkokba az ÉPK-sok kerültek egy másik barakkból a reptéren belülről, akik a tiszti épületet újították fel és 86 végére került átadásra. Az a barakk, ahol korábban az ÉPK-sok voltak, a gazdasági, politikai, pártvezetőségi, gépkocsis barakk lett, amíg el nem készült a tiszti épület.

bagamoyo 2013.12.02. 19:19:57

@Maczi: Te honnan vagy ilyen tájékozott?

Maczi 2013.12.02. 21:18:43

@bagamoyo: Olyan beosztásban voltam ott, amelyben mindenhova be tudtam menni a reptéren és így sok embert ismertem meg. :) Így a fent említett helyiségekben is sokszor megfordultam. És ezek a változások akkor tájt történtek, amikor odakerültem.

Blazsejdoki 2014.05.17. 12:02:41

@Dvorszky határőr: Hát nagyon nem volt az. Egyébként nagyon kevés volt köztünk a csókos. Én például a mai napig nem tudom hogy kerültem oda amikor 3 rokonunk is kint él nyugaton mind disszidáltak és tudtak róla. Ezzel együtt nagyon szerencsésnek érzem magam, mert a szolgálat nagy részét érdekes helyen és civilek ( meg csinos malévos lányok) között töltöttem.Akkor nagyon nehéznek tűnt.Nagyon ritkán kaptunk szabadnapot és látni a bkv buszokat minden nap... Amire csak fel kellet volna szállni. Nem volt egyszerű.

Blazsejdoki 2014.05.17. 12:07:36

Mi indítottuk el a F2.őt Még a régi század körletekbe érkeztünk utána költöztünk át az új helyre. Mi kocsedónak hívtuk.A régi század a 1-es reptér felé esett a 4-es út mellett. Nagyon lepukkant hely volt. Viszont hétvégén egyáltalán nem volt bent hivatásos tiszt. Nyugi volt.

csucsu63 2014.05.17. 16:59:55

@Blazsejdoki:Nem volt az annyira lepusztult,régi volt,de még a bútor is,legalábbis amikor én ott voltam.
Viszont a MÁV menetrendet kívülről fújtuk.

Blazsejdoki 2014.05.17. 18:19:37

@csucsu63: Na az volt az első sokk amikor ide felkerültünk. Én addig csak este sötétben és csendben tudtam aludni. Itt viszont az egyik oldalon a 4-es út mögötte a vonat. Másik oldalon a hajtóművező gépek. A 3-4. nap után nekem jöhetett vonat jöhetett repülő, úgy aludtam mint a lőtt medve. És ott a reptéren tanultam meg bárhol bármikor bármilyen körülmények között aludni!

Dvorszky határőr 2014.05.18. 00:43:48

@Blazsejdoki: Igen közben beszélgettem útlevelesekkel, és lehet, hogy nem voltak csókosok, de azért ha azt veszem alapul, hogy én a betonon álltam, míg az útleveles malévos lánnyal diskurál, akkor azért csókos állásnak tűnik.:))

Dvorszky határőr 2014.05.18. 00:49:47

@Blazsejdoki: Melyiket hívtátok kocsedónak? a régit? Mert az uj laktanya épület nem volt olyan eszement lepukkant, a berendezés meg egyenesen fejedelmi volt pl adyligethezt képest, fa ágyak, szivacs matracok, ágyneműtartó, fa szekrények ilyesmik, szóval sokkal jobbnak tűnt.
Azért az izgalmas korszak lehetett, amikor a ferihegy kettőt indítani kellett, elképzelésem sincs hogy mehetett, mindez, hogy az egyik reggel egyszercsak mindenki elfoglalta a helyét, és az irányítók, oda irányították az első gépet és ezzel elindult f2?

Itt a blogon ismertem meg egy korosztályod, illetve talán fél évvel lehetett idősebb, a Fjord nevű őrkutya gazdája volt, talán ismered, Kovács Béla, nagyon jó képeket küldött, a facebook oldalon a képek közt megtalálod.:)

Blazsejdoki 2014.05.18. 10:21:16

@Dvorszky határőr: A régit hívtuk kocsedónak, és igen a régi század volt nagyon gáááááz.Az szerintem nem is laktányának épült hanem valamilyen műhely féleség vagy kiszolgáló épület lehetett. De az is valamikor a 70 évek elejéről.Nagyon kevés volt a zuhanyzó a wc rendre eldugult. Nem annyi emberre tervezték ahányan ott voltunk.
Kovács Bélát sajnos nem ismerem. Nem nagyon keveredtünk a másik század beliekkel.Nem azért mert bármi baj lett volna, csak így alakult. Mi is de ők is nagyon le voltunk terhelve a szolgálattal. Nagyon sokat dolgoztunk.A 85 decemberi terror támadások után például volt egy rettenetes 2 és fél hónapunk. Na az nem volt semmi. Tudnék mesélni napokig.
A beüzemelés elég simán ment. Volt egy jó kis idő amikor próba üzem volt. Minden úgy ment mint a forgalomba csak utasok nélkül. Vagy próba uasokkal akik helyi dolgozók voltak. Nem sok gond volt úgy emlékszem.

csucsu63 2014.05.18. 14:06:50

@Blazsejdoki: Amikor oda kerültünk csak 1 század volt az egész,4 szakasszal,útlevélkezelők,ellátók,TG-sek és végül kamposók ,kutyások.
A létszám sem volt nagy,és ha sokan hazamentek alig maradtunk.Gondolom költözés előtt fel duzzasztották a létszámot.
85 májusában leszereltünk,így megúsztuk a költözést.

Blazsejdoki 2014.05.18. 14:38:44

@csucsu63: Ez így van. Velünk kezdték feltölteni a létszámot mert gondolom már számoltak az F2-vel. Mi 85 májusában vonultunk Adyra, majd 2 nap után Csorna 2 és fél hónap. Utána jöttünk fel ferihegyre.Én még F1-en kezdtem kezelni de hamar átkerültünk F2.re a próba üzem miatt. És csak 86 április május környékén költöztünk az új épületbe. (ha jól emlékszem)

Dvorszky határőr 2014.05.20. 13:31:55

@Blazsejdoki: @csucsu63: nem tudom, facebookon fenn vagytok-e de van egy ferihegyi FEP csoport, most volt nemrég a találkozó, Még Kátay is ott volt, bár nem találkoztam vele, de sok ott (nálam korábban) szolgált sorállomány is, útlevelesek leginkább, érdemes bejelölni, sok érdekes dolgot hallottam, szóval a napokig tudnál mesélni, ennek lehetne is egy egész jó formája, bennfentesekkel,voltak malévosok, terminálos "lányok".

Nagyon fura amúgy, mert amikor oda kerültem, azt hittem minden évtizedek óta változatlan, azt sem tudtam hogy a ferigehy kettő csak egy évvel korábban nyitott, nagyon érdekes ezeket a történeteket hallani. Meg kéne írnia valakinek a ferihegyi FEP történetét :)))

Dvorszky határőr 2014.05.20. 13:32:57

A kurva ferihegy szót stzerintem még soha nem siokerült elsőre helyesen leírnom, pedig másfél évig elég sokszor kellett, bakterpénisz. :)

Blazsejdoki 2014.05.20. 15:11:03

@csucsu63: A Vanyúr Zolit vagy a Szabó Zsoltit nem ismerted? Mind a kettő ismerősöm volt. Mikor augusztusban odakerültem akkor szerelt a Zoli. Zsolt meg novemberben.

Blazsejdoki 2014.05.20. 16:45:43

@Dvorszky határőr: Több kötetet megtöltene az biztos.Én ránéztem erre a csoportra, de nem találtam csak egy ismerőst. Ez a korosztály nagyon le van maradva az internet terén.Akinek napi szinten nincs ilyennel dolga az nem igen kerül fel ide. Most ahogy ugranak be a nevek, keresgélek de nem találok senkit. Se hör-t se malévost.

csucsu63 2014.05.20. 21:15:30

@Blazsejdoki:Nem ugranak be a nevek.Mi a 8-as körlet lakói voltunk,ott is voltak fiatalabbak,Nagy Gyuri,Nagy Jancsi,Mecsekfalvi,Harkai,Juhász,Mezei.Sok név már nem ugrik be,de most volt 30 éve,hogy oda kerültünk,páran megbeszéltük,hogy találkozunk.:)
süti beállítások módosítása