Centi_30.jpg227

 

 

 

 

 

Október 5. Hétfő


Valami nagyon változóban van, mert ma olyan beosztásba tettek, amibe még soha.
Nem tudok magyarázatot adni rá, mert igazából nem rossz szolgálat, tehát büntetés nem lehet.
Talán csak azt jelzi, hogy lassanként elkezdenek kivonni a reptéri kampós szolgálatból, az meg viszont a legvadabb rémálmaimat igazolja, hogy tényleg eltesznek innen, és ha csak esetleg vidékre, határszélre, ahogy régen szerettem volna, az még így is igazán komoly megkönnyebbülés lenne.
Mert a futkosó nem valami lelkesítő lehetőség.
Szóval nem tudom mi történik, de mindenesetre Tranzit-őrségbe rendeltek Ferihegy 1-re.

Abban az esetben, ha valamelyik ide érkező utast nem engedik be az országba, kiutasítják, akkor a következő hazájába tartó gépre felteszik és kitoloncolják.
Sima ügy.
De amíg itt van, őrizni kell.

A Tranzit-őrség az a szolgálat, amikor az ilyen utasra kell a Tranzitban, vigyázni, amíg a kitoloncolás meg nem történik. Ez elegáns szolgálat, mert az épületben zajlik, nem vagyok kitéve az időjárásnak, és nem kell kabátot venni, simán nyomhatja az ember gyakorlóban, pisztollyal, gumibottal.

Ez is nyolc órás szolgálat, csak itt nincs váltás, egyben telik el. Feltételezem azért, mert könnyebb, mint a betonon és mert végig ülök.
Ujjongtam, mikor végre pisztolyt utaltak ki számomra, és olyan boldogan csatoltam a derekamra, mintha valami nagy ajándék lenne.
Szeretem a pisztolyt.

Még azt is érezni véltem, hogy melegíti az oldalam. Az IFA platóján kezdett derengeni miért raktak Tranzit-őrnek. Mindenkinek a lába közt volt a fegyvere és a kezével tartotta, nekem volt egyedül a derekamra kötve, vagyis én így nem tudom elhagyni, semmi okom letenni, mint a géppisztolyt.

A kutató ügyeletes helyettese kísért be a Tranzitba. Életemben először jártam az épületnek ezen a részén. Annak idején, iszonyú régen Dinóval jártam benn, amikor elhozott magával, de arra a részre, ahol az utasok is mozognak nem léphettünk be.
Végre kiderült, hogy mi található az előtér üvegfala mögött.
A Tranzit és az Utasvárók.

Ijedten kezdtem végigpörgetni a fejemben, hogy miket szoktam ott csinálni, mert bentről tökéletesen látszik minden, nincs is az utasoknak semmi dolguk, bambulnak ki az ablakon. Minket látnak a legjobban, minden egyéb a reptéren mögöttünk fekszik. Mivel mi kintről nem látunk be, el is felejtjük, hogy átlátszó.
Ijedten próbálom felidézni, hány alkalommal túrtam például az orrom az ablak felé fordulva, következésképp szemben a repülőgépeikre váró utasokkal. Nem nagyon emlékszem ilyesmire, ettől kicsit megnyugszom.

A Tranzit egy kis, szintén üvegfalú terem, oldalán a bejárattal, a bal oldali és a szemben lévő fal mellett kényelmetlen széksor húzódott, jobbra lehet az üvegfalon át rálátni a reptérre.

Két szíriaira kellett vigyáznom.
Nem derült ki nekem soha, miért nem jöhettek be az országba. Mindketten középkorúnak tűntek, de ahogy általában az arab utasokról, róluk sem tudtam ezt pontosan megállapítani. Azt viszont igen, hogy nagyon el voltak keseredve, nem nagyon mosolyogtak, bár egy újabb kiskatona megjelenése nem is ad erre olyan komoly okot, még ha én vagyok az a kiskatona, akkor se.
Azt a parancsot kaptam, hogy igyekezzem őket a bejárattal szembeni padon tartani, a másik széksort fenn kell tartani a többi tranzit-utasnak, aki szabályosan utazik, csak várnia kell a csatlakozására. Ne hagyjam, hogy keveredjenek, akadályozzam meg, ha bármit át akarnak adni a szírek a többieknek, vagy netán nekik akarna adni valaki valamit. Ha üzenet, kaparintsam meg és jelentsem azonnal.

Ha fegyver, azt is.

Mintha ezt külön mondani kellene. Ha fegyvere lenne valamelyiknek, engem lőne le elsőnek, nyilván parancs nélkül is igyekeznék tőle megkaparintani, de hogy kerülne be ide fegyver? Meg ezek mindketten értelmes, intelligens tanárembernek néztek ki, nem látszott, hogy olyan komolyan fegyvercsörtető fajta lenne bármelyik.

Vécére csak együtt mehetnek. Ha sűrűn járnak, gyanús. Ha sokat beszélgetnek egymással, az is.
Ezt már Kis Jani mondta, akit le kellett váltanom. Egy kacsintás mellett jelezve, hogy micsoda marhaság, meg még arról tájékoztat, hogy szerencsétlenek másfél napja nem ettek, ő beszél valamennyit angolul és neki panaszkodtak. Jelentette a kutató ügyeletesnek, majd a hadműveleti tisztnek is, aki meghökkent, hogy ezek nem kapnak automatikusan?
De hát honnan kapnának? Kitől?

Mindenesetre megígérte, hogy hozat a cateringről, szóval várható valami étel, meg ital.

Egy óra múlva valóban megérkezett. Egy LRI-s lány hozta, rövid szoknyás egyenruhában, kifele menet még vidáman tisztelgett is. Csinos volt, fiatal, ahogy belépett, mindhárman nyeltünk egy nagyot. Nem tudtam eldönteni, hogy a szírek a hirtelen körbebucskázó kajaszagtól, vagy a lánytól nyeldekeltek-e, de azt tudom, hogy én nem voltam éhes.

stewardess.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://surrano.blog.hu/api/trackback/id/tr355521144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wrstjnethn 2013.10.05. 10:02:39

Erre nem volt külön helyiség? Ott a tranzitban kellett őrködni mellettük, mintha két kutyára vigyázna az ember amíg megjön a gazdi?

Martin Berghoffer 2013.10.05. 20:44:49

amugy értitek egy nagy kb. másfél méteres kb. 2 és fél kilós fegyvert elhagy de egy kis nagy zsebben elférő pisztolyt ami alig nehezebb 1 kilónál biztosan nem hagy el.

makacska 2013.10.06. 07:28:58

@Martin Berghoffer: amúgy mi értjük
egy nagy kb. másfél méteres kb. 2 és fél kilós fegyvert letesz valahová, ha lefekszik aludni, de egy kicsi, nagy zsebben elférő pisztolyt, ami alig nehezebb egy kilónál, biztosan magán hagy, mert úgysem zavarja fekvés közben

Háthaeznemfoglaltnick 2013.10.06. 09:52:39

Mégis csak nagyobb szigorúság volt, mint vidéken. Nálunk például a lőszertéri/raktári őrségben rendszeresen vittünk pokrócot és négy darab kétszázas szöget az őrtoronyba. Amint kiértünk, a pokrócot hosszába négyfelé hajtottuk, átszúrtuk a szögeket a négy sarkán, a nyitott ablakon kilógattuk a végét a pokrócnak és rácsuktuk az ablakot. Ez ugye függőágy. Kinyújtózni nem lehetett benne, de télen amúgy is inkább összegömbölyödött az ember. AK a sarokba támaszva, az elektromos radiátor a pokróc alá húzva és lehetett aludni reggelig. Az esti 4 órás váltást kicsit átvariáltuk, hogy ne kelljen felkelni az éjszaka közepén sem a kintieknek, sem a bentieknek. ÜTI rendszeresen kijárt, de mindig pontos volt, és mindig a vacsorával jött ki. Soha, egyetlen egyszer sem buktunk le, vagy legalább is ha kilopózott valamelyik tisz ellenőrizni, lehet, hogy ott kapott szívinfarktust a bozótosban és elhordták reggelre a rókák. Persze ahhoz, hogy ez sacc fél évig így menjen, ahhoz az is kellett, hogy soha senki ne törődjön ilyen f*sságokkal, mint a korosztályi különbség. Persze ilyen körülmények között nyilván nem olyan vagány fél évet végigaludni őrségben, mint Dvorszky esetében :-)

sóskatáska 2013.10.06. 22:39:26

@Martin Berghoffer: Most mértem le, a hossza 60cm behajtott válltámasszal, a súlya üresen tár nélkül 2060gramm.

Háthaeznemfoglaltnick 2013.10.07. 11:12:19

@sóskatáska: Igen, a másfél méter még emlékezetből is soknak tűnt. Amúgy is, a karabély valami 60 centi alatt kezdődik, nem?

Dvorszky határőr 2013.10.07. 15:55:11

@wrstjnethn: voltak rendes utasvárók, meg ez a viszonylag szűk kis helyiség. Nekem az volt az érzésem, hogy a túlcsordulást küldték be, vagy akinek valamijét közben ellenőrizni kellett, vagy a csókosokat, nem tudom, de nem sok utas jött be, és legfeljebb fél-egy órára, így leginkább egyedül voltam a szírekkel.

Dvorszky határőr 2013.10.07. 16:03:23

@Háthaeznemfoglaltnick: :)) micsoda trűkkök, szög, meg pokróc, ügyes, de valóban ehhez kell az összetartás.
Mondjuk fegyvert nem nagyon hagyott el más, de mindenki sumákolt, ahogy csak tudott. :))

Háthaeznemfoglaltnick 2013.10.07. 21:36:31

Apropó, egyszer letörtük a lőtéri célvontató traktor kipufogóját. Valaki kipróbálta, de túl gyorsan rohant be vele a félig kiásott lövészárkok közé és hánykódástól letört a traktor kipufogója. Kaparhatta a fejét aki legközelebb használni akarta.

Dvorszky határőr 2013.10.10. 12:02:24

@Háthaeznemfoglaltnick: :)) Egy traktort azért kipróbáltam volna
:))

Háthaeznemfoglaltnick 2013.10.12. 20:44:12

@Dvorszky határőr: Én meg egy stewardest. de há tkinek mi jutott :-D

Kozsok 2013.12.11. 19:52:10

@Háthaeznemfoglaltnick: fűtőtest a lóca alatt, rajtam a pokróc. gatyára vetkőzve aludtam. arra keltem, a váltás belép az őrtoronyba... gyorsöltözés és mindenki látja.
süti beállítások módosítása