Centi_30.jpg394

 

 

 

 

Április 21. Kedd


Na az égiek meghallgatták a fohászaimat, hogy katonásdit akarok, ma éjszakai lövészetre mentünk. Megint volt egy kis kavarás a géppisztolyom körül, nem találtuk, de aztán valahogy csak előkotorta a raktáros. Délután kettőkor mentünk ki Piliscsabára, és miután besötétedett, este kilenckor lőttünk. Kaptunk nyomjelző lövedéket, az olyasmi, mint a rendes töltény, csak nem acélmagja van, hanem valami sokáig, hosszan világító anyag van benne, vagy rajta, ami a légellenállásban ég el erős fénnyel, vagy nem tudom, de klasszul világít. Arra szolgál, hogy sötétben a nyomjelző lövedék fényében jobban látszódjék a határsértő, aki épp a tiltott külföldre szökés bűntettét valósítja meg.
De igazából fasza ívet húz, azért jó.

Minden harmadik töltény nyomjelzős, így igazi tűzijátékot csináltunk.
Felavattam az AMD-met.

amd1-65.jpg
A kiképzésen AK-t használtunk és azt hiszem a többi parancsnokságon továbbra is az van hadrendbe állítva, de itt Ferihegyen az őröknek néha fel kell menni a gépek fedélzetére, zavaró lenne a hosszú puskaszerű fegyver, így mi egy magyar fejlesztésű gépkarabélyt használunk, az AMD-t, aminek a tus része csak egy behajtható fém konzol és a csöve is rövidebb. Ezt használják a rendőrök, meg tán a honvédek is.
Azt mondják, szar az egész, a súlya fele az AK-énak, folyamatos használat közben elolvad a csöve, meg az egész nyeklik-nyaklik, amolyan fegyvernek látszó tárgy.
Az igazi magyar narancs.
Ebben köszön vissza a Don-kanyar.

Próbából a bal vállamról lőttem, bal szemmel céloztam, vagyis számomra teljesen lehetetlen helyzetben, de így is kiválóra sikerült. Lehet, hogy mégse olyan szar fegyver, mert kicsit olyan volt, mintha önállóan tartana célra. Vagy rohadt pontos, vagy én vagyok mesterlövész. Pisztollyal is szerettem volna lőni, de nem sikerült, senki nem adta oda a nevére írt fegyvert, meg röhögtek is, hogy minek akar egy szakács pisztolyt használni.
Hát hogy tudjam, bármikor jól jöhet.

Azt nem mondhattam, hogy mert nem akarok meghalni. Az meg nem érv, hogy egyszerűen tetszenek a pisztolyok.

Még a lövészet tényleges megkezdése előtt nekem kellett osztani a vacsorát. Nagy kondérból nyomtam nekik a sóletet. Jó hideg volt, összeállt, mint a kő, alig lehetett beledöfni a spicckanalat. Vízhólyag lett a tenyeremen tőle, ezek meg még zúgolódnak is.

Hideg.

Ehetetlen.

Tényleg hideg, de nem tudom, mit hisztiznek, kipróbáltam, kanálgéppel fel lehetett darabolni kis kockákra, hogy beférjen a szájukba.

A bejegyzés trackback címe:

https://surrano.blog.hu/api/trackback/id/tr185042104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dwr 2013.04.21. 18:44:26

AMD-65 a Hör-nél? Nagyon furcsa, nekünk vadonat új AK-63D-ink, másnéven AMMSZ gépkarabélyaink voltak a törzsszakasznál.Nyers világos színű markolatok, kopásmentes bevonatú fémrészekkel.A kompenzátorra "kotont" húztunk nehogy a cső peremére kicsapódjon a nedvesség.(saját szememmel láttam tényleg rozsdásodott) Egész Hör pályafutásom alatt csak AK-t illetve a modifikációit láttam kizárólag: Sopron- Használt AMMSZ,
FEP-vadiúj AMMSZ, Hör Ezred AK-47 ill.csak a tiszteknek AMMSZ.A fegyverszobában volt még Dragunov, PKM géppuska, Pa-63 pisztoly is.
ÜDV: kisberben

Dvorszky határőr 2013.04.23. 11:49:05

@dwr: Igen én is úgy tudom, hogy csak a reptéren volt AMD a határőrségnél, de úgy egyébként is nagy volt az átfedés az akkori rendőrök felszerelésével, inkább a rendőrséghez hasonlított a fegyverzet meg minden egyéb, mint a határőrséghez. :)
Amúgy mivel fele olyan súlyú volt, mint az AK, nem bántam. :))

rangidős 2013.05.06. 13:01:23

Egész jó volt az a kis AMD, nem nyeklett semerre, és pontos volt. A kitámasztója is stabil volt, kinyitva.
Egy lőgyakorlat után hárman ott maradtunk egy hadnaggyal ellőni a maradék készletet, mert nem lehetett "hazavinni". Mi táraztunk, a hadnagy szórakozott. Aztán mikor elunta vagy tíz-tizenöt tárat mi is ellőhettünk. Akkor belőttem az enyémet. 200 m- ren 20 cm-res körbe szórt.

Dvorszky határőr 2013.05.07. 12:39:15

@rangidős: Nemtom, nekem mindig valami vacak lötyögős szar jutott, bár ahogy szolgálatban dobáltuk folyamatosan, nem csodálom. :)

Maczi 2013.10.15. 02:55:09

Csak Ferihegyen volt AMD. Pont a nagysága, illetve a kisebbsége miatt. A pisztolyokhoz pedig gumilövedék járt, mert ha valakire rá kellett volna lőni, akkor a gépek ne sérüljenek.
Én a fóti lőtérre emlékszem abból az időkből. Igaz, talán erre a lövészetre nem mentem el. :)
süti beállítások módosítása