Centi_30.jpg366

 

 

 

Május 19. Kedd


gerinc_cikkbe23.jpgMentem ma Szilasihoz. Ő a szakaszparancsnokom mostantól. Valahogy mégis, hadd legyek kutyás. Én akartam ide kerülni, jó gyerek vagyok, végre tehetnék valamit a hazáért. Nyomtam nagyon, de végül örülök, hogy nem vette komolyan. Szilasi egy igazi pléhpofa, de a kékes borosta alól elengedett egy félmosolyt, hogy ne erőlködjek, nagyon nem áll jól, kezdi érteni miért tettek ki a konyháról.

– Majd meglátjuk! – zavart ki aztán.

Tényleg örültem, mert valóban szarul éreztem magam, hogy ilyen alávaló hazugságokkal csúszom-mászom, de ösztönös volt. Valahogy éreznem kellett, hogy van valami kis hatásom a sorsomra. Hogy nem csak dobálnak kényükre-kedvükre, hanem én egy kicsit bele tudok szólni. De undorító lett volna, ha Szilasi nem vicceli el. Azért ez amúgy nagy csoda, mert ő legkevesebb humorérzékkel bíró altiszt.

Megúsztam, gerinces maradok.

Még.

De amúgy nem tudom, mi van. A törzsszakaszba már nem, a második századba még nem tartozom.

 

Aztán elméleti oktatásra vittek a kopaszokkal együtt, majd megnéztük a szolgálati helyeket. Ugyan oda mentünk, ahova annak idején Dinóval, de akkor, mint érdekességet néztem, viszont mostantól ez lesz az otthonom. 2. századhoz tartozó reptéri őrszolgálatos leszek, vagyis KAMPÓS. Nem tudja senki, honnan jött ez az elnevezés, eredete a homályba vész, de ez az a név, amire a viselője büszke, a többinek szitokszó.

A Kampósok a két repülőtéren Ferihegy 1-en és 2-n teljesítenek szolgálatot, a repülőtér határőrizeti védelme a feladat, nyolc órás szolgálatokban. Vagyis arra kell figyelni, senki ne jusson be, ne jusson ki, és ne tehessen kárt valamiben. Na de ki jönne be? Akkora terület a reptér, hogy az első takarítónőnek az első száz méteren feltűnne, ha valaki nem odavaló. Ebből kifolyólag a szolgálat általában csak ácsorgásból áll, a kutatóügyeletes meghatározza az őrizeti pontokat, ki hova és főként mennyi időre megy ki. Elvileg 4 órát kellene pihenni a szolgálat alatt, de 2 órának már örülni lehet. Ha a kutatóügyeletesnek úgy tetszik, kirakhat akár 6-7 órára is. Ezért mindenki úgy könnyít magán, ahogy tud, könyvvel, rádióval, énekléssel, vagy bármivel, amitől gyorsabban megy az idő. Sokszor keresik meg egymást a különböző helyeken szolgálatot teljesítők beszélgetni, de elvileg minden tilos, állni kell és figyelni egyedül, mindenkitől távol.

Idegőrlő.

 

Kicsit játszottam az öreg katonát a kopaszoknak, hogy itt már jártam, de van kopasz, akit tegnap már felhoztak körbenézni, vagyis ugyanannyira ismeri a repteret, mint én. Aztán inkább elmondtam azt, hogy saját kérésemre kerültem el a konyháról. A hülyeségem komoly hatást gyakorolt rájuk, tisztelet övez.

De ezentúl mi lesz velem, még nem tudni.

A bejegyzés trackback címe:

https://surrano.blog.hu/api/trackback/id/tr325086957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BigJoe 2013.05.19. 07:14:10

Egy repteres gyerek is le esett hozzánk, egri volt.
Egy közös bódézás alatt azt mesélte, hogy nekik (94/95) pisztolyuk volt, és abban meg műanyag mag volt (fehér színű).
Volt is nála egy, láttam is, fogtam is.
Igen egyszerű oka volt a különleges lőszernek, ezzel kívánták megelőzni a tűzet/robbanást. Ha eltalálják rep.gépet a műanyag mag nem gyújta ki.

bagamoyo 2013.05.19. 10:30:21

"Ha a kutatóügyeletesnek úgy tetszik, kirakhat akár 6-7 órára is."
Kedves Dvorszky hör! 8-ra is!
Egy exkutügy. :P

bagamoyo 2013.05.19. 10:34:13

@BigJoe: Így volt ferihegyen kb a blog által felidézett időszakban vezetik be, vagy pár hónappal később. Müanyag skulók, de csak a pisztolyokba, a kutyások pl változatlanul acélmagvas AMD-vel jártak..

Oldm4n 2013.05.19. 10:46:37

@BigJoe: A fémlövedék sem gyújtja meg. Igazából nagyon nehéz üzemanyagot begyújtani. Nyomjelzővel - TALÁN, ha szerencsés a találat. (Lásd vonatkozó Mythbusters epizód.)
Persze, a rendszer alapból mítoszokra és hülyeségekre épül. Akárcsak ma. Érdekes, hogy nekünk nem volt maroklőfegyverünk. (Ugyanott voltam a ketteseknél ahol Dvorszky HÖR, néhány évvel később, a délszláv válság elején. Érdekesség, hogy nem emlékszem, hogy bárki kampósnak nevezett volna bennünket. Mondjuk mi már nem sokat voltunk bent.) Voltak bizonyos statikus őrposztokon SVD-k, 1991 végén egy db Gepárd is megjelent, amit csak messziről csodálhattunk (én úgy emlékszem csak dísznek kaptuk, a Gepárd a MN-ben lett rendszeresítve, valamikor 1991-ben) a járőröknél AK-k (fatusás), de maroklőfegyvere csak a felvezetőnek volt. Mondjuk engem nem érdekelt, jobb szerettem az SVD-t. Szereztem bele páncéltörő gyújtó lőszert, meg a fegyvermester által módosított ólommagvas félöpenyest. (Megnövelt gombásodási hajlamú, nagy stophatású speckó lőszer, kimondottan a rohampuskához, csoportos élőerő ellen.)

Dvorszky határőr 2013.05.21. 17:37:09

@BigJoe: Igen ahogy bagamoyo is irja, a pisztolyokba műanyagfejű töltényeket kaptunk, de az AMD-be ugyanazt az acélmagvasat.

Dvorszky határőr 2013.05.21. 17:38:01

@bagamoyo: igen igen ezt aztán megtapasztaltam! :))
süti beállítások módosítása