Centi_30.jpg435

 

 

 

Március 11. Szerda

f1f2.jpgMa Dinó, a konyhaszolgálatos sofőr elvitt magával. Egy dobozos UAZ-zal szállítja el a Ferihegy 1-en és 2-n található ún. Kutató ügyeletre a szolgálatosoknak szánt hideg élelmet és teát. A Kutató ügyelet az gyakorlatilag a helyőrség, vagyis ahonnan a reptéri szolgálatra indulnak a határőrök.

Ferihegy 2 lenyűgözött. Alig több, mint egy éve adták át,  minden vadonatúj. Modern, csupa üveg épület, csillogó márvány és mozgólépcső benne, meg rengeteg fotocellás ajtó. Az ajtókon túl, a számunkra tiltott területen, idegen országok idegen szavai idegen ajkakon, idegen divat, idegen szokások, idegen nők és férfiak.

Sosem voltam külföldön. A külföldit a lengyel piac szedett-vedett árusai jelentették, de ők akár a mi lakótelepünk lakói is lehettek volna, ugyanolyan ruhákban voltunk, mint ők, mivel tőlük vásárolta az egész kerület. Egyformák voltunk, ugyanolyan szatyrokkal és ugyanolyan vacak autókkal jelentek meg. Az enyém mellett a nevük se tűnt volna fel. Őket valahogy nem éreztem külföldinek. Idegennek meg még kevésbé. De itt ez a kavalkád minden részletében idegen.  Még négert is láttam.

f2.jpgAz összes utas ideges, az órájukat nézik folyton, én a tenyerem a hideg felületnek tapasztva földbe gyökerezett lábbal állok egy üvegfal mögött, de ők, ha a szemembe néznek sem látnak meg.

Dinóval bebarangoltuk az épületeket, majd a reptéren vitt körbe. Hatalmas terület van kiszakítva Pestből a reptér számára. Teljesen különálló világ. Minden dolgozónál kell legyen belső reptéri igazolvány, csak arra az útra fordulhatnak rá, amire jogosítja őket, mindenkit, mindent ellenőriznek az idevezényelt katonatársaim.

A belső autóknak saját rendszámuk van, a reptéren kívüli forgalomban részt sem vehetnek. Tűzbiztonsági előírásként minden autó éjszakára nyitva kell maradjon és benne kell legyen a kulcs, ha baj van azonnal mozdíthatóak legyenek. Rengeteg kiszolgáló autó áll a parkolókban, személyautók, kamionok, repülőgép-vontatók, targoncák végeláthatatlan sorban. A főbb utak jelzőfényekkel kivilágítva nyúlnak a messzeségbe. Az irányítótorony sci-fi film díszlet, lehetetlen formájú épület, két hatalmas lábon álló gömbszerű valami, szintén kivilágítva. A fel-leszálló zajos, hatalmas, de kecses gépek szintén katonás rendben felsorakozott, nyílegyenes lámpasor közt mozogtak. Káprázott a szemem, mire visszaértünk a sárga, megkopott körletbe és akkor éreztem először milyen különbség van a szocialista élet és a sokat emlegetett, vagyis szidott nyugat közt.

Mennyi szín van még a panelszürke, a dohánysárga és a katonazöld mellett!

Lenyűgözött a reptér, mintha a csillagok háborúja valamelyik űrkikötőjében lettem volna.

Egyszer majd utazni akarok repülőgéppel.

Valahova.

Nyugatra.

Idegenek közé.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://surrano.blog.hu/api/trackback/id/tr944953500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

johnibyg 2013.03.11. 15:47:09

Nagyon megüthetett téged a benti és a kinti közti különbség. Mi fiatalok el sem tudjuk képzelni, milyen lehetett akkoriban élni. Am biztos, hogy a SkyCourt-ot kellene berakni? A régi részről lenne jó egy kép :-)

Dvorszky határőr 2013.03.11. 16:41:03

@johnibyg: Igen teljesen jogos a felvetésed, de feltúrtam a netet és nem találtam olyan képet, amin látszik a belső tér és nem pózol rajta valaki. Azt gondoltam, talán ezzel a képpel a hatás átadható, mert ez azért csillog villog, mint ahogy én akkor azt láttam. :)

johnibyg 2013.03.11. 17:31:47

Talán ez: infovilag.hu/data/images/2007-12/ferihegyi_terminal2b.jpg
Milyen fura, azóta a 3 mobilszolgáltatóból 2 más néven fut. Bár egyik kép sem adja vissza azokból a szögekből a méreteket, csillogást sajna.

Rollende Landstrasse 2013.03.12. 09:28:18

Nem rossz a SkyCourt sem. Az akkori külvilág és a 2. terminál kontrasztja lehetett olyan mellbevágó, mint a SkyCourt mai csillogása. Á, nem... Az akkor sokkal jobban megdöbbentő volt. Ezt ma már nem lehet felfogni.

Dvorszky határőr 2013.03.12. 10:05:18

@Rollende Landstrasse: @johnibyg: Lecseréltem a képet arra, amit javasoltál. Nézzétek meg, szerintem ez kicsit szürke, tán jobb volt a SkyCourt, mégha korszakidegen is.
De nézzétek meg légyszives.
:)

Rollende Landstrasse 2013.03.12. 12:53:03

Ha már egyre beljebb hatolsz a repülőtér világába: Mikor jönnek a légikisasszonyos történetek?

Maczi 2013.10.15. 00:31:36

Na és mikor jönnek a számítógépes kisasszonyok, akik szintén Ferihegy3ön voltak a HÖR állományában? :) Mind fiatal és egészséges. :)

Dvorszky határőr 2013.10.15. 14:35:11

@Maczi: Na basszus, erről én nem is tudok. :)

Maczi 2013.10.15. 15:55:35

Nem mindenkinek volt oda bejárása, mert titkos volt. :)

Blazsejdoki 2014.05.20. 16:59:25

@Dvorszky határőr: Na erről is eszembe jut egy két dolog..... Egyébként az megvolt, hogy amikor a Nyíri jött löketbe. A telefonos srácok csak annyit mondtak "Nyíri lép F1-ről F2-re."
A másik, hogy ez a Dinó nevű srác nem egy marha magas kopasz gyerek volt? Aki alig fért el az IFA fülkében?
süti beállítások módosítása