Centi_30.jpg 487

 

 

 

Január 18. Vasárnap

 

Mára minden öreg szakáccsal összevesztem, legalább úgy utálnak engem, ahogy én őket. Állandó a torzsalkodás. Szakács a szakmám, pontosan tudom, mit, hogyan kell csinálni és a kőművesből, szobafestőkből hátszél hatására szakáccsá vált nagyképű tahók szakmaiságát lépten-nyomon megkérdőjelezem. Jobban mondva elmondom, hogyan kell. De szélmalomharc, semmit sem ér, a szokásaiktól nem lehet eltéríteni őket. Már a saját korosztályom is utál, mert bizonyos dolgokat gyorsabban végzek el, például zöldségek összeaprítását, mivel tanuló koromban tonnaszám kellett, rááll a kezem a késre.

Az aznapi menü áttekintésekor pontosan tudom, hogy melyik munkafolyamat a leglógósabb, még ha nem is látszik elsőre, azt elvállalom, míg a társaim végzik az igazi alja munkát. A fekete mosogatót eddig mindig sikerült elkerülnöm. Mindig találok magamnak olyan tevékenységet, amivel úgy tűnik, csinálok valamit, de amivel azért a nagy szopást elkerülöm. Az öreg szakácsok azért utálnak, mert jobban tudok mindent náluk és egy-egy feladatot úgy végzek, ahogy én látom jónak, nem úgy, ahogy ők. Persze találnak azért olyat, amiről azt gondolják, nagy szívás, mondjuk a koponya aprítás, de az is inkább vicces volt, és kitombolhattam magam. De lassanként mindenki ismer, mindenki utál. Este szolgálat után hallgatagon fekszem le a zajos körletben, reggel szótlanul készülődöm, napközben nem beszélgetek senkivel.

Réz Misi, Szabó Gabi merre vagytok??

Ma az első elméleti oktatásunk volt, de nem a konyhai, hanem a határőrizeti feladatokról. Gyakorlatilag új dolog nem hangzik el, megint belénk sulykolják, hogy a haza védelme a mi feladatunk, az első előtti lépcső vagyunk, nekünk a békeidőben történő határőrizet a kötelességünk. Háború esetén persze harci feladataink lesznek, de a haza védelmét elsősorban a honvédség látja el. Nekünk azt kell megakadályozni, hogy a külföldi befolyás begyűrűzzön, de elsősorban a tiltott határátlépés és a külföldre szökés bűncselekményét kell megakadályozni. Magyarul, nem engedünk ki a határon senkit. Ehhez a feladathoz minket megillet a fegyverhasználat joga.

Pontosabban:
"a határőrt fegyverhasználati jog illeti meg a tiltott határátlépés, az embercsempészés és a külföldre szökés bűncselekmény elkövetőjének, illetőleg az ilyen bűncselekmény elkövetésével alaposan gyanúsítható személynek az elfogására"

cimke_emberalak.jpgNekünk valahogy a családban nem merült fel, hogy külföldre menjünk. Volt hétvégi telek, az adta a szabadságot Így a külföld nekem nem is nagyon létezett. Tanultam ugyan valamit '56-ról, hogy sokan kiszöktek, de nekem az is sokáig gyerekcsínyként fixálódott. Azt hittem, hogy olyasmi, ahogy most a konyháról kiszököm, vagyis hogyha nem figyel oda senki, akkor gyorsan lelécelek, lényeg, hogy jó időben kell elindulni, és gyorsan kell a bejárathoz menni. Gyakorlatilag ennyi, és kinn is vagyok - valami ilyen a szökés. Ha nagyon megszorongatnak, akkor azt is el tudtam volna képzelni, hogy amennyiben elkapnak, visszavisznek a rajtkockára. De hogy az életével játszik az, aki megpróbálja, csak itt a seregben tudatosodott.



Nekem sosem jutott eszembe, hogy át lehet menni másik országba. A külföld idegen bolygóként a fantasztikum határát súrolta, a szocialista országok is, de a nyugat az végképp. És hogy nekem lesz a feladatom megölni azt, aki mégis ki akar innen menni, az álmomban sem jutott volna eszembe.

Az egyetlen előnye a konyhai szolgálatnak, hogy kicsit távolabb kerültem a gyilkosság lehetőségétől. Nem akarok embert ölni, de ha rajtam múlik, nem maradok a konyhán.

A bejegyzés trackback címe:

https://surrano.blog.hu/api/trackback/id/tr504905302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oldm4n 2013.01.18. 15:24:06

Van aki alkalmatlan HÖR-nek. Én szemrebbenés nélkül rárántottam az AK-t Ferihegyen a cigányasszonyra, pedig tudtam, hogy csak az őröknek vinne rossz nohabort üzletelés céljából. Az őrparancsnokot is lefektettem a sárba, amikor nem volt hajlandó felszólításra azonosítani magát. (Jackson, üa töltő állomás az alakulótér hátsó végében, biztos emlékszel rá) Szemrebbenés nélkül lelőttem volna! Nálunk volt aki meg is csinálta. Kitüntették, igaz, de le is szerelték. Pedig csak a dolgát tette. (91/1 vonulás.)

Dvorszky határőr 2013.01.18. 16:11:10

@Oldm4n: Nemrég egy másik blogban olvastam egy határzárásról, ahol fegyveres határsértőket kellett elfogniuk, (bár el tudom képzelni, hogy a fegyveresnek mondtak minden határsértőt, hogy a katona ne sokat teketóriázzon), na szóval ott amikor köztörvényes bűnöző szökik fegyverrel, logikusnak tűnt a fegyverhasználat lehetősége. Bizonyos helyzetekben nem ódzkodik az ember, de hogy az ellen fogjak fegyvert, aki nem akar itt élni, azt akkor is nonszenszek tartottam és most is.
:)

Oldm4n 2013.01.18. 16:20:45

Aznap tört ki a délszláv háború, amikor vonultam. Gyakorlatilag előbb volt fegyverem, mint bakancsom. Ahogy voltunk első nap, dobtak ki Lentibe, tripla határzár, 72 óra őrség. Aki élt mozgott akkor, ott volt a jugó meg a román határon. Senki nem tudta, átjönnek e a "jugók", vagy vérszemet kapnak e a bocskorosok. Nálunk, egy év alatt hihetetlen mennyiségű fegyverhasználat volt. No meg jónéhány haláleset is. Például az őrgyereket bódéval együtt lőttek le jugó oldalról. De voltak öngyilkosaink is szép számmal, meg egy komplett teherautónyi katona, baleset. tizen-iksz halott. Jacksonban megölték az őrt, nem a mi századunktól, de azért hallottuk, elvágták a nyakát őrségben. Még mi sem tudtuk, mennyi halottunk van, nemhogy a Híradó...

Dvorszky határőr 2013.01.19. 10:26:14

@Oldm4n:
Hát basszus azért ezek a sztorik is billentyűzetért kiáltanak, én relatíve békeidőben voltam, akkor az ideológia volt kicsit más. Hallani persze mi is hallottunk öngyilkosságról, elvágott torkú őrökről, de azért nyugalom volt. Korábban írtam, hogy Öcsém szerződéses katona volt, én ha igazi katona történetet akarok, az ő koszovói misszióinak történeteit hallgatom. De az igaz, hogy minden ilyen sztori, amit Te is leírtál valahogy a híradót elkerülte.

Oldm4n 2013.01.19. 20:07:19

Igazából csak úgy lenne értelme, ha úgy csináltam volna, mint te. Annak idején leírni. Mert igenis utáltuk. Egymást is, a tiszteket is, a tiszteseket is, az ütit különösen, az értelmetlen sok faszságot meg hihetetlen mértékben. A hajnali futást, a falmászást, az állandó pucolást, hogy minden másodpercünket beosztották. Most mégis hiányzik. Hiányzik a fiatalság, a függetlenség, a (igenis!) halhatatlanság érzése! Hiányoznak a gyönyörű fiatal lányok, akik szemérmesen néznek rád, de ott csillog a szemükben a mennyország ígérete. Hiányzik egyik másik bakancstárs, meg persze, van egy csomó történet. De ki tudja már, ennyi év után, tényleg úgy volt e minden részletében, vagy itt-ott megszépítette a múló idő? Mondjuk egy-két nagyon kemény sztori megmaradt... A Jacksonban a fogorvos, Dr. Mengele (nem tudtuk az igazi nevét soha) aki egy foghúzással eltörte a kopasz állkapcsát két helyen... apróságok. Hogy szopattak minket Felhővel a konyhán feketemosogatóban. (Büntiből, mert ellógtuk a harcászatot lábgombára hivatkozva.) Jugóba mi nem voltunk, csak a határt őriztük. Lelkesen, csillogó szemmel, fiatalon. Azért ez a része hiányzik. Jó, persze jutalmakat is kaptunk, kitüntetést "Hősies magatartásért" jó beosztást, finom ételeket, Obsitot. Ezt kiraktam a falra, be van keretezve. Jutalomból amikor visszajöttünk a határról, a törzsfőnök engedélyezte a sör árusítását a kantinban. Nagy szó volt ez annak idején! :) És persze, rendet és fegyelmet tanultunk, tartást adott és ad a mai napig, (!) megtanultunk engedelmeskedni. Igen, kellett a férfivá váláshoz. Kár, hogy eltörölték. (S ez nyilván nem a véletlen műve.)

Dvorszky határőr 2013.01.21. 11:49:46

@Oldm4n: Basszus a Dr. Mengele, igen hallottam, mindenki mondta, hogy eszembe se jusson elmenni hozzá, szadista állat, tényleg. Na ő kiesett egy kis időre, de tényleg ő egy kultikus, rettegett figurája volt a laktanyának akkor is.
Hogy mi volt a célja a sorkatonaság eltörlésének, azt nem tudom, de szeretném, ha tévednék, de úgy tűnik, ma védtelenek vagyunk. A szerződéses katonáink külföldön vannak missziókban, a megmaradt haditechnika ahogy hallom siralmas.
Én meg ahogy írom, egyre jobban szeretem azt az időszakot.

Oldm4n 2013.01.21. 14:51:09

Én nem mertem elmenni hozzá. Pedig nem nagy élmény gyulladt bölcsességfoggal alakizni, inkább kivártam az eltávot, és ismerős lány anyukája maszekba' kikapta. Hála istennek nem dagadt fel nagyon, így nem kényszerítettek rá a gyengélkedőre. Néha még ma is fáj a helye. :( De legalább nem tépte le a fél fejemet!

Igen. Védtelenek vagyunk. Teljesen. A haditechnikánk csak papíron létezik, én vettem a fáradságot és tavaly megnéztük az 555 db T54-es harckocsit... hát, talán hármat be lehetne indítani! Már ha van még, aki emlékszik, hogy kell. :( Érdekes, igen, egyre jobban hiányzik.

Valerijov 2013.01.24. 10:48:16

@Oldm4n: @Dvorszky határőr: te jószagú ég, mik ezek a történetek az elvágott torkú őrökről? mármint, ki végzett velük és miért?

Dvorszky határőr 2013.01.24. 11:07:35

@Valerijov: Mi mindig csak amolyan legendaként hallottuk, hogy a határszélen találtak elvágott torkú őrt, a közvetlen környezetemben ilyen nem volt, de relatíve békeidőben voltam, gondolom a délszláv háború egy kicsit idegesebbé tette az embereket.

Oldm4n 2013.01.24. 18:10:57

Nálunk (Jackson) igen sok, szinte ijesztően sok haláleset volt. Az őrt -állítólag- egy az OPNI-ból szökött ápolt ölte meg, ez 91 tavaszán volt. De mivel hivatalosan teljes hírzárlat volt, nem tud senki semmit, ami biztos és konkrét. S hogy nem hallottad a híradóban? Egyet sem hallottál...! Tudtad, hogy a reguláris hadseregnél 1% humán fluktuáció olyan szinten természetes, hogy statisztika sincsen róla? Ez a Jackson esetében 3 kikb. század, egy őrszázad, a gépkocsizók a sportszázad, a szanitécek, úgy vagy ezer ember. Vonulásonként tíz halott a tök normális, amit meg sem kell magyarázni. Ehhez képest -háborús idők, teljes harckészültség- nem is volt olyan sok. Mondjuk a bő duplája. 2, 2.5% Bőven belefért. Aztán, Lenti, őrszázad. Hallottuk, hogy az utánunk jövő készenlétiseknél a kopasz gyereket a bódéval együtt lőtték át jugó oldalról. Egy eltévedt golyó. :/ Ó, mennyi ilyen volt. Teherautóbaleset, tizen egynéhány halott. Jackson szintén. Sereg az ilyen.

BigJoe 2013.01.26. 20:22:40

Oldm4n!
Melyik századon voltál a Jacksonon és melyiken utána?

Jómagam 94/95. 3.őr

HajdúB 2013.06.06. 20:25:22

Sziasztok komolyan mondom örülök hogy megtaláltam ezt az oldalt. Itt volt sorkatonák osztják meg élményeiket. Én a 70 években voltam hör voltam az osztrák majd a román határon.Egyszer voltam én is Ady ligeten a nyúl váp megfogott a nyugatiban.Elkezdtek velem keménykedni mivel látták hogy leszerelés előtt álok. Gondolták megszopatnak kihívtak Ady ligetről egy velem egykorú őrmestergyereket azzal bementem Ady ligetre. Ott az üti megkérdezte hogy mi volt majd elengedett. Egyébként tényleg egy komor hely volt, én végig őrsökön voltam, ott szinte családias volt a hangulat. Nálunk illetve Biharkeresztesen a szakács srácot nagyon megbecsültük, a gyerek bevonulás előtt a debreceni Arany bikában dolgozott. Mi kin a Feppeken azért tudtunk ezt azt szerezni, cigit, piát, a szakács srácot állandóan szajréval tömtük.

Dvorszky határőr 2013.06.07. 17:29:18

@HajdúB: Örülök, hogy tetszik, valóban már én is nagyon sok infót, érdekességet olvastam tőletek a kommentekben. Hajrá!
:)
süti beállítások módosítása