Centi_30.jpg316

 

 

 

Július 8. Szerda

Tegnap este úgy tettek ki minket az IFÁ-ról Ferihegy 2-n, hogy a kutató ügyeletre be sem mentünk, csak felugrott a platóra az ügyeletes tiszt és találomra leváltottuk a kintieket. Normál esetben a kutató ügyeleten kapunk utasításokat, ki hova kerüljön, most a laktanyából rögtön a szolgálati helyekre tettek minket. Tárakat kinn kellett cseréltünk a délutános szolgálat katonáival.

– Aztán ne legyen hiány, mert mindenkit kollektíven büntetünk, ha eltűnik lőszer! – dörrent ránk a küti.

Jogos gondolat, mert most én vagyok a felelős azért a lőszerért, amit egy társam vett fel, de idő nem volt megszámolni, majd akkor derül ki van-e hiány, ha reggel kitárazok és ellenőrzöm.

Kidobtak hátra a beton legtávolabbi részébe, néhány lezárt MALÉV gép mellé.

Mikor az IFA elment, akkor döbbentem rá, miért is így váltottunk.

Teljes áramszünet van.

Olyan koromsötét, hogy az épületig el sem láttam, nem volt borús az ég, de a hold nem világított. A csillagok is szökésben voltak, mert semmi fény nem derengett sehonnan. Amikor gép érkezett, akkor felkapcsolták a leszállópálya mentén húzódó lámpákat, gondolom, valami gyorsan lemerülő akkumulátorról, mert amint leszállt a monstrum, rögtön le is kapcsolták. Az utasok kiszállítása a kocsik lámpafényénél zajlott, az útleveleket, ahogy az útlevélkezelők mesélték másnap, zseblámpák fénye mellett ellenőrizték.

Egész hajnalig nem oldódott meg a gond, éjjel végig áramszünet volt. Azt, hogy ettől miért fagyott le a kutató ügyeletes tiszt, illetve a váltás rendszere, nem tudom, de mindenesetre, 7 óra 50 percet álltam kinn.

Úgy a hatodik óra körül döntöttem el.
Ha egy HT (hivatásos tiszt) ellenőrizni jön a sötétben, lelövöm. Azt mondom nem láttam, sötét volt, fenyegetve éreztem magam, ezen keresztül a repteret és végeredményben a szocialista hazát, amit az én kötelességem most védeni.
Nem állt meg, szóltam.
Nem hallotta, nem figyelt, nem tudtam, hogy tiszt, nem látszott, sötétben az ő csillagjai nem világítanak, miért nem szólt, miért közeledett megállíthatatlanul? Azt hittem támad, úgy látszott teljesen, döntenem kellett, ha határsértő és nem cselekszem, akkor megszegem az eskümet, ez még így a legkisebb veszteség. Baleset. Sokkal jobb, mintha valami kár érné a szocialista haza vívmányait. Azt védem.

És megtettem.

lövöm1.jpg 

Csodálatos dolgokat képzelegtem, versengve jöttek elém, Gitti, Koltay, Korlát százados meg a többiek és én hazafias öntudattal lőttem őket halomra.

A bejegyzés trackback címe:

https://surrano.blog.hu/api/trackback/id/tr775302036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wrstjnethn 2013.07.08. 13:29:24

Hány és hány fiatal "gyerek" játszadozhatott még ilyen gondolatokkal... Rémisztő.

Szerintem a tisztek azért voltak beszarva a legkisebb eseménytől is, mert rettegtek, hogy éles lőszert adjanak az egész laktanyának. Amíg csak a pár őrnél van éles, addig többé-kevésbé OK, de hogy annyi ember rohangáljon fegyverrel és esetleg még használja is...

Oldm4n 2013.07.09. 14:06:20

@wrstjnethn: Nem féltek ám azok annyira. Volt, hogy a Jacksonban 300+ kopasz rohangált élesre tárazott fegyverrel.

Dvorszky határőr 2013.07.09. 14:21:05

@wrstjnethn: Ahányszor forrt bennem a düh és ahányszor láttam szinte kifordulni magából a társaim, csoda szerintem, hogy nem volt gyakori a fegyverhasználat.

Dvorszky határőr 2013.07.09. 14:21:53

@Oldm4n: Nem tudom, okuk lett volna szerintem, meg az első lövészetemen úgy láttam, hogy nem voltak nyugodtak. :)

wrstjnethn 2013.07.09. 14:40:41

Akkoriban lehetett hallani öngyilkosságokról? Voltak szálló pletykák, hírek? Mert történtek szerintem kacifántos dolgok, csak eltussolták.

Dvorszky határőr 2013.07.12. 13:29:15

@wrstjnethn: Én csak egy ilyen esetet hallottam, eg ytőlünk elvezényelt srácról, hogy furcsa körülmények közt halt meg, illetve a reptéren is volt előttünk egy srác aki főbe lőtte magát, de azért ferihegy nagyon laza hely volt (igy utólag belegondolva). Máshol, főleg szerintem honvéd laktanyákban lehetett ez inkább.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.07.19. 19:49:00

@wrstjnethn: én még a golyó ütötte lyukat is láttam a mennyezetben. :(
A srác többé-kevésbé a barátom volt. Utána sokáig nem mertek őrszolgálatba engedni... kicsit kiakadtam.
Előtte megjárta a Honvéd Kórház pszichiátriáját is, de visszaküldték, hogy semmi baja. Hát mégis volt.

Dvorszky határőr 2013.07.22. 18:34:22

@álfirkász: Igen a golyónyom akkor is megvolt, amikor én voltam ott, sőt szerintem ismerem egy katonatársad, azt a srácot aki rátalált, aki elsőként ment be a zajra.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.07.22. 20:49:28

@Dvorszky határőr: egy vezetéknevet tudsz mondani? Bár erős a gyanúm, hogy nem ugyanarról az esetről beszélünk.
Nekem sem a határőrséghez, sem Ferihegyhez nem volt közöm.
süti beállítások módosítása