Centi_30.jpg223

 

 

 

 

 

Október 9. Péntek

Második nap laktanyafogság.

Ma sorban végiglátogatott a tisztikar.
Először Knízner kopasz hadnagy toppant be. Épp a büntetésemet töltöttem, nem tudtam figyelni másra.
Feküdtem és olvastam, mint annak előtte, fel sem pillantottam. Ne tudom, hogy tudatosodott-e bennem bármi,  hogy direkt nem figyeltem, hogy tiszt toppant be, vagy senkit nem vettem volna észre, mindenesetre éktelen kiabálásra riadtam.

– Dvorszky, maga meg mi az istent csinál? Nem látja, hogy az elöljárója lépett a körletbe?

Jelentettem, hogy nem figyeltem. De amúgy ez érdekes, nem tudom,  hogy mi a státuszom, most, hogy büntetve vagyok, nincsenek jogaim, a kötelességeimet viszont senki nem közölte.

– Azonnal álljon elém! – vezényszavakkal beigazgatott, aztán álltunk egymással szemben, és semmit nem tudtunk mondani.

Nekem nem is volt mit, ezt jól tudta, és éppen ezért nem tudok jelentést tenni, mert semmi értelme nincs.
Mit mondanék?
Telik a büntetésem, hadnagy elvtárs, telik, miattam ne aggódjon?
Marhaság az egész. Aztán ő unta meg előbb.

– Viselkedjen Dvorszky!

Jó, viselkedem.

Jelentettem neki, hogy értettem, de nem értettem.
Ezért jött be?
Mert mást nem mondott, hanem megfordult és bevágta maga mögött az ajtót. Utána sorjáztak a többiek, Szadó őrnagy, Agyam Gyula vagyis a Kilós, a politikai tiszt. Ő szép prédikációt tartott nekem, hogy meg sem érdemlem a szocialista haza vívmányait. Aki ennyire szarik a saját országára, arra nem tart igényt a haza. Megtűrnek itt, de nagyon igyekeznem kell, hogy javítsam a megítélésem.

Aztán megszüntették az ajtóm előtti szolgálati posztot. Gondolom rájöttek, hogy elrettentő hatása nincs, viszont röhejes bohózatnak látszik, ráadásul miattam még két ember kiesik szolgálatból és hogy az egésznek egyáltalán nincs értelme.

Mikor úgy látszott elfelejtettek, megjelent Balrog őrnagy, majd még néhány vezérkari tiszt, végül Nyírő, a laktanyaparancsnok is.

angyalbör24.jpgMint valami majmot, mutogattak a Kilósék, hajbókoltak, míg én egykedvűen figyeltem őket vigyázz állásban. De bármikor benyitottak mindig fekve találtak, még ha fel is pattantam vigyázzba vágni magam.
Nyírő is áll előttem és néz nagy szemekkel. Az ágyam összegyűrve, a könyv kinyitva rajta és ezt látva lassanként csak leesett nekik, hogy jelen pillanatban én nagyon jó helyzetben vagyok.

A büntetésnek példásnak kéne lennie, de eddig csak vaskos irigységet szült. Az orrom előtt beszélte meg Nyírő a Kilóssal, hogy ez így nem lesz jó, inkább tegyenek vissza szolgálatba, mert ez így nem fogja a kívánt hatást elérni.

Éppen ezért pontosan úgy, ahogy a többieket, levezényeltek délutános szolgálatra Ferihegy 1-re.

Semmivel nem álltam kinn kevesebbet és semmivel sem többet. Nem vagyok kiváltságos már, de figyelemmel sem kísérnek.
Ez a laktanyafogságom.

A bejegyzés trackback címe:

https://surrano.blog.hu/api/trackback/id/tr805521172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.10.09. 08:31:48

Én eleve nem értem az egészet.
Mifelénk a laktanyafogság azt jelentette, hogy kötelezettségeid (=szolgálatba járni, takarítani stb.) megmaradtak, jogaidat (kimenő etc) megvonták. Micsoda ökörség valakit a körletben tartani, mikor katonáéknál az embernek a kapun kívülre kerülés utáni második vágya, hogy ne baszogasság, hagyják az ágyán dögleni? :D
(mellesleg nálunk - amennyire emlékszem - takarodóig nem érhettél(volna) az ágyadhoz. Az egy más téma, hogy ez csak a kopaszokra vonatkozott, a többiek leszarták.

Viszont amit így vénülő fejjel egyre kevésbé tudok megérteni, az a kopasz vs öregkatona viszony... Másfél, korábban két-három éven át végeredményben ugyanaz az értelmetlen szopás mindenkinek ez az egész. Miért kell aszerint "osztályozni" egymást, hogy mióta eszi a rohadás egy zárt, többnyire gyűlölt helyen? Közös "ellenségnek" ott voltak a hivatásosok - tisztelet a ritka kivételnek, aki mostanra aranyvállapos BM-es lett, ha hihetünk az iwiw-re kirakott fotójának. :)
(vele szívesen váltanék pár szót de ezen a nyomoronc iwiw-en nem tudok ismeretlenül üzenetet küldeni, azt meg kötve hiszem, hogy ha megjelölöm ismerősnek, elfogadná, mivel azt se tudja, ki vagyok)

paveway 2013.10.09. 09:22:34

Ennek a büntetésnek elég negatív az üzenete. Dobáld a fegyvered, hagyd el, szolgálat helyett pedig aludj és majd kapsz jó nagy büntit! Pl. egész nap az ágyadon olvasgathatsz. Nem is csoda, hogy a többség utálta a sorkötelezettséget a maga értelmetlenségével.

wrstjnethn 2013.10.09. 13:58:12

Azért azt hittem ennél jobb fantáziájuk van a tiszteknek. Érthetetlen, hogy ennyien nem voltak képesek összedugni a fejüket és valami igazi büntetést kitalálni. Valamit, ami a laktanyán belül marad, de ennél hatásosabb.

Oldm4n 2013.10.09. 14:28:08

@álfirkász: Öt évvel Dvorszky határőr után szolgáltam a FEP-pen. Nem volt nálunk semmiféle "szivassuk-egymást-gyerekek". Igazából az, hogy valaki öreg, onnan derült ki, hogy ha nagy néha bent voltál véletlenül a laktanyában és valamit dolgozni kellett a látszat kedvéért, akkor inkább a kopaszabbat küldte ki az ÜTI, de még ez sem volt kőbe vésve. Igaz, mi már alig voltunk bent a laktanyában. Hihetetlen mennyit változott 89-ben a gengszterekkel együtt a katonaság. (Én pl. ÚR voltam! Dvorszky határőr még ELVTÁRS :D)

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.10.09. 14:50:49

@Oldm4n: én meg pont a "félidőben" voltam. Odabenn még elvtárs, de a zászlós elvtárs egyik reggeli eligazításon, mondhatni seggrészeg állapotban eldicsekedett, hogy ő odakint már nem elvtárs, hanem úr! :D

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.10.09. 14:51:49

@Oldm4n: egyébként a hivatásosok részéről nem láttam ilyen jellegű megkülönböztetést, csak a sorállományban volt egy ilyen...

Leon Cor Leoni 2013.10.09. 16:03:42

Egyszerűen kiszúrhattak volna vele: ő kérte, hogy ne legyen kutyás, beírták volna, hogy számfeletti és elteszik a román határra valami eldugott őrsre :)

lutria 2013.10.09. 18:26:18

Nálunk volt fogda,arra emlékszem hogy egyszer volt 4-5 őrizetes akik talán becsempésztek valamilyen piát és berúgtak majd törtek zúztak,elég érdekes látvány volt ahogy mindenhová egy AMD-s őr kísérte őket,pl."dolgozni",gyomlálni,avart szedni és hasonló keménységű munkát végezni.Az őr egy náluk fiatalabb korú/vonulású katona volt,szerintem semmit nem tudott volna tenni ha az a négy elvetemült bűnöző megtámadja,elveszi fegyverét és elszökik,de még csak hátba se lőtte volna őket ha csak szimplán négyfelé szaladtak volna...(persze egy olyan laktanyában ahol a legközelebbi lakott terület ~8 kilométerre van nincs túl sok értelme megszökni)
Persze a tisztek mutogattak rájuk hogy így jár aki nem tartja be a szabályokat,közelebbről megnézve őket meg az látszott hogy eléggé energiatakarékosan dolgozgattak,közben meg hanyagul cigarettáztak,az őrük meg könyörgött nekik hogy legalább csináljanak úgy mindha büntiben lennének amikor egy tiszt közeledik feléjük,-persze kiröhögték.
A fogda meg olyan volt hogy üzemen kívül tárva-nyitva volt az ajtaja,az az őr aki bár pihenőidős volt és nem jutott neki fekvőhely az oda cuccolt be aludni.

Haynau (Sons of Monarchy) 2013.10.09. 19:23:24

"Mifelénk a laktanyafogság azt jelentette, hogy kötelezettségeid (=szolgálatba járni, takarítani stb.) megmaradtak, jogaidat (kimenő etc) megvonták." Nálunk is pontosan így volt. Mentél rendesen szolgálatba, aztán ha végeztél akkor bevonultál a "laktanyafogságos" szobába. Nappal feküdni viszont szigorúan tilos volt, akit rajtakaptak, kegyetlenül megfingatták - szobát elhagyni dettó. Nem volt fix őrség, de az ÜTI előszeretettel ellenőrzött random időpontokban. Ja, és nálunk nagyon nem volt megtiltva, hogy az ÜTI a laktanyafogságosokat ne vezényelje munkára (szemétgyűjtés, avarseprés, hólapátolás). És két órántként el kellett menni az ÜTI-hez aláiratni a "bünti-cédulát" - kivéve éjszaka.

Viszont őszintén szólva nálunk nagyon hülyének kellett lenni ahhoz, hogy valakit laktanyafogságra vágjanak - jellemzően török meg jugó származású "mákvirágok" voltak, utóbbiból "brazil" beütésűek is szép számmal...

Nagy Lajos 711 2013.10.09. 21:29:36

Megúsztad olcsón Nálunk 2 őrt elkaptak a toronyban elaludtak (egyik a körlettársam volt )helyben hadbíróság a fél laktanyát kivezényelték és végig kellett nézni a tárgyalást. 4 hónap futkosót kaptak. 3 hónapot kellett leülniük. ( Tapolca Kinizsi laktanya 1990)A laktanyafogság után 2 hónap eltávmegvonás is járt. A fogdásoknak elég kemény dolguk volt, mentek pl. a harckocsimosóba iszapot merni.olajos iszapba combig beleállni és merni vödörrel.

paveway 2013.10.10. 08:31:12

@Leon Cor Leoni: ez a román határon lévő kis őrs nem biztos, hogy kiszúrás. Ismerősöm pl. nagyon szerette, voltak vagy 20-an és családias hangulatban telt.

Dvorszky határőr 2013.10.10. 12:13:37

Amúgy egyébként szerintem az volt a szándékuk a tiszteknek, hogy mivel valóságos fogda nem volt, legalább a hangulatát, vagy érzését kialakítsák, azért tettek oda embert a stokin. Amúgy azt hiszem éjszaka nem kellett ott ülnie, csak az ébresztőtől a takarodóig, de az egész egy faszság volt, meg is lett a hatása, a napokban lesz olvasható, mennyire elrettentett.
:)
És gyanítom azért nem szopatós szolgálatokba tettek (mondjuk harckocsit sem láttam, nemhogy mosót, szóval a combig sáros szart megúsztam), de azzal, hogy engem kivettek a szolgálatból, megszopatták a többieket, akiknek ettől több rövid ugrásuk, hosszabb szolgálataik lehettek. Kellett az ember a szolgálatokra nagyon, gyanítom ez volt az egyik oka, hogy nem büntettek komolyabban. :)
süti beállítások módosítása