Centi_30.jpg210

 

 

 

 

 

Október 22. Csütörtök


Zádori hadnagy ma átkutatta a szekrényeket. Zádori szintén kopasz hadnagy, vidéki pali. Eddig mintha kicsit elnyomva érezte volna magát, mert most úgy nézett ki, szabadjára engedte az indulatait. Talán a jóképű, pesti, beképzelt rohadék Knízner hadnagy uralta le eddig, mert mostanáig nem nagyon szólalt meg és talán rájött, hogy körbe kell hugyoznia a laktanya minden szegletét, különben szart se fog érni..

Mivel nem tudta, hogy akkor is, ezért ma végigjárta a körleteket és az összes szekrényt átkutatta. Az alegység ügyeletest utasította, hogy ne engedjenek senkit kijönni a szobákból, ne tudjuk megtárgyalni a folyosón, mit is művel és szisztematikusan átkutatta az összes helyiséget. Agresszív volt, paraszt és alapos.

keres1.jpgMindent kirázni az ágyra, ő mindent áttapogat, mindent kinyitni, kibontani, ő mindenbe belenéz.
Közben kiabál a sebesség miatt, nem lehetsz elég gyors neki ma. Minden érdekli, mindenbe belekérdez.
Mindenről van véleménye, de semmi nem tetszik neki.

Isten tudja, mit keres, de nálunk nem talált semmit. Két dolog van most nálam, ami nem lehetne. A Centit nem nagyon szeretik, de azt a nadrágom zsebébe csúsztattam.

A másik meg, a hadititok, vagyis a feljegyzéseim a kis naplómban.

De ez is viszonylagos biztonságban van, ha épp nincs közvetlenül elől, mert akkor nem merül fel, hogy töltöm. Mindenki első nap bevágta a szekrénybe és az ott csak úgy van.
Senki nem nyúl hozzá többet.
Így azt nem is nézik.

Azért annyi rutinunk van már, hogy a többi tiltott holmit elrejtjük, minden nap számítunk szekrényrend ellenőrzésre. Igazán érdemleges tiltott anyagot senkinél sem talál.
Majd pont egy ilyen kopasz marha fog minket rendre tanítani.
Persze.

A bejegyzés trackback címe:

https://surrano.blog.hu/api/trackback/id/tr915522780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igor2 2013.10.22. 08:36:34

Mi számított tiltott dolognak?? Mik voltak az atom biztos rejtekhelynek??

paveway 2013.10.22. 08:45:45

Már akartam kérdezni, hogy a naplót hogyan rejtetted el? A többiek sem tudtak róla, hogy vezeted?
Ez meg úgy hangzik, mintha mindenkinek lett volna naplója: "Mindenki első nap bevágta a szekrénybe és az ott csak úgy van."

szepi79 2013.10.22. 11:18:53

@igor2: @paveway: ezek a kérdések bennem is felmerültek; örülök, hogy nem én vagyok az egyetlen :)

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.10.22. 11:46:09

@igor2: "atombiztos" - szekrény teteje, matrac, zűrösebb cucc (pia) pl. WC tartály.

johnibyg 2013.10.22. 14:11:05

@paveway: "A bevonuláskor kaptunk egy 1987-es zsebnaptárt." - ez a naplója, mindenkinek volt, csak nem használták.

@igor2: Az alsó ágyasoknak a felső ágy kerete nem lehetett rejtekhely? Ha kereszttartó fás volt, akkor oda is lehetett kisebb dolgokat tenni

Háthaeznemfoglaltnick 2013.10.22. 16:18:31

Nálunk mindig volt egy fölös szekrény. Zárva volt. De szilveszterkor már nem fért bele az ital, be kellett rakni máséba, aki épp szabadságon volt. Az volt a kellemetlen, mikor visszajött, az ital meg még ott vigyorgott a szekrényében. Pontosabban az üres üvegek voltak ott. Végül nem bukott le vele, de kicsit ideges lett, mikor január első "munkanapján" reggelre beért és cserélte volna a kimenőjét gyakorlóra és nem látott semmit sem a butéliáktól.

Dvorszky határőr 2013.10.23. 10:43:47

@igor2: tiltott dolog a pornó újság, az idegen nyelvű kiadványok (pl. a gépekről kunyerált magazinok), szeszes ital, gyanús (szamizdat vagy más rendszerellenes)irodalom (sose találtak ilyet, de a pornóra néha ráfogták), zsebrádió (bár azt hiszem aztán a vége felé ezt nem tiltották, ha alkalmatlan volt a szabad európa rádió vételére), de a fő ellenség a civil alsógatya, atléta és zokni volt.

a rejtekhelyek, meg néha nagyon triviálisak voltak, a ruhadarabok más kincstári közé csomagolva, újság a szekrény alá, (kicsit meg kellett dönteni, de pozdorja szekrény volt alig volt súlya), de ahogy feljebb írta álfirkász, szekrény teteje, a matrac alatti ágykeret, vagy a matrac huzatát kicsit megbontva a szivacs és a huzat közt, de nekünk kihúzható ágyneműtartónk volt, abban is, vagy egyszerűen alá csúsztatva is sok dolgot tudtunk tárolni.
@paveway: és én a naplót nem dugdostam, annyit csináltam, hogy a felső polcomon kicsit hátrébb tettem, ne az látszon, hogy mindennap használom, így gyakorlatilag mivel szinte szem előtt volt, sose lett gyanús, egyszer sem nyitotta senki sem ki, mégha a kezében volt, akkor sem.

Martin Berghoffer 2013.10.23. 11:32:31

@Dvorszky határőr: Pedig még az oldalára is írtad,hogy "TELIK!"

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.10.23. 11:39:38

@Dvorszky határőr: rádió? Ha jól emlékszem, nálunk minden őrszobán volt egy. Néha még az őröknél is (bár ez tényleg tiltott volt :) )

Maczi 2013.10.23. 11:51:35

Ferihegyen is volt rádió minden ügyeleten és a gépkocsikban is. Egyszer egy vidéki tiszt látogatóba jött és hüledezve kérdezte, hogy ki engedélyezte az autórádió-magnó beszerelését, mert az biztos felvételre is alkalmas. Nem lett neki ecsetelve, hogy attól, hogy magnó, a technika akkori állása szerint nem volt képes mivel felvenni a kocsiban zajló beszélgetéseket.

Rollende Landstrasse 2013.10.23. 22:35:45

A rádió állandóan szólt a századirodában. Mindig a Calypso rádió ment. Mikor a kiképzőzászlóalj írnoka voltam, épp zajlott az MSZMP/MSZP névváltó kongresszus, no akkor a törzsfőnök és a zászlóaljparancsnok bevitte a parancsnoki szobába és ott hallgatták nagyon halkan. Néha kijöttek, de nem mosolyogtak...

Dvorszky határőr 2013.10.24. 09:18:08

@Martin Berghoffer: :))) odaírtam az oldalára tényleg, de ban olyan gyanúm, hogy nem tudtak olvasni. :))

Dvorszky határőr 2013.10.24. 09:23:00

@álfirkász: Fixen telepített rádió valóban minden ügyeleten, de a zsebrádió nem a rádió mivolta miatt volt tiltott, hanem, hogy kikerülhet az őrszolgálatba.
Mint ahogy ki is került. :))

lutria 2013.10.27. 18:44:09

Nálunk már nem volt túl szigorú az ilyen jellegű ellenőrzés,rendszeresen úgy mentem őrségbe hogy szimatszatyor egyik külső zsebébe pont belefért egy zsebrádió,a másik oldali zsebbe pedig egy zacskó szotyi és egy szelet sport/szamba csoki-ezekkel jól elvoltam az őrtoronyban 2-3 órát.Egyszer volt ellenőrzés amikor lebukhattam volna,amikor az egyik őrtársam kitárazáskor elvesztett egy lőszert,akkor az alakulótéren elkezdték mindenkinél kipakoltatni az egész felszerelését és ezt a teljes meztelenségig folyatták volna,talán még az eldugott helyekre is benéztek volna...Szerencsére még a felsőruházat átvizsgálásakor előkerült az illető sapkájából ahová a tárból volt szokás kitolni a lőszert.
Ezeken kívül bevittem még alsógatyát-amikor kérdezték miért mutattam nekik a kincstárit amiben már fél év elgyengült a gumi-kérdeztem hogy lecserélik-e-persze inkább engedélyezték a civilt(másoknak is) minthogy újabb kiadásba verték volna a honvédséget.
Akkoriban kezdték bevezetni a terepszínű gyakorlókat amihez már tartozott khaki zöld rövid ujjú póló-amit csak honvédségi prospektusban láttunk mivel persze nem az átlag sorkatonák kaptak először belőle hanem az elit csapatok-innentől akinek volt otthon hasonló színű/fazonú pólója az bevitte és ebben voltunk a körletben ing helyett,amikor a tisztek szóltak miatta akkor mutattuk nekik a prospektust hogy máshol már rendszeresítve van ez a ruhadarab csak nekünk még nem jutott kincstári.
Ezenkívül be tudtam még vinni a relatív kisméretű Smena symbol fényképezőgépemet is,nehogymár az életem egyik fontos állomásáról ne legyen képi emlékem...

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.10.27. 19:26:49

@lutria: és megvannak még a képek? :)

Apropo kitárazás: vajon történt valaha baleset a kitárazás általam ismert, gondolom, eléggé elterjedt módszeréből?
Mifelénk az volt a divat, hogy az első lőszert kézzel, a többit meg az elsővel pöcköltük ki a tárból. Néha elgondolkodtam, vajon mekkora ütés kellhet, hogy berobbanjon a hüvelyben lévő lőpor. :D

Börnike 2013.10.27. 20:44:28

Nálam is volt sok "tiltott" dolog.
A fényképezőgépet én lent tartottam a telephelyen a bmp tornyában elrejtve. Persze hétvégeken mikor tiszta volt a levegő akkor fölkerült a körletbe és ott is fotóztunk. Érdekes, hogy nálunk a századszinten tárolt kajáért nem szóltak ha nem volt romlandó. A piát is literes ketchupos flakonban hoztuk és tároltuk bent.
Soha nem buktunk meg vele.

lutria 2013.10.28. 17:22:56

@álfirkász: Megvannak,de én nem Ferihegyen voltam.
www.imagebam.com/image/282b68284515534
Mi is így táraztunk ki,másképp hogyan lehetne kb.max.20 sec alatt 30 db lőszert lövés nélkül kitárazni?:)(volt verseny is belőle...)
Egyébként lehet,a tár alján lévő lezáró elemet kell lepattintani és akkor rugóstul "kiömlenek" a lőszerek.
Ebből a módszerből adódóan balesetről nem hallottam(de nekem is eszembe jutott,de mivel a tisztek nem tiltották ezt a módszert gondoltam hogy talán nem veszélyes)de eléggé be kellene vadulni hozzá mert elvileg csak a hüvelyek peremei találkoznak,a gyutacs meg jóval beljebb van,még szándékosan sem lehet megütni akkora erővel hogy elsüljön a gyutacs.
Ezt meg onnan tudom hogy szedtem szét "hatástalanítottam" már ilyen lőszert,a lövedék kihúzása és a lőpor kiöntése után elég nagyot kellett egy pontozóval/kalapáccsal rásózni hogy elműködjön a gyutacs.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.10.28. 18:18:13

@lutria: igaz, azt már elfelejtettem, hogy a tár alját is le lehet szedni. :D
Nálunk a hivatásosok... hogy úgy mondjam, nem nézték jó szemmel ezt a kitárazási módszert, de bővebb emlékem nincs róla.
Egyébként nem arra gondoltam, hogy szabályosan sülne el a lőszer, hanem hogy az ütögetés az alvégen valami egyéb úton indítja be a robbanást.
Persze így utólag visszagondolva, kb. nulla az esélye tényleg.

Bambano 2013.10.29. 01:49:33

@álfirkász: az egy jó lassú tárazás...
nálunk kétféle gyorstárazás volt divatban:
- kivette az első lőszert a katona és utána a tárazóhoz ütögette a tár alját, ettől a benne levő lőszerek lenyomták a rugót és a felső kiesett.okosabbja verhette két kézzel is két tárból.
- lefektettél két tárat egymás mellé, egymással szemben és az egyiknek azzal a pöckével, amivel beakadt az amd-be, kitologattad a másikból a lőszert.

az első módszer kicsit veszélyesebb volt, mert pergett mindenfelé a lőszer, rá is üthettünk volna, a második meg gyorsabb.

nálunk kitárazási baleset nem volt, mármint akkor, amikor leadtuk a lőszert. olyan volt, hogy kómás kolléga az éjjeli váltáskor ellőtte a tárazó tetejét, de mivel szabályosan csinált mindent (rögzítette a fegyvert, stb.) csak a sorrend nem volt jó, nem volt balesetveszély.

okosak sose lőtték el lövészeten a teljes javadalmazást, így mindig volt kéznél lőszer, ha valaki elhagyta volna a toronyban.

30 lőszerre sose pazaroltunk 20 másodpercet.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.10.29. 11:29:15

@Bambano: jé... te is voltál katona? :D
Mik derülnek ki ennyi év után! :)

A tetőt ellövő sorstárs és a körülötte állók dobhártyája is megúszta sérülésmentesen?
Pár éve volt valami BM/HM (egyetemi) bemutató a Városliget peremén, ott vaklőszerrel lövöldöztek a srácok. Hááááát... sokáig úgy éreztem, hogy egy darabig nem fogok rendesen hallani. :)

A két táras módszer kb. ugyanaz, mintha kiveszed az elsőt és azzal lökdösöd ki a többit.
süti beállítások módosítása