Centi_30.jpg396

 

 

Április 19. Vasárnap

 

Én vagyok valamiért a délelőttös. Reggel megint jött a Koltay ellenőrizni, de semmit nem talált, pedig igen nagy kosz volt a konyhán. Ebből látszik, hogy csak a kedvükön múlik, mikor szopatják az embert, nem kell ahhoz semmit csinálni. Eszembe sem jutott, hogy át fog jönni, azt gondoltam, tegnap kihúztam a szarból, mert ugye mégiscsak neki kellett volna intézkedni; és összességében minden rendhagyó eseménytől féltek a tisztek, mint a tűztől.
Mit szól a vezérkar, hogy az ő szolgálatuk alatt ilyesmi történik? Folyamatosan fosnak, mondjuk ez Koltayn pont nem annyira látszik, de a többi az remeg, ha valamiről jelentést kell írni és az nem olyan, ami miatt borítékolható a dicséret. Gondolom, ahogy mi is csak engedéllyel szólhatunk, nekik is kuss van felfelé, hízelegni lehet, de a rossz hír vivőjét lefejezik.

Mivel nem gondoltam löketre, nem is nagyon takaríttattam, a reggelihez használt edényeket még el se kezdtem elmosogattatni.

Nem tudtam eldönteni, hogy Koltaynak csak nincs kedve ebbe belekötni, vagy a tegnapi eset miatt engedékenyebb, de mindenesetre nem szólt semmit. Nagyon rossz a híre, kijutni szabadnapra, amikor ő a csüti, rémálom. De mégis valahogy, minden ellenérzésem dacára, ő az egyetlen akivel kapcsolatban az az érzésem, hogy van tartása, aki, ha rohadék is, de következetes, nem ijed meg a saját árnyékától. Ő az, akit bajban felhívnak és a magasabb rangú tiszteknek ad szolgálatvezetési tanácsot. Ő az, akiben lehet tisztelni a katonát, aki nem kapkod, hanem mérlegel, de amit mond, azt nem ismétli, nem változtatja. Az úgy lesz.

A többi tiszt, pontosabban az összes többi, akit én valaha megismertem, különösen Adyligeten, de itt is, csak lágy héjú aktatologató irodista, gyáva, pökhendi, retardált, kétszínű és rosszindulatú.
Ezek valamelyike, tetszőleges keveréke vagy összessége.

Többször lejátszottam magamban, már a kiképzés alatt is, hogy mi lenne háborús helyzetben.
Nem éreztem azt egy pillanatig sem, hogy én arra fel vagyok készítve, a túlélésem majdnem a nullával egyenlő.
Valószínűleg iszonyú nagy emberveszteség árán tanulná meg a többi, a szerencsések, hogy adott helyzetben mit kell csinálni. Ha egy-két harci bevetést túlél az ember, akkor nagyon lassan összejöhet a túléléshez szükséges készségkészlet, de ahhoz sebesüléseken, és tengernyi elvesztett bajtárs holttestén keresztül visz az út.

A kiképzés ezt az egy felismerést domborította ki. Igazából a konyháról is azért akartam kezdettől elkerülni, azért akartam katona lenni, mert ha már behívtak a lehető legtöbb dolgot tudnom kellene, ami hasznos harcban. Persze utálom a konyhát, Robit, meg volt egy romantikus illúzióm is a katonásdiról, de valójában az biztosítja a túlélésem, ha sok katonai ismeretem van. Erre a határőrség nem alkalmas, a határőrség konyhája meg végképp nem, és nem vigasztal az sem, hogy valószínűleg háborúban szakácsként a front mögött lennék, nem közvetlenül a harctéren. Az meg kicsit még tisztességtelennek is tűnik.

Viszont nem akarnék meghalni. Még nem vagyok 19 éves sem.
De ahogy azon a szűrőn keresztül nézem a tiszteket, hogy alkalmasnak tartom-e őket hadba vinni minket, akkor borzalmasan elkeserítő a helyzet. Nyilván nem napi szinten, de rettegek, attól, hogy a katonaidőm alatt valami beüt. Valami harci cselekmény, hogy vissza kell vonulni Csehszlovákiába, vagy be Romániába. Ennek sok jele nincs, bár a románokkal érezhető a feszültség, mindenesetre az a helyzet, hogy itt vagyok, abból a célból vagyok itt, hogy akár az életem árán is megvédjem a szocialista hazát, nagyon is közelebb helyez a halálhoz, mint bármilyen más körülmény.
Ez a helyzet önmagában fenyegető.
És ha hozzáveszem a tisztjeink felkészületlenségét, alkalmatlanságát, akkor ez nem puszta fenyegetettség, hanem már-már gyilkossági kísérlet. Kiderül, hogy az igazi ellenségeim ők, a feletteseim.
Elsősorban ők törnek az életemre.

temető.jpg

Ha baj lenne, háborús helyzet, Koltay közelében szeretnék lenni. Lehet, hogy csalódnék benne is, de a többiről már most tudom, alkalmatlan, hogy vezetőnek tekintsem.
És ugyan a valóságban nyilván nem tehetném meg, de gondolatban többször lejátszódott bennem a jelenet, hogy egy agyalágyult, korlátolt tiszt, gyávaságból, hozzá nem értésből kiadott ostoba parancsát, ami vélhetőleg az életembe, a társaim életébe kerülne és aminek a szükségességéről nem vagyok meggyőződve, hogyan fogadnám.
Ott a fejemben, tudom merre fordítsam a fegyverem csövét és nem remeg az ujjam az elsütő billentyűn.

Vonakodnék meghalni tehetségtelenek ostobasága miatt.

temető2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://surrano.blog.hu/api/trackback/id/tr1005036258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oldm4n 2013.04.19. 12:12:24

Na majd én mesélek a háborúról.
1991 február 28-án, bevonulásom napján a szerb és a horvát hadsereg bevonultak Boszniába. Gyakorlatilag innentől datálható a délszláv háború. (A wiki rosszul tudja) A tisztikar remeg, láthatóan valahol baromira máshol szeretnének lenni, rágják a szájukat, hogy mégis mi a fasz legyen? Nem lehetett tudni, hogy marad e a határon túl a balhé, nem lehetett tudni, hogy a románok nem kapnak e vérszemet, s indulnak meg ellenünk, így a valódi hadvezetés néhány tökös, bátor, sőt vakmerő fiatal hadnagyra, meg tapasztaltabb őrmesterre marad. Minket egy hadnagy kísért a megadott őrizendő határszakaszra. Ez a hadnagy egy öreg TSZ-es, akinek életcélja volt a katonaság. Így bátrak voltunk, tudtuk, amit tudni lehet a katonaságról, azt a szakaszparancsnok tisztünk tudja. De a feljebb kiadott parancsoktól féltünk. Hála istennek rossz volt a kommunikáció a vezérkarral, inkább csak a jelentésekre korlátozódott. Sajnos később jött egy (talán)őrnagy meg egy százados "fentről", helikopterrel, ők hihetetlenül pusztították a morált. A katonát könnyű harcba vinni, puska, szurony, lőszer, és hajrá! De amikor a tisztikar úgy mondja a te hadnagyodnak, hogy hallgatod, hogy őszerintük 7 percig állunk ellent a román haderőnek, nincs több lőszer, nincsenek harci eszközök, na ez kurva demoralizáló! Először is mert nem igaz! A román lehet, hogy jobban felszerelt, de néhány, egy-két szakasznyi gépesített lövész (ami én is voltam) a jól bevált orvlövész taktikával egész századokat tehet mozgásképtelenné, ráadásul semmi extra nem kell hozzá, csak pár elszánt embervadász, mert a román SZAR KATONA! Ezt a hadnagyunktól (ifj. Schulteisz János nevű, akit csak "Iker" néven említettünk) tanultuk meg, hogy ha megindulnak a románok, mindenki fogja a fegyverét, felhúzza az álcamellényt és parancs nélkül elmegy románra vadászni. Megállítottuk volna őket! Az SVD 2 szögperc pontossággal dolgozik. Lángrejtő használata esetén is 500 méterről simán leszedek vele egy embert. Még játszhatok is, hogy mindegyiket csípőn lövöm! Így nem halott, akit otthagyhatnak, hanem sebesült, akit el kell látni, hordágy, cipelők, szanitéc, plusz két fő kell hozzá. Ők meg mire elindulnak értem egy járőrrel, már messze járok! Egy lövés - egy ember. Iszonyatosan demoralizál egy reguláris haderőt, hogy hiába a rengeteg hadianyag, az egyén nincsen biztonságban, minden pillanat lehet az utolsó. Mi kevés határsértőt lőttünk ki, inkább azok, akik le akartak szerelni, voltak is vagy ketten, talán hárman. Jellemzően idealisták voltunk, vártuk a háborút. Utólag sem bánom, van némi tapasztalatom harci helyzetben. Amit meg kell tanulnod - Vagy te, vagy ők. Ha ezen túllépsz, relatíve könnyedén lehet embert ölni. A tested csinálja, nem a tudatod. Normális ember így dolgozik háborúban. Ez az épelméjű túlélés záloga.

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2013.04.19. 17:13:04

Én pedig azt mondom, hogy a jó katona, amíg lehet, kerüli a háborút. Ugyanis a háború a legnagyobb ellenség. Ha már nem elkerülhető, akkor ki-ki szituációban mindent bele, de a „konfliktuskereső” katona egy feszült, kiélezett szituációban, amikor elég egy szikra, a legrosszabb emberanyag.

Én a posztolóhoz képest pont 3 évvel később voltam határőr, így pl. kikaptuk a románokat, ndk-sokat, meg egy csomó mindent. és a határőrségben az a legrosszabb, hogy egyrészt „békeidőben harci feladatot lát el”, másrészt jellemzően civilekkel kerül kapcsolatba. És ez mindenképpen szar párosítás lesz, ha egy éppen szétrohadó diktatúra végnapjaiban kellene védeni a védhetetlent.

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2013.04.19. 17:23:29

A poszthoz: igen, a magyar Honvédség és Határőrség jellemzően operett-alakulatok voltak, gyengén kiképzett állománnyal, elavult eszközparkkal, alkalmatlan vezetői vízfejjel és gyenge morállal. Elvétve néhány felkészült és elkötelezett figurával. Különösen a 80-as évekre. Egy hidegháborús ütközőzónába persze ez is elég, ad pár nap reakcióidőt. Helyi konfliktusokban hasonló tulajdonságokkal bíró haderőkkel szemben borítékolható lenne egy elhúzódó véres, mocskos konfliktus: lásd Jugoszlávia.
Szóval jobb, ha egyiket sem kell tesztelni. Békefenntartásra, kisegítésre jelenleg korlátozottan alkalmas, lásd koszovói és afgán missziókat, bár pl. a felszereléssel ott is jócskán akadtak gondok. Ahogy anno a Varsói Szerződés, úgy a NATO sem vár tőlünk sokat, miként érzékelhetően mi sem magunktól. Jelenleg ez a hármas alá szint a realitás, imádkozzunk, hogy még jó darabig ne tegyék próbára.

Oldm4n 2013.04.20. 12:17:30

Az, hogy van e háború, avagy nincsen egyáltalán nem a katonán múlik. A katona csak egy eszköz, amivel lehet jól és lehet rosszul bánni. Velünk jól bántak. Szerencsénk volt. Nem tudtam értelmezni a "konfliktuskereső katona" szóösszetételt, a katona t.i. nem gondolkodik, hanem végrehajtja a parancsot. Akkor szar egy hadsereg (román!) ha az egyén jellemzően a megfutamodást válassza a biztos, hősi halál helyett, amivel esetleg nyerhet néhány napot a hadvezetésnek, amin a konfliktusok általában múlnak. Akkor szar adott hadsereg, ha katonák helyett nyúlbélákból áll. S ez nem pénzkérdés! Valójában ezen és nem a felszerelésen múlik egy háború sikere. Lásd Afganisztán (megkérdem, mit keres ott a "magyar" haderő???), ahol a hihetetlenül rosszul felszerelt HAZAFIAK serege MEGVERTE először az oroszokat (!!!) és most éppen MEGVERI az amerikaiakat(!!!). Rossz ötven éves AK-kkal, tákolt robbanóanyagokkal. Hát, ennyit Afganisztánról.

01234567 2013.04.20. 20:05:00

Erről a témáról kevés jobb könyvet olvastam mint Väinö Linna-tól az "Ismeretlen katona" címűt.( angolul Unknown Soldier, finnül Tuntematon Sotilas)1985-ben film is készült belőle, sajnos még nem tudtam megnézni. Az megmutatja mi a háború maga, az egyszerű katona számára, és a tisztek számára. Nagyon jó könyv.
Amúgy felidézte ez a poszt bennem a romániai forradalom idején érzetteket. Ültünk a lőszeres ládán, teljes felszerelésben, azt hallottuk a debreceni alakulatok már kivonultak, a határőrség is kivezényelt oda plusz erőket, az udvaron már nekünk is berregtek a teherautók. Végignéztem a szakaszomon, és arra gondoltam, megdöglünk, aztán megnyugodtam mert a tisztjeinkre gondolva rájöttem, a határ felé úgy is eltévedünk, mire odaérünk, vége az esetleges csetepaténak... :)

Pszt! 2013.04.20. 20:46:40

@Oldm4n: Afganisztánban nem vert meg senki senkit.

Oldm3n 2013.04.20. 21:45:08

Biztos ugyanarról az országról beszélünk? Bevonultak az oroszok, nagy pofával, majd jó néhány év felesleges lőszerpocsékolás után eltakarodtak. Most a NATO vonul ki betört fejjel, mert az afgánokat nem lehet legyőzni. Szerintem az afgánok nyertek. Elsősorban NATO, IMF és mesterséges gazdasági válságmentes SZABADSÁGOT!

ZON 2013.04.20. 22:02:57

@Oldm3n: Csikóbőrön és Ikaruson a végső győzelemig!

2013.04.20. 22:02:58

@Oldm3n: Elsősorban NATO, IMF és mesterséges gazdasági válságmentes SZABADSÁGOT!"

Hülye.

2013.04.20. 22:05:08

@Oldm4n: Ismered a történelmet? A románok bevonultak Budapestre. Egy sokkal felkészültebb hadsereg sem tudta megállítani őket, mint amiben te szolgáltál.
Ja, persze: a harckocsikat csípőn lövöd, álcázóban!
Istenem, mentsd meg a magyart!

Oldm3n 2013.04.20. 22:10:57

Harckocsi ellen van a gépesített lövészeknél ún. páncéltörő gyújtó lőszer. Még ha te nem is hallottál róla, az egyik legbiztosabb módja fiacskám a harckocsi semlegesítésének. Istenem mentsd meg a magyart az ilyen buta, műveletlen tahóktól! (Rád értem, hülyegyerek)
Szellemi párbajt nem vívok fegyvertelen emberrel. Provokatőrrel meg kizárólag személyesen. Érted ugye, ZON? Nem mindenki Izrael szekerét tolja ám ebben az országban, még ha ezt nehezményezitek is te, meg a moslék fajtád.

Oldm3n 2013.04.20. 22:17:38

@Könnyen elkaptuk, uram!: Tudod kisfiam, egy ilyenért kitépném a nyelvedet. A szarfaszú fajtád csak itt olyan kurva bátor ám, férfiakkal, szemtől szembe icike-picikére tudtok összemenni. Hány ilyen faszkalapot láttam már, úristen! Hülye? Szeretnél te tizedannyi sütnifalót, te kis puhapöcsű majom. Okádok a fajtádtól. Na coki, amíg szépen mondom.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2013.04.20. 22:24:51

@Oldm3n: Az afgánok megnyerték maguknak a hadurak soha véget nem érő háborúját a saját földjükön. Megnyerték, hogy soha ne tudhassák, az út amin járnak, mikor robban fel, vagy a piactér ahol vásárolnak, vagy a mecset ahol imádkoznak mikor repül a levegőbe! Megnyerték, hogy visszatérjenek a tálibok és ne legyen mozi, színház, focimeccs, állatkert, tv, zene, szórakozás, hogy a nők ne járhassanak iskolába, sőt egyedül ki se léphessenek az utcára. Nevetséges azokat, akik ezért az elnyomásért harcolnak szabadságharcosoknak nevezni. Amúgy csak mondom, annak idején az afgánok is örültek a talibán vereségének, de mivel nem támogatták azokat akik elkergették elnyomóikat, ismét visszatérhet a régi szép rend.

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2013.04.20. 22:33:16

@Oldm3n: Hm, mér, mi lesz, ha már nem szépen mondod? :)
Semmi közöm a vitához, csak olyan szórakoztató olvasni. :)

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2013.04.20. 22:37:18

"...és parancs nélkül elmegy románra vadászni..." - hát, az egy elég önveszélyes hadsereg lehet, ami így működik.

proletair · http://lemil.blog.hu 2013.04.20. 22:45:15

@Oldm3n:

A magyar honvédségben a gépesített lövészek alkalmatlanok voltak páncélosok elleni harcra. Melyik páncéltörő-gyújtó lövedék iktat ki egy harckocsit? Csak rakéta vagy RPG gránát. esetleg HSN lövedék. Ezekkel viszont én nem láttam gyakorlatot lövészeknél.
A páncéltörő-gyújtó lőszer esetleg PSZH-k ellen jó lehet. De harckocsik ellen annyit ér mint egy marék rizs.

Parajpuding 2013.04.20. 22:59:37

@Oldm3n: Kemény vagy. Kőkemény. Mint a Balog Tibi:)

Huple macskája 2013.04.20. 23:03:57

Ittene mindegyiken tök hujjek vannak!Asz nemmis igasz hoty háború mer ojjan itten nem lessz.Mer csakazé!

alien 2013.04.20. 23:04:16

szóval a naplórészhez nekem végig az az érzésem, ami neked, hogy itt minden csak úgy néz ki mintha valami lenne, azaz a kórház az olyan mintha az lenne, de valahogy mégsem, mert végülis alapdolgok nem működnek, ilyen lehet(ett) a sereg is, de ilyen most egy önkormányzat, egy bolt stb. hogy valami mindig hiányzik hogy sehogy sem jó
@Oldm3n: nem értem mit kell mindig acsarogni, hogy jön ide megint izrael és mit csinál afganisztánban az imf és egyáltalán minek fenyegetet a vitapartnered?

Oldm3n 2013.04.20. 23:08:53

Oktatták, hogyan kell kilőni harckocsit. Továbbmegyek, a sorállománynak is. Ergo nem voltál katona. Az, hogy a sereg EGYÁLTALÁN működött valahogy a délszláv válság idején önmagában egy kisebb csoda volt, mivel hozzátok hasonló totojabercik vezették, akiknek fingjuk nem volt a reguláris hadviselésről. Aki ott volt, tudja, aki nem - mint ti - az meg le van szarva.
Válaszoljak köcsögök? Minek? Hogy recskázzatok egyet? Majd imádkozom, hogy valahol véletlenül találkozzunk, majd akkor beszélgetünk egymással. Meglátjuk, ki milyen kemény. Okádék szájhős banda vagytok. :/ Egyáltalán honnan keveredtetek ide, a napiszarról?

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.04.20. 23:12:40

Gondolom a délszláv válságba azért nem keveredtünk bele, mert még ők is tudták, hogy hazánkat ilyen keménytökű legények őrzik, mint ez az idióta.

kód 2013.04.20. 23:16:32

@Oldm3n: Az afgánok biztosan nem nyernek a NATO ellen, mert a NATO nem az afgánok ellen harcol. Hanem a Talibán ellen. Ha a Talibán nyerne, azt - már amennyire lehet így mondani - viccess lenne az afgánok győzelmének titulálni, mert a Talibán egy arab-pakisztáni befolyás alatt álló szervezet, a tényleges katonai erejét konkrétan arabok adták, és nem mellékesen rengeteg afgánt gyilkoltak le.

Oldm3n 2013.04.20. 23:17:45

@alien: Azért, mert kb 16 éves. (fingja nincs az oktatott lőszerfajtákról, amit mindenki megkap oktatásban, ergo 2004 után tölti a 18-at, ergo nem volt katona, ergo itt éli ki név és arc nélkül a hendikepjeit, amivel az élet verte meg)
Ezek egyszerű igazságok. Észérvekkel megcáfolni nem tudsz. Afganisztántól mindkét szuperhatalom el akarja venni a földet a benne rejlő ritkaföldfémekért. Nem fog nekik menni. Az oroszok már távoztak. Most a NATO távozik éppen. Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy Afganisztán nyert. Egy két hülye ezt nem érti, mert a híradóból szocializálódott, gondolkodni meg nem tanították meg. Abban igazad van, hogy most, ebben a pillanatban nem tudom széttörni a fejét, ergo felesleges. A TÉNY dühít, hogy ilyen balfasz kreténekkel van tele az ország. Sajnos tényleg a nyirkai jóslatnak kell beteljesednie, tényleg ki kell ennek a népnek félig pusztulni, hogy az ilyen retardált kretének eltűnjenek belőle. (Minőségi ugrás lesz a nemzet összetételében) Ehhez kell a háború. Én készen állok. Vadászom húsz éve, lövök harminc éve. Ha visszaolvasod a blogot és beütöd, amit megtudsz rólam a Google-ba, még a címem telefonszámom is megtudod. Én nem bújok el senki elől. De ezek a balfaszok dühítenek - sajnos ez tény. De majd nem foglalkozom velük. EGYELŐRE.

soproni1 2013.04.20. 23:20:11

Csak most látom, milyen jó volt, hogy Magyarországról lecsatolták a felesleges részeket! Így csak a szájkarate mehet köztünk, nem a valós háború. Ha egymással sem élünk békében, akkor mit várunk a szomszédainktól?

proletair · http://lemil.blog.hu 2013.04.20. 23:21:47

@Oldm3n:
De mégis csak kérdezem: mivel kellett azt a tankot kilőni? mert a páncéltörő-gyújtó, amiről írsz, tank ellen alkalmatlan. Mondj egy fegyvert legalább, ami gépesített lövészeknél tank ellen volt. (Csak azért, mert nekem is oktatták, bár ahol én voltam katona ott inkább az ejtőernyős ugrásokon meg a felderítésen volt a hangsúly...)

Oldm3n 2013.04.20. 23:22:35

@kód: (Bizonyára a véletlen műve, hogy Afganisztánban vannak a világ legnagyobb lítium (mond valamit?) mezői. Bizonyára véletlen, hogy ott van a legtöbb berillium és további ritkaföldfémfajták. Bizonyára a véletlen műve, hogy valakik a Nato bevonulásával egy időben megtanították a tálibokat a máktermesztésre, s jelenleg mintegy 90%-át termelik a világ összes heroinjának. V.ö. a világ herointermelése országokra bontva, Google jó barát.) Nem is tudom. Mert nem hiszek a csodákban, sem a csodás véletlenekben?

soproni1 2013.04.20. 23:24:25

@régebb óta vagyok Subban mint te: egy jugó fickó leszedte a Lopakodót is. Szerbiában nemzeti hős. Egyébként az a csoda, hogy a 80-as évek jólétéből szétlőtték egymást. A másik ilyen fasz nép a libanoni.

Oldm3n 2013.04.20. 23:26:59

(Még nekem is volt régebben páncéltörő-gyújtó lőszerem, 7.62x54 méretben. Igen, az SVD-hez. Igen, oktatáson elhangzik, nagyjából a harmadik héten, hogy amennyiben a katona képes eltalálni a harckocsit a lövegtorony csapágyazásánál, akkor az alkalmas a harckocsiban helyet foglaló személyzet kiiktatására.) Mi is a gépesített lövészek fegyvere... AMD! Nem, az nincs is a BM-nél. Akkor vizipisztoly! Ja, az sem, az az óvodában van. Akkor csak nem az SVD? Talán a magnéziumos FMJ lőszerrel? (Tudod, piros a vége.)

Mondanám, hogy élmény volt, de hazudnék. Így nem mondom. További jó öklendezést.

ZON 2013.04.20. 23:27:02

@Oldm3n: A fajtáját tegezze, élőlény.

Oldm3n 2013.04.20. 23:30:53

@soproni1: (Azok évszázados, sőt évezredes gyűlölködések a déli határvidékünkön. Legalább Szent László idejéig nyúlik vissza.) Amint megszűnt a kohéziós erő, ami egy akolba kényszerítette őket, azonnal kitört a balhé. Borítékolható volt. Most is düledezik ez az akarat - csak itt és most EU-nak hívják és más országokat érint. Lesz itt olyan balhé, hogy ihaj...

Oldm3n 2013.04.20. 23:31:40

@ZON:Nekem csobogsz, kis patak? FÉRFI kell ám ahhoz, nem ilyen nyikhaj nethuszár.

proletair · http://lemil.blog.hu 2013.04.20. 23:35:34

@Oldm3n:
HA egy 7,62-es lőszerrel ki lehetne iktatni egy tankot, nem lenne értelme gyártani azokat. Önt vagy behülyítették, vagy rosszul emlékszik. Hogy a bánatos picsába tudna egy lövedék egy HK-torony csapágyazásánál(?) bármilyen kárt tenni? Az AMD mellett azért jobb fegyverek is voltak szerencsére, az SzVD-ből pedig kevés volt ahhoz, hogy mindenki kilőhessen vele egy tankot... A páncéltörő-gyújtónak pedig fekete a vége, alatta piros sávval.

soproni1 2013.04.20. 23:37:32

@Oldm3n: erre van egy régi vicc.
-Főnővér, baj van ! Betörtek a partizánok, megerőszakolták összes nővérünket, csak Mária nővért nem .
- Őt miért nem ?
- Mert Ő nem akarta !

Ha valaki háborúzni akar, akkor azt el kell kényelmesíteni, ahogy a németekkel, magyarokkal tették. Szerintem ez az egyetlen út, hogy a gyerekeink már csak a fészbukon keménykedjenek.

ZON 2013.04.20. 23:39:59

Nyilván hivatásos katona volt ön, ezért van önbizalma megmukkanni hadi témákban.
Javaslom, állítsa össze a "Magyar Hadi Diadalok Gyűjteménye Mohácstól a Don-Kanyarig"antológiát. A sorállománynak muszáj volt meghallgatnia a primitív beszédjét, mi már mulatthatunk rajta. Jó gutaütést !

Reggie 2013.04.20. 23:44:51

Aztan 7.62-vel majd pont a toronycsapagynal fogja atloni a tankot... Meg a frontpancelnal is tobb eselye van, mivel kb. igy nez ki egy valamire valo tank toronycsapagya:
encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR_AhjG_ZDcytwl4881CRbpzBqPmWTKrfT2kP2iDdB-Inlhc_8p

ZON 2013.04.20. 23:47:38

@Reggie: most megsértetted Ferdinand Porschét, a zseniális mérnököt ... :)

kód 2013.04.20. 23:52:06

@Oldm3n: Azt már végképp nem tudom, hogy jön ide a lítium. Hasonlítasz a zsidó rabbira, akinek mindig van egy újabb ötlete, hogy ne dögöljön meg legközelebb a tehén.

De ha már az a meggyőződésed hogy a NATO különféle feltételezett bányák miatt harcol, nem pedig azét mert nem hagyhatták szó nélkül 2001-9-11-et, akkor nézz utána, hogy mennyibe kerül egy háború Afganisztánban, és mennyibe kerül egy bányanyitás.

Reggie 2013.04.20. 23:52:13

@ZON: Jolvan, a tigris mas eset:) De az el ugyan az, annak is ott a legvastagabb a pancelozasa. Legfeljebb magat a csapagyat eri el konnyen es beragad a torony. De a legenyseget nem eri el SzVD-vel.

tiger1.info/pictures/TurretRing2.jpg

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.04.21. 00:49:48

@kód:
A lítium a periódusos rendszer harmadik eleme, a legkönnyebb fém. Chile Argentínával és Bolíviával alkotja az úgynevezett lítium-háromszöget - ebben a térségben található ugyanis a világ ismert tartalékainak 85 százaléka.

Afganisztán... A faszom

Flankerr 2013.04.21. 10:16:00

@Oldm3n: Gratulálok a logikádhoz, mondjuk a hozzászólásaid alapján nem lepődök meg. 35 leszek, nem voltam katona, pedig soroztak Pesten a Dózsa György úton tisztességgel. És még vagyunk jó pár tízezren ezzel.
Amúgy milyen érzés a kis világodból néha kikukkantani?

2013.04.21. 10:47:59

@Oldm3n: Valószínűleg azért fejlesztettek vállról indítható páncéltörő fegyvereket, mert egy kézi lőfegyver simán elintéz egy tankot.
Utoljára szovjet filmben láttam olyat, hogy a hős szovjet katona sikerrel felvette a harcot a tigrissel, ja , meg Afganisztánban sikerült kézigránáttal ledobni egy szovjet vadászgépet.
Hülyegyerek, ha ez ilyen egyszerűen menne, nem volna értelme költeni tankokra!
Istenem, de szomorú, hogy nincs háború!

2013.04.21. 14:05:07

@Oldm3n: Az, hogy gépesített gyalogos (bokorugró) voltál; hidd el, nem az intelligencia jele. Nem azért választottak ki, hogy szofisztikált választ tudjunk adni egy esetleges támadás esetén.

Parancs nélkül románra vadászni????
Ez biza tuti hadbíróság, bármely szervezett hadseregben.
Erre ne légy büszke. Mondjuk ebből is látszik szellemi fölényed.
Lilőni egy páncélost?
A páncélosok elleni védekezés alapvető eleme, a mélységi tagoltság. Ugyanis haladnak. Tudod, egy 30-50 km/óra sebességgel haladó gépjárművet eltalálni, hatékonyan, nem egyszerű. De a lövegtorony csapágyazását kilőni meg egyenesen képtelenség.
Tudod, MOZOG!
Ja, és persze Afganisztán. Hát igen, az afgán hegyek és barlangrendszerek épp megegyeznek az alföldi terepviszonyokkal!
Hülye.

2013.04.21. 14:08:48

@Oldm3n: amennyiben a katona képes eltalálni a harckocsit a lövegtorony csapágyazásánál, akkor az alkalmas a harckocsiban helyet foglaló személyzet kiiktatására.) "

Amennyiben. DE nem képes. Lásd még: hatótávolság, röppálya, célzási pontosság kézben tartott fegyverrel, oldalszél, látási viszonyok, stb.
A csapágyazás sérülése hogyan is pusztítja el a személyzetet???
Hülye.

2013.04.21. 17:05:32

@Oldm4n:

"ha megindulnak a románok, mindenki fogja a fegyverét, felhúzza az álcamellényt és parancs nélkül elmegy románra vadászni. Megállítottuk volna őket!"

Halvány emlékeimben él még, amikor a kilencvenes évek elején két délszláv vadászgép berepült Mo. területére, és bombázta Barcs környékét egy kicsit.

Akkor ott lett volna a lehetőség megmutatni, mit tud a honvédelem, de konkrétan a teljes magyar haderő csak tátott szájjal nézett, a radarok még csak nem is érzékelték őket.

Apropó, légierő: ha jól emlékszem, akkoriban a magyar légierő állt huszonegynéhány, 50-es évekből ittragadt Mig 21-ből, valamivel modernebb helikopterekből, meg pár, néhány órát repült pilótából. A román légierő kb. tízszerese volt állományban a magyarénak, tele Mig 29-esekkel.

Nem akarlak elkeseríteni, de a román bevonulás szerintem kb. annyiból állt volna, hogy pár román vadászgép első lépésben szétcsapja Kecskemétet, utána néhány kötelék a laktanyákat/közlekedési csomópontokat, aztán jön csak a páncélos bevonulás, helikopteres támogatással. Ez ellen mit tehetett volna néhány mesterlövész? Nem akarom kisebbíteni az érdemeidet, de szerintem nem sokat.

johnibyg 2013.04.21. 21:39:49

üdv Dvorszky, ez a poszt mit kapott? index vagy blog.hu címlap?

Jön egy kis helyreigazítgatós rész, mert sokan és sok mindent vagy rosszul tudnak vagy direkt írnak hülyeségeket.

@Oldm4n: Az oroszok előtt az angolokat is megverték, mikor még a teások voltak a szuperhatalom. A NATO-s balhénál lehet vitatkozni, hogy ezek hazafiak-e, de nem érdemes

@Könnyen elkaptuk, uram!: az országban '18 október 23-tól '19 augusztusáig nincs sok dolog, mire büszkék lehetünk, az tény. Amit viszont a hatalom nem mond nekünk: 1916. december 6-án bevettük Bukarestet... :-)

@Mityu "aljanép" MG: igazából nem, a katona meg tudja különböztetni egymástól a sajátot és az ellenséget. Max. ha elkapják a románok, meg Hágában lett volna gondja, amúgy nem nagyon.

@soproni1: Nem annyira nemzeti hős, mert magyar a gyerek :-) Változtatott egy-két a rendszeren, amit használt az egysége, ezért majdnem lefokozták, de mégis leszedte az F-117-est meg egy F-16-ost. Meg állítása szerint egy B-2-est is, csak az horvát területen esett le, onnan meg a földet is elhordták az usákok, mert az már tényleg ultraciki lett volt. (A B-2-es 2 milliárd dollár kb.) Most azon a helyen tó van, így tartja a szóbeszéd.
Azért lőtték halomra egymást, mert más a nemzetiségük, vallásuk, az elég indok.

johnibyg 2013.04.21. 21:47:42

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ha a hadnagy kiadja a parancsot, elvileg mehet. Ő meg azt mondja, hogy ilyen ukázt kapott föntebbről, ha nagy balhé van, nem fogják vizsgálni valószínűleg. Mikorra meg a magyar hadbíróság elé került volna egy háború után, addigra már megváltozott volna erről a véleményük az illetékeseknek.
A páncélos haladhat 40-50-el, de maximum az Autobahn-on, esetleg Hortobágy egyes részein, tudod, domborzat is létezik. A harckocsizónak szükségletei is vannak (kaja, pia, wc, végtagokat kinyújtóztatni, pihenni, aludni stb.), a tankokat követnie kell a megfelelő felszerelésnek és támogatásnak stb. Bőven állnak azok a tankok...

johnibyg 2013.04.21. 22:02:40

@tff: Elbeszélések alapján nem egy, MO-ra berepülő, és onnan a horvátokat támadó szerb MiG-21-est lőttünk le, amik horvát területen estek le. Nem vertük nagy dobra, franc akart háborút.

A légierős részben 2 dologban nem találok hibát: a két repülő típusjelzésében. A MiG-21-est '59-ben kezdték gyártani, mi '61-től kaptunk belőle, folyamatosan egyre fejlettebbeket. MiG-23-asok és SzU-22-eseink is voltak.
A szőröstalpúaknak volt 21db MiG-29-ese ('94 áprilisára 18), amiket ugyanúgy üzemeltettek, mint a többi gépüket...
Direkt ne írjál hülyeséget kérlek

ZON 2013.04.21. 22:17:58

@johnibyg: Oldm3n.

Úgy látom, ti ikrek vagytok. Tudjátok, a tükrön túl van egy másik világ. Ti ott nem mozogtok túl magabiztosan, mert ott van demokrácia (mégha kicsi, és savanyú is) , a valós teljesítményt díjazzák, és nem egy liter kövidinka mellett, a billentyűt csépelve nyerjük meg a sztálingrádi csatát, vagy verjük vissza a partraszállókat.

2013.04.22. 10:34:09

@johnibyg: Ha a hadnagy elküldi az alakulatát románra vadászni, azzal nem hinném, hogy megállítja a román támadást.
Viszont ha fél óra múlva kap egy parancsot, hogy egységével csatlakozzon az összevonáshoz, mert ellencsapás készül, nem jó válasz, hogy én már parancs nélkül elküldtem őket vadászni!

2013.04.22. 10:49:45

@johnibyg: A páncélos haladhat 40-50-el, de maximum az Autobahn-on, esetleg Hortobágy egyes részein, tudod, domborzat is létezik. "

Valószínű, hogy a románok nem a Bakonyon keresztül támadnának.
De ha eltalálsz kézi lőfegyverrel egy terepen mozgó harckocsit a torony csapágyazásánál, és ettől elpusztul a személyzet, akkor gratulálok.

Dvorszky határőr 2013.04.22. 12:36:32

@johnibyg:
Üdv! Index címlapon volt a poszt.
:)

@Chigavera: Igazad van, a határőrséggel az volt a bajom, hogy súlyos aránytévesztéssel működött, a fegyvertelen civil határsértővel szemben túlméretezett volt a mérete, a fegyverzete, míg egy másik ország reguláris hadseregével szemben meg siralmas. És nekem szerencsém volt, mert valódi békeidőben voltam, még csak a recsegését se hallottuk a rendszernek.

@01234567:
Köszönöm a könyvötletet, nem ismertem, de jónak tűnik. :)

Dvorszky határőr 2013.04.22. 13:09:45

Hogy hogy kell kilőni tankot nem tudom, de beszéltem ismerőssel, aki szerződéses katonaként néhány misszióban részt vett, mesélt sokat a hatékonyságról, és ő is ugyanazt a következtetést vonta le, hogy a túlélés egyik legfontosabb alapja, ami a posztban is a hangsúlyos szál, a hozzá nem értő tisztek likvidálása.
Volt a bakonyban egy hadgyakorlat, amin a holland hadsereget szórakoztatta a magyar hadsereg, a hollandok hoztak lézeres jelzőrendszert a egyéni fegyverekre és a tankokra, meg a páncélozott szállító járművekre is, a lézert be lehetett állítani a megfelelő hatótávolságra, a hollandok leopard tankjain 2 km, a mi tankjainkra 1,5 a többi cuccainkra 800 méter. Ha lézerrel eltaláltak, akkor az kikapcsolta a te fegyvered lézerét, vagyis meghaltál. a magyar hadvezetés felállította egy sorba a összes járművet és "roham" címszóval neki indították a hollandoknak, azok meg megvárták míg a hatótávolságba érnek, kilődözték őket, aztán a magyar hadvezetés visszaállította a kiindulási pontra a járműveket, bekapcsolták a lézer és mehetett minden elölről. Csodálkoznék, ha éles helyzetben máshogy lenne.

johnibyg 2013.04.22. 13:51:47

@ZON: Az a tükrön túli világ egy-két helyen van maximum a földön, örülnék én annak. Kevés helyen díjazzák a valós teljesítményt.

@Flankerr: Mindig tanul újat az ember, köszönöm a linkeket.

@Könnyen elkaptuk, uram!: Az is valószínű, hogy 90-95 között nem autópályán támadtak volna minket a románok. A csapágyas kilövésről nem állítottam semmit, megáll a tank magától is, mert nem örökmozgó

2013.04.22. 16:57:34

@johnibyg: A csapágyas kilövésről nem állítottam semmit, megáll a tank magától is, mert nem örökmozgó"
Na akkor: egy bejegyzésre reagáltam. Te ezt a választ válaszoltad meg. Én nem állítottam mást, csak azt, hogy pusztán mesterlövészekkel, gyalogsággal nem lehet megállítani a támadást. Oldn3n vagánykodott ezzel a hülyeséggel.
Ja, és azt hogy képzeled el, hogy a harckocsik megállnak, majd akkor? Közben futsz mellettük, aztán mikor pihennek, akkor támadsz???
És persze nincs gyalogsági támogatása sem a harckocsiknak. Ha mozog, az életben nem találod el a csapágyát, használhatsz vállról indítható rakétát, de ezt nyilván ők is tudják.
Idézek tőle:" Ezt a hadnagyunktól (ifj. Schulteisz János nevű, akit csak "Iker" néven említettünk) tanultuk meg, hogy ha megindulnak a románok, mindenki fogja a fegyverét, felhúzza az álcamellényt és parancs nélkül elmegy románra vadászni. Megállítottuk volna őket! Az SVD 2 szögperc pontossággal dolgozik. Lángrejtő használata esetén is 500 méterről simán leszedek vele egy embert. Még játszhatok is, hogy mindegyiket csípőn lövöm! "
Szóval simán hülye.

2013.04.22. 17:04:11

@johnibyg: megáll a tank magától is, mert nem örökmozgó"
És? Ott lesz mindenhol valaki, álcamellényben, hogy kilője????
Tudom, mint a jugoszláv partizánok: minden kilométerkőnél!
Egyébként milyen érdekes, hogy a II. világháborúban sem tudták megállítani sem az oroszok a német előrenyomulást, sem a németek a szövetséges, illetve az orosz előrenyomulást!
De amúgy látszik, milyen balfaszok voltak, milliárdokat költöttek védelmi vonalakra, tigrisek, párducok fejlesztésére, pedig távcsöves puskát kellett volna gyártani!

2013.04.22. 17:05:01

@johnibyg: Te mivel lőnél ki egy tankot?

2013.04.22. 20:09:17

@johnibyg:

Nem a statisztikai adat volt a lényeg, de azért köszi a helyesbítést.

A lényeg az volt, hogy az "elbeszélések alapján" mindenki hatalmas harcos, de erre hoztam fel azt a példát, hogy amikor itt lett volna a lehetőség megmutani, hogy mit tud a magyar védelem (=valós tejesítmény), mindenki csak tátott szájjal állt. És ez nem elbeszélés, ez tény.

Az egész egyébként abból indult ki, hogy valaki felvetette, hogy a román inváziót pár bokorugró megállította volna azzal, hoy mesterlövészpuskával kilövöldözi a tankokat, ennek a kocsmai kérkedésnek az életszerűségére bátrokodtunk felhívni a figyelmet.

De mivel ilyen határozottan mondjátok, készséggel elhiszem, hogy felesleges volt annó az aggodalom, gépeket lőttünk le, meg gond esetén a román inváziót légierőstül, harckocsistul megállította volna egy-két magyar lövész, aki elmegy random románokra vadászni. Az elbeszélések alapján.

De legalább a stratégia finomodott, kezdtük azzal, hogy a tankokat a lövegtoronynál kell kilőni, de most már tudjuk, hogy pisiszünetben kell levadászni a tank legénységét. Az általad is említett támogatás (légi+gyalogság) közreműködésétől meg ugye tekintsünk el. Köszi az infót, és elnézést a hitetlenkedésért.

01234567 2013.04.23. 07:47:42

@Dvorszky határőr: Konkrétan én nem tudtam letenni a könyvet. Igaz ízlések és pofonok különbözőek, de szerintem neked is bejön, és nekem pont azok az érzések jöttek vissza olvasva, amiket a seregben gondoltam, mi lenne velünk egy háború esetén.

Zsolt Gregovszki 2013.09.26. 18:59:31

A Ne sirass törzsörmester! című könyvből egy részlet, ebben benne van minden, hogyan gondolkoznak a katonák a tisztekről éles helyzetben.

"Egy brit ezredes a partraszállás előtti utolsó eligazítást tartja.
– Ha tisztet látnak, vagy olyasvalakit, aki irányítja a többit, mutogat, dirigál, azt lőjék le először. Van kérdés?
Feláll egy közlegény.
– Kezdhetjük most mindjárt, uram?"

(h)öreg 2013.09.26. 20:57:22

@Dvorszky határőr: "Fegyvertelen civil határsértővel szemben" Sípos János (pl)
mond ez a név valamit?
süti beállítások módosítása