Centi_30.jpg255

 

 

 

 

Szeptember 7 Hétfő

Tegnap Edit szülei olyan drasztikusan vetettek véget a pettingnek, hogy elment a kedvem az egésztől. Dühös voltam, csalódott és kedvetlen. Ma annak ellenére, hogy megbeszéltük, mégsem mentem át hozzá.
Inkább elmentem egy Röltexbe és vettem CENTIT.
Hihetetlen, hogy eljutottam idáig, olyan istentelen sok idő telt el a bevonulás óta, hogy azt hittem ez sose jön el, de most már az a tény egész feldobott, hogy jogosulttá váltam megvenni a centit. Vagyis régen volt a bevonulás, sok idő telt el, de telik, szép lassan, de telik.

centi2.jpg

A centi az utolsó 150 napot jelzi majd, de van egy meghatározott rituálé, először ki kell alakítani a csacsogót. Ahogy én tudom, sok fajtája van, a honvédek egy kis esztergált kézigránátszerű fém valamire tekerik fel és azt pörgetve szégyenítik meg a fiatalabb katonákat. A centit látva a fiatal katona kötelessége tiszteletet tanúsítani a centi, a napok száma és a tulajdonosa iránt, és kötelessége alsóbbrendűnek és szégyenteljesnek éreznie magát a látótávolságban lévő centi közelében.

Nálunk a reptéren a 20 centis rugalmas lapított rúd, arra felragasztottuk a mérőszalag elejét, a többit rátekertük, egy hajgumival rögzítettük. A mérőszalag első húsz centijét ragasztottuk a lapocskára, ha majd annyira elfogytak a napok, az utolsókat fűrészelni, tördelni kell majd. Attól függően milyen erős hangot akartunk kiadni vele, úgy kellett a gumit lejjebb húzni a feltekert szalag végétől, így amikor az ember a pálca egyik végét fogva ütemesen lengetni kezdte, az csattogó hangot adott.
Csacsogott. Csacsogó.

Otthon hosszan keresgéltem Apu szerszámai és a mindenféle barkácsoláshoz összegyűlt kacatok, a régről elpakolt játékaink közt, többféle dolog is szóba jött, de azt tudtam, hogy fát nem akarok, mert azt már túlhaladta a tudomány, meg nem rugalmas kellőképpen. Végül egy eszményi anyagot találtam.
Régen kaptunk egy Forma 1-es versenyautós játékot. Nagy elemekből összerakott ovális alakú rögzített pályán futott két kis áram hajtotta kocsi. Egy kis dobozba tett lapos-elem hajtotta őket, a dobozból kapta az áramot a pálya, a pályából pici áramszedőn keresztül az autó és szintén a dobozhoz csatlakozott két konzol, amivel a gázt, illetve az áramot adta az ember.
Nagyon vagány volt, bár komoly versenynek nem lehetett a játékot nevezni, mert néhány előre tudható dolog befolyásolta a győzelmet. Pl. aki a belső pályára került, vagy a gyorsabb autót kapta az nyert. Mindig kisorsoltuk, ki melyik autóval és melyik pályán indul és ezzel el is dőlt, ki lesz a győztes, le se kellett volna játszani a versenyt. Ennek ellenére nagyon komolyan vettük, mindig végig izgultuk a meneteket. Az izgalomnak az emberi tényező volt az oka, ugyanis arra azért figyelni kellett, hogy a kanyarokban ne repüljön ki a pályáról a kocsi, mert ilyenkor értékes másodperceket lehetett ezzel veszteni.

Ennek a pályának a szélén, hogy még inkább egy versenypályát idézzen, fel lehetett rögzíteni fehér korlátot a kanyarokba. Levágtam a kerítés tartó oszlopokat, a közepe pont egy centi széles, húsz centi hosszú rugalmas, de kellően merev műanyag lap lett. Erre ragasztottam fel a szalagot. Iszonyú profi, hangosan csattogó csacsogó lett belőle.

Este miután visszaértem, alig tudtam aludni, az a tudat, hogy benn van a laktanyában a centim, olyan izgalommal töltött el, úgy felpörgette a szívverésem, hogy majd lerúgta rólam a takarót. Megmutatni sajnos senkinek nem tudtam, mert most még csak a táskában lehet, majd eljön az ideje, hogy benn lehessen a szekrényben a polcon, most meg csak én tudhatom, hogy a táskában lapul.
Olyan lenne elővenni, mint a karácsonyi ajándékot szenteste előtt. A fiatalok nem néznék jó szemmel, az öregek meg egyenesen visszaparancsolnák a táskába. De benn van, a szekrény aljában, táskában lapul és esküszöm úgy láttam, ettől az egész szekrényem kékes, derengő fénnyel tűnt ki a többi közül.

kék fény1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://surrano.blog.hu/api/trackback/id/tr495408430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.09.07. 07:19:23

Kép nincs? Nálunk a kézigránátos vonal játszott, és valamivel impregnálni is kellett, hogy tartása legyen.

zweitakt 2013.09.07. 10:20:05

Jajajajjjj! A 150 robbanásáig még 1 méter meg négy nap! Hogy is van ez? Nálunk akinél megtalálták 160-170 napnál korábban, jajj! Nem is jó belegondolni...Éggette a kezet, zsebet, ezért haboltó kellett (barbon...)
Amúgy nekem egy kiürült filmkazettában volt felcsévélve. A HT-k meg egyenesen üldözték a "kopaszkábítókézikészüléket"...

estván 2013.09.08. 01:18:36

A 9 hónapos érában az öregek (legalábbis nálunk...) 100 előtt nem is engedték a centit. Ennek ellenére néhányan "illegálisan" elkezdtük 150-nél vágni :) Persze azért a kulcstartón, látható helyen csak laktanyán kívül viseltük :)

Dvorszky határőr 2013.09.13. 19:46:25

@agresszív kismalac: nincs a régiről, de lehet, hogy reprodukálom valahogy.
:)
Én már vászonból készültet nem kaptam, azt kellett valamibe beáztatni igen, nekem sima műanyag volt.

(elnézést, hogy későn válaszoltam, egy hónapig nem voltam net közelben)

Dvorszky határőr 2013.09.13. 19:47:43

@zweitakt: @estván: nálunk rendesen 150-nél lehetett vágni, és már benn lehetett a szekrényben nemsokára, azt hiszem pár nap múlva le is írtam.

(elnézést, hogy későn válaszoltam, egy hónapig nem voltam net közelben)

Kozsok 2013.12.11. 16:28:28

a VÁP megfogott a Keletiben rágózásért. bekísértek, zsebeket kipakoltatták, keresték a centit. nem értették nem hitték miért nincs. annyit mondtam: látszik rajtam az időszak... :D

(h)öreg 2013.12.22. 21:43:48

A @Dvorszky határőr: A képen látható centi nem szabályos:Fekete számoknak kellett lenni rajta.

Andaxin 2017.11.01. 03:40:05

@agresszív kismalac:
Nálunk is, egész pontosan a magunk által dobott kézigránát biztosító szege. Arra volt felcsavarva. Az öregek előző nap szóltak, hogy a biztosítószeg fontos, el ne hagyjuk, de azt nem árulták el, hogy miért. Mondjuk rájöttünk hamar. :) Az a bizonyos biztosítószeg a mai napig a kulcs karikámon van. Pedig februárban volt 34 éve, hogy leszereltem.

Dvorszky határőr 2017.11.03. 16:02:47

@Andaxin: Igen ezt aztán hallottam később, bár az a biztosítószeg nekem is megvan, az első seregbeli ereklyéim egyike. :))
süti beállítások módosítása