Centi_30.jpg

358

 

 

 

Május 27. Szerda

Nem derült ki miért volt a riccs (riadókészültség), mindenesetre reggel hatkor lefújták, de mindegy volt, már nem vetkőzhettünk le, maradtunk abban a gúnyában, amiben lefeküdtünk este. Hogy milyen veszély lehetett az, ami pontban reggel hatkor megszűnt, elképzelésünk sincs, olyasmit rebesgetnek a folyosón, hogy a románokkal feszülünk. Volt valami nyilatkozata Ceausescu-nak még februárban és azóta kicsit ingatag a viszony. De ez lehet, hogy csak szóbeszéd.

Nem mentem szolgálatba, az alegység ügyeletes azzal fogadott, hogy kerítettek nekem helyet, cuccoljak át a 3-as körletbe. Tehát átköltöztem a törzsszakasztól a 2. századhoz. Tulajdonképpen a körletben senki nem idegen, de mire beérek leosztják a régiek a helyeket, mindenki a mostani leszereléssel rászállt előjogoknak megfelelően választ új ágyat, szekrényt. Aki öreg lett az elfoglalja a leszerelt öreg helyét, azt az ágyat, ami a legmesszebb van az ajtótól, a legvédettebb zug, amit takarnak a szekrények. Szekrényből is az ágyához legközelebb esőt kapja. Aztán a most öregedővé vált katona elfoglalja az előbbi öregedő katona helyét. Mire beérek a körletbe, már csak az a hely marad, amit a kopaszok kapnak. Ami durva, hogy mivel engem sok papírmunkával a törzsszakaszból helyeztek át, lassan ment, ezért az igazi kopaszok már beköltöztek tegnap. Így tehát én a kopaszok által is szarnak talált helyet kaptam.
Remek.
Amúgy ennek nincs különösebb jelentősége, én például sokkal jobban szeretek emeleten aludni, mint lenn, de nem az számít mit szeretek, ezek státuszszimbólumok, aki lenn alszik öreg, aki fenn, kopasz. Az elhelyezkedés a katonai státuszt hivatott mutatni. Hát én megint kopasz vagyok.

Paul_street_boys_sculpture_PB110359.jpgKicsit duzzogok magamban, de ezt nem mutathatom, főleg a kopaszok előtt nem. Vagy erőt mutatok és lebaszom a cuccom valamelyik más által már kiválasztott ágyra, jelezvén, hogy "Einstand!" vagy kussolok és jó pofát vágok hozzá. Mivel azért pontosan nem ismerem mindenkinek a korosztályát, nem tudom pontosan ki az igazi kopasz, kussolok. Ebédig elszöszmötöltem a pakolászással, mekkora mák, hogy a nadrágot hazavittem már, most a költözésnél nehezen tudnám leplezni.

Kaja után felcihelődtem az ágyra, hogy szokjam az új helyet, amikor betoppant újra az alegység ügyeletes, hogy nem is ide kellett volna költöznöm mivel nemrég eldőlt, hogy kutyás leszek, szedjem össze a holmimat, hivatalosan is átkerülök hozzájuk. Tehát átköltözöm a 3-as körletből a 4-esbe.

A kutyások valahogy másképp működnek. Nem olyan erős a korosztályi megkülönböztetettség. Van nyoma, mert Misike, aki Berben, a legjobb helyen alszik, bár nem ő a legöregebb, mert a legöregebb, Szögi úr az ablak mellett szeret aludni, ezért meghagyta a legjobb helyet másnak. Dollár Tibi szintén öreg Berben, Balga Gyuri meg Sas, vagyis februárban, előttünk szerel majd, de fenn alszik az emeleten, míg Gyebnár Tibi, a korosztályom, pedig lenn. Németh Gyuri, szintén Sas, ő a kutyások parancsnoka, és Pufi, öreg Berben van még a körletben. A kopasz kutyást, akivel nemrég szolgálatban voltam, valamiért elhelyezték a laktanyából, most én vagyok az egyetlen "kopasz". A felső üres ágyat kaptam, nem volt kérdés. A kutyás szolgálat felelősebb beosztás a sima kampós szolgálatnál, ezért magasabb a státusza. A kutyások összetartanak, zárt egységet alkotnak, ezt Misike jelzi is.

– Jó helyre kerültél, gyerek! Köztünk királyi dolog kutyásnak lenni! Majd mi megvédünk, bármi bajod lesz! – olyan erősen megnyomja az utolsó mondatot, hogy muszáj számba vennem a lehetőségét annak, hogy mostanában valami komoly bajom lesz, de én semmit nem látok előre, nem tudom mire gondol, abba nem merek belegondolni, hogy ennyire gyámoltalannak látszom.
De alapvetően jó fejek, segítőkészek, és miközben elnevetgélünk, kiderül, hogy amiatt kerültem hozzájuk, mert megkérdezte rólam a véleményüket Szilasi főtörzs, és ők a mostani kutyás tanulószolgálat alatt tanúsított magatartásom és főleg a konyhai viselkedésem alapján úgy ítélték meg, jó gyerek vagyok. Meglep, hogy hárman is voltak lenn nálam közülük a konyhán kisegítőnek. Egyáltalán nem emlékszem, pedig az egyikük elmeséli, hogy akkor vettem le a lábamról őket, amikor sütöttem egy csomó palacsintát és felküldtem őket a körletbe. Nem is emlékeztem, hogy az egyikük Gyebi volt. Szóval csak volt valami értelme jó fejnek lenni.

Jó lesz itt, jó kis társaság.

A bejegyzés trackback címe:

https://surrano.blog.hu/api/trackback/id/tr25216821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oldm4n 2013.05.27. 09:54:03

Klikkesedés... :D Nem teszek hozzá semmit, mindenki tudja milyen. Én pl végig felső ágyas voltam, onnan szereltem. Nem értették miért. Addig, amíg nem fingtam egy nagyot a kopasznak ("leszarni lehet, felszarni nem!"). De csak vicc volt, én jobb szeretem, ha nincs fölöttem semmi, s kilátok az ablakon. Adyligeten szoktam rá. A lövész a lövés előtt bekerül az ún. burokba, (ez egy nagyjából két-három méter átmérőjű kör, amin belül nem érzékel semmit, megszűnik a külvilág) a vizuális információ az ablakon át jön. Megszűnik a sereg, megszűnik a zaj, így majdnem olyan, mintha otthon lennél. Majdnem olyan, mint a szabadság...

Dvorszky határőr 2013.05.28. 10:57:20

@Oldm4n: Na azért úgy látom mindenkinek megvan a menekülő útvonal, az a pótcselekvés ami a szabadság illúzióját adja. :)

Maczi 2013.10.15. 17:04:13

Az alsó ágy praktikuma az volt, hogy a felső ágy matraca alá körbe begyűrt pokrócokkal napközben is sötétséget lehetett teremteni az alváshoz. És valamennyire még hangfogó is volt. :)

Haynau (Sons of Monarchy) 2013.10.17. 00:27:28

Alsó ágy praktikusabb volt felkelésnél és lefekvésnél is, ha eltávon komolyabban "feltankoltunk" és nem volt annyira biztos a léptünk... A felső ágy deszkáinak alsó felét ki is lehetett "dekorálni" - arról nem is beszélve, hogy amikor rájöttünk, hogy körletellenőrzésnél SEM nézik a felső ágyat alulról, posztereket rajzszögeztünk fel oda. Naná hogy "olyan" magazinokból, hogy szebb legyen az elalvás/ébredés... :)

Joee72 2013.10.18. 12:01:26

Én speciel leszartam ezt az egész öregségi maszlagot.Öregként is felső ágyam volt...Nálunk is 4 vonulás volt.Február,Május,Aug.,és Nov.
Én Augusztusi voltam.A Februári vonulás után is fent aludtam..A sarokban..Amíg a többiek lent fagyoskodtak,én egy szál gatyában szundiztam fent..
Mert ugye a meleg felfelé száll....

Dvorszky határőr 2013.10.21. 15:24:03

azért azt hiszem, ha újra vonulnék, a kommentekből össze tudnék szedni egy komoly túlélő praktikák gyűjteményt, hogy könnyebb legyen. :))

@Joee72: de azért azt figyeltem meg, hogy a fingszag is felfele száll. :)))

Joee72 2013.10.21. 22:23:18

Az igaz,..
De éjjel aludni kell,nem szaglászni...! ;)

Dvorszky határőr 2013.10.23. 10:29:21

@Joee72: Igaz. És elég jól aszom, hogy engem se zavarjon az ilyesmi. :))
süti beállítások módosítása