Centi_30.jpg337

 

 

 

Június 17. Szerda

29 hét telt el, 49 van hátra.

Nagyon kegyesek hozzám a feletteseim, mert ma megint 16 órát pihentem, ami persze a szolgálatba indulás-érkezés, fegyver leadás, étkezések miatt inkább csak 13, de ebben benne van legalább 7 óra alvás, meg persze körlet vagy folyosótakarítás is. Tehát délelőtt mentem szolgálatra Ferihegy 1-re. Valamiért hirtelen nagyon sok SU, vagyis szovjet gép jön. Emiatt rövidített pihenőkkel őrködtünk.

Ma kutyás szolgálatban vagyok, Fjordot hoztam ki magammal. Ezt most Gyuri, a kutyások vezetője javasolta, mert véleménye szerint minden kutyát ki kellene vinnem egyszer, hogy tudjam melyik, hogyan viselkedik őrszolgálatban, meg hogy a kutyák is megszokjanak engem, ebben a helyzetben is. És kezdjem a legidősebbel. Tehát Fjordot hoztam ki.
Ezt később nagyon megbántam.

A szovjet gépeket fokozottabban kell védeni, ezért ha szovjet gép érkezik, ahhoz mindig ki kell menni kutyával. Ez azt jelenti, hogy a beton távolabbi részénél a füves területen, a SU gép mögött kell járőröznöm. A kutyás szolgálatnak az a hátránya, hogy ilyenkor távol van az ember mindentől, minden esemény messze zajlik, olyan érzés, mintha elfelejtett volna a világ. De ha bemerészkedem a betonra, az szolgálati hely elhagyásnak minősül. Ma rajzottak a szovjet gépek, és emiatt Fjorddal 6 és fél órát álltunk kinn egyfolytában.
Szegény Fjordot nagyon sajnáltam.

Nem látszik rajta, de azért már öreg. Ha a szabályzathoz tartani akarom magam, akkor járőröznöm kell, folyamatosan mozgásban kell legyek. De hat és fél óra rengeteg. Óráról órára láttam Fjord mozgásán, hogy lassul, és a gerince megereszkedik. Igyekeztem sokszor megállni úgy, hogy a kutügy felől takarásban legyek, valamelyik gép elrejtsen a szemük elől. Viszont ha Fjord le is tud feküdni, nekem állnom kell. Így még jobban érzem a hőséget. Időnként leguggoltam és megsimogattam, úgy éreztem ez hűti a testét.
Az ötödik óra után beszóltam rádión, hogy be kellene mennem megitatni a kutyát, de a küti azt válaszolta, hogy sok a gép, nem mehetek be.
Érveltem, hogy a kutya állapota az én felelősségem, és úgy látom muszáj inni adnom neki, de nem engedtek be. Nagyon szarul éreztem magam, nem is nagyon mertem Fjord szemébe nézni, muszáj volt kínoznom.
A szolgálat végére Fjord nagyon megroggyant, lassú, csoszogós léptekkel araszoltunk a kutügy felé, igyekeztem füvön menni, amíg lehetett, nehogy kidörzsölje a forró beton a lábát.

fjord2.jpg

Szerencsétlen, mikor bevittem és pihentünk egy kicsit, olyan hosszan ivott, hogy nem értettem miért nem folyik ki belőle, aztán bezuhant a kutyaházba, és megtörten, szomorúan nézett a szemembe.

Benn a századnál variálnak a szabadnapokkal, sok a beteg. Kaptunk többen is kimenőt, de a készülődés előtt nekem és Balga Gyurinak is megvonták, mert kevés az ember, szolgálatba kell menni. Az, hogy nincs elég ember, azt jelenti, hogy jóval több Rövid Ugrásunk lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://surrano.blog.hu/api/trackback/id/tr525246752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oldm4n 2013.06.17. 11:40:16

Hümm... volt közben egy gengszterváltás. (Persze nem igazán, mert a fiaik, unokáik szívják gátlástalanul a vérünket rogyásig, de ez most más tészta) Nálunk a ruszki gépek semmiféle extra kitüntetett figyelmet nem kaptak, sőt, úgy néztem, szándékosan nehézkessé tett az ellátásuk is. Például az Aeroflot Tu-154-esei látványosan kétszer, háromszor annyit vártak üzemanyagra, mint mondjuk a KLM bonni járata, pláne az Elal gépei.

Ezt viszont nem értem, határőr. Nem visznek ki a kutyának vizet??? Miért nem? Az őrnél is van egy liter folyadék, nem is várhatja el senki, hogy éber legyek kaviccsá száradt szemekkel, feldagadt nyelvvel, negyven fokban az őrhelyen. A kutya meg nem ihat??? Ezt a csodát...

Dvorszky határőr 2013.06.17. 13:20:05

A nyugati gépek csak megtűrve voltak régen, az oroszok előtt kellett hajbókolni.

És nem vihettünk ki magunkkal semmit, vizet sem, és a kutyások sem. Bár volt egy kánikulai időszak, amikor ezt ideiglenesen engedélyezték. Az hogy a kutyának inni kell csak bosszantó technikai akadály volt.

csucsu63 2014.02.11. 18:26:55

Soraid olvasva zakatolt a szívem!Szegény Fjord!Elővettem a fénykép albumot,és megkerestem azt a képet,amelyen jómagam és kutya járőrtársam,Fjord van lefényképezve,és előtörtek az emlékek.
Mikor megmutatták melyik kutyát kapom,azt mondtam hűha!Három hét múlva a kezemből evett.Hűséges és hálás kutya volt!

Dvorszky határőr 2014.02.11. 20:42:08

@csucsu63: Basszus!!! Te Fjord gazdája voltál anno?? Ez micsoda véletlen! Igen amikor én ott jártam, Fjord már öreg volt, de nagyon szerettem, gyönyörű, talán valahol használom is a kifejezést, hogy fejedelmi tartású állat volt.
Döbbenetesen kicsi a világ, mikor voltál itt, mikor volt a kutyád Fjord?

Dvorszky határőr 2014.02.11. 20:43:44

@csucsu63: Azt a fényképet nincs kedved véletlen beszkennelni és eljuttatni nekem valahogy? Betenném a blogba is, ha nem bánnád.

csucsu63 2014.02.11. 20:52:52

@Dvorszky határőr: 83 novemberében vonultam be,és három hónap soproni gladiátor kiképzés után,84 februártól voltam Ferihegyen 85 májusáig,utánunk volt a költözés F2-re.
A fényképeket beszkennelem,és talán Facebookon át tudom küldeni.

Dvorszky határőr 2014.02.11. 21:03:21

@csucsu63: Nagyon köszönöm, basszus nagyon fura érzés, hogy ugyanazzal a kutyával mentünk szolgálatba, hogy mi nem ismerjük egymást, de van egy kutya, akit mindketten ismertünk, szerettünk, és az 26-28 év után derül ki. Tényleg, alig várom a képet, én 26 éve nem láttam Fjordot.

csucsu63 2014.02.11. 21:09:25

Ködmön nevű kutyára nem emlékszel?
Róla is van képem:)

Dvorszky határőr 2014.02.11. 21:10:36

@csucsu63: Ó persze a Ködi, ő is nagyon öreg volt már, vagy legalábbis annak látszott. Azt a képet is megköszönném. :)

Dvorszky határőr 2014.02.11. 21:11:45

@Dvorszky határőr: meg ha kutyás körlet, kennelek, vagy bármi ami a laktanyában készült, nem vagyunk még sokan, akik összegyűltünk Ferihegyiek, de mindenkinek jól esne szerintem újra látni. Már ha nem okoz gondot. :)

csucsu63 2014.02.12. 17:42:10

@Dvorszky határőr: Kutyás kép a facebook-on:)
Mehet oda a többi is,

Dvorszky határőr 2014.02.12. 17:43:12

@csucsu63: Nagyon köszönöm, nézem is. :)

csucsu63 2014.02.12. 18:22:58

@Dvorszky határőr: Szívesen!
Mehet a többi fénykép is oda?
süti beállítások módosítása