Centi_30.jpg234

 

 

 

 

Július 30. Csütörtök

Ma egy sima Rövid Ugrással kezdtem, vagyis a tegnapi délutános szolgálatból délelőttre vittek F1-re.
Na ott beleszakadtam egy 7 és felesbe. Vagyis a 8 órás szolgálati időből 7 és fél órát kinn töltöttem.

Az kegyetlenül sok.
Tűz a nap, a kihordott védőitalt rendre a bakancsba kell tölteni, mert úgy érezzük, meggyullad a lábunk. A beton továbbra is sugározza a pokoli meleget, a nadrágot teljesen átizzadjuk, és ez a forró levegő oxigént alig tartalmaz, fojtóan száraz és égeti a tüdőt. Leülni nem lehet, de ebben a hőségben a testnek más vágya sincs, mint megszabadítani az izmokat a munkától és kis csomóba olvadni a földön.

Ferihegy 1 egy kicsit talán izgalmasabb terep, mint F2, mert ide a külföldi gépek jönnek, és mindenkit buszok szállítanak be, nem csápon keresztül jutnak be az épületbe, bár F2 a modern formáival forgalom nélkül is lenyűgöző. Tegnap mondjuk nem nagyon volt mozgás, ezért is tudtam nyaralni a kaviccsal. De ma kicsit megnyugodtam, mert azért lesz itt esemény. És ma például pont egy világszenzáció!

Megérkezett az iráni JUMBO, vagyis egy Boeing 747-es!!

Sajnos a leszállásról lemaradtam, épp egy távolabb letett PAN AM  gépből kiözönlő amcsikat felügyeltem.

A Jumboról már nagyon sokat hallottam. Majdnem mindenki szerint az a világ legnagyobb gépe, bár egy-két renitens meg szokta jegyezni, hogy a szovjet IL-76-os gép van akkora, de ezeket mindig lehurrogják, hogy itt nem a szocializmushoz való lojalitás számít, hanem a nyers tények. Ami biztos volt, hogy a Jumbo púpos és ettől szenzációs. Az eddig ismert púposokat végiggondolva – a tevét, meg a matektanárt általánosban –, ezt nem tudtam hova rakni. Fogalmam sem volt, hogy képzeljem el, de amikor megláttam, kiderült, hogy úgy púpos, ahogy kell, az orrész mögötti terület egészen a szárnyig, egy magas kitüremkedésben lesz púpossá. Azt mondják kétszintes, és a púpban, a második emeleten utaznak az igazán gazdagok.

Bár ez a gép, ami most jött, ez áruszállító gép, mert Iránnak sebkötöző pólyára van szüksége. Zajlik az Irak-Iráni háború, gondolom egy csomó minden kell a háborúhoz. Tőlünk kötszert kapnak.

Nem messze mellém terelik be a Jumbot, szarok az amcsikra a PAN AM-nél, szaladok át az iráni géphez. Nem én vagyok az egyetlen, aki igyekszik, mert a sok rampa szolgálatos, kerozinos, stb. kocsi közt megy egy kék Latvia is, tele terepszínű ruhás kommandóssal. Nem nagyon értem, hogy kötszerhez minek kommandós, de a kutügyön is úgy a szánkba rágták, hogy sebkötöző pólya az amit visznek, semmi más, hogy rögtön gyanús lett az egész. Meg hogy számítsunk különleges egységre, de az ő munkájukat ne zavarjuk. Mindenre engedélyük van.

Még csak épp igazgatták a gépet a helyére, de a kommandósok már szálltak ki a kocsiból. Viszont olyannyira figyelmen kívül hagytak, hogy ez bosszantott. Én vigyázok itt mindenre, tehát odagyalogoltam hozzájuk és emelt hangon felszólítottam őket, hogy mutassák az igazolványaikat. Olyan meglepett képet vágtak, hogy majdnem elröhögtem magam.

– Milyen...milyen igazolványt, öcsi?

– Amivel beléphettek ide.

kommandós1.jpg

Az egyikük a megfelelő helyek irányába lökdöste a többieket, majd elém állt és megkérdezte, hogy nem szóltak-e nekem, hogy jönnek.

Mondtam, hogy annyit mondtak, amekkorát ők köszöntek.

Nyelt egyet, aztán kérte, hogy rádión kérdezzek utána. Markáns arcú negyvenes faszi lehetett, nem az a fajta, akinek sokszor mondanak ellent. Az is látszott, hogy a mosolyt hírből sem ismeri. Arrébb vonultam, úgy csináltam, mintha rádióznék, aztán visszagyalogoltam, ahol már mindenki tettre készen állt, csak kézzel jeleztem, hogy minden rendben, maradhatnak. Nem láttam, hogy nagyon fellélegeznének. Aztán végre kinyílt az ajtó, és az életemben látott első iráni pilóta mellett tömött csoportokban kirajzó legyek miatt én hátrébb is húzódtam, és kedvtelve figyelgettem a szemtelen rovarokat hajkurászó kommandósokat.

Visszamentem a PAN AM-hez, hogy majd jól leciházom, de Leiner Pisti már ott van, előresündörgött az Öregbetonról.

Azóta, mióta neki kellett a hányásomat feltakarítani, amikor még szakács voltam, nem nagyon kedvel. De erről igazából nem tehettem.

– Húzz a faszba innen, ha együtt meglátnak lebukunk. – köszöntött hangosan.

Tisztázom, hogy ez alapvetően az én szolgálati helyem, tehát húznia neki kellene, de szerintem szerezzünk kaját aztán mindenki megy a dolgára.

Ez remekül sikerült is, még csokit is kaptunk. Aztán Leiner Pisti visszaballagott az Öregbeton felé, és nem sokkal később ment is be a kutügyre pihenni, én a maradék öt órámban végignéztem, ahogy rajtam kívül mindenkit leváltanak, van, akit többször is, én meg fődögélek kinn.

Szopatnak?

Ja igen, Böszme a kutatóügyeletes.

De aztán benn elmondja, hogy nem akart megszopatni, de én kaptam az iráni Jumbót és azt jobb, ha nem látják sokan és én is kussoljak.

Kötszerben mi az, ami ilyen kurvára titkos? Meg én se láttam semmit, hagytam egész idő alatt a kommandósokat küzdeni a legyekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://surrano.blog.hu/api/trackback/id/tr315347211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rollende Landstrasse 2013.07.30. 13:06:50

Osztán volt-e valami vész-forgatókönyved arra, ha a kommandósok utánakérdeznek a fals rádiózásodnak? Bár ahogy itt olvasom, te afféle "fejem a falat is" módon próbáltad túlélni a katonaságot.

Háborús övezetből jövő gépet körbefogó fegyveresekbe belekötni... hát ez is afféle svejki megoldás. Ugyan mi történhet?

A) Hadviselő országból jön, magyar kommandósok biztosítják. A körülményekre való tekintettel mindenki ügyel kínosan az előírások és engedélyek betartására, tehát minden rendben van.

B) Határozott kérdésedre a magyarnak álcázott idegen ügynökök rájönnek, hogy lebuktak. Téged lelőnek, akció indul.

C) Az idegen ügynök olyan jól beszél magyarul, hogy téged is megtévesztett. Mikor visszajöttél, felsóhajtott: hű, ezt megúsztuk. Fals rádiózásod következtében folytatódhatott tovább a diverzáns-tevékenység.

A "B" helyzetben te lettél volna a haza hőse, bár a kitüntetést csak a dísztemetésen kaptad volna meg. De az is lehet, hogy eltussolják az egészet, aztán medál se lesz, mert nem létező embert nem lehet kitüntetni azért, ami meg se történt.

Még szerencse, hogy az "A" helyzet volt a valós. Vagy mégsem? Mert honnan tudod, hogy nem a "C" variánsban voltál, ezért hanyagságod miatt sose tudjuk meg, mit akart az álcázott ellenséges kémek csapata a legfontosabb magyar poszton. Azon, amit rád bíztak, te meg esküt tettél, Dvorszky határőr!

Kérdeztem már a feleséged nevét? Ugye Edit? :-)))))

Dvorszky határőr 2013.07.30. 15:35:22

@Rollende Landstrasse: Én a Latviából arra gondoltam, hogy magyarok, aztán ez ki is derült, de gondolom, ha sokat okvetetlenkedem, úgy zavarnak el ahogy a legyeket. :)))

paveway 2013.07.31. 08:41:38

@Rollende Landstrasse: ne kíváncsiskodj! Már én is meg akartam kérdezni a naplóhoz képest jövőben történő dolgokat, de ne lőjük már le a poénokat! :)
Majd a határőr készít egy kis összefoglalót a végén. Vagy beülünk valahova sörözni és lehet kérdezni.

Dvorszky határőr 2013.08.02. 12:13:50

@paveway: :)) igen, várjátok ki a végét, haladunk azért elég jól.
:))
A sörözést már említetted, szerintem valamikor ősszel szervezek is majd. :)

hobbitroll 2013.10.01. 23:10:36

@paveway: vagy ha nem árulja el magától, simán pokrócozás lesz a vége.
süti beállítások módosítása