Centi_30.jpg214

 

 

 

 

 

Október 18. Vasárnap


A tegnapi napon a Tranzit-őrségben megint elég sokat beszélgettünk a szírekkel, feleségeik vannak meg rengeteg gyerekük.
Ma ugyanúgy melléjük rendeltek délután. Mindkét férfi izgatottan járkált fel-alá, rögtön kérdeztem is, mi történt. Lehet, hogy ma elmennek, mondták, csillogott a szemük, tekintetük már a szír földet pásztázta.
A szír légitársaság nem akarja hazavinni őket, valami ismeretlen okból, viszont, valahogy meg kéne szabadulni tőlük. Magyarországra nem jöhetnek be. Nem tudom miért, kérdezgettem őket már erről, nem mondanak semmit, amit meg mondanak az is semmi, nem értettem.

Innen azért kell valahogy kipaterolni őket, mert elég sokba kerülnek. Etetni kell őket, erősebben tisztán tartani a tranzitot. Felmerült, hogy egy MALÉV gép elviszi őket. Ha MALÉV géppel mennek, akkor már csak hagyni kell őket Szíriában kiszállni és el is van intézve az ügy, mert vissza már nem tudnak jönni, egyszerűen nem engedik fel őket a fedélzetre. És az jogos, nincs jegyük, nincs vízumuk.

Csináljanak ott Szíriában velük amit akarnak. És ha van két szabad hely a damaszkuszi MALÉV gépen, akkor nem kerül semmibe kirúgni őket az országból.

Berádióztam a Kutató ügyeletesnek, hogy úgy néz ki, ma valamikor elviszik őket, utasított, hogy ha tényleg mennek, biztosítsam a felszállásukat.

Hatkor indult a járat, háromnegyed hatkor kiderült, hogy mehetnek, megjelent faszFejes hadnagy, egy számomra ismeretlen zászlóssal, és a kötelező formaságok után pillanatok alatt kikísérték őket a bejárathoz. Vagyis mentem mögöttük, aztán egy kézfogás után egy életre eltűntek az életemből. Gondolom a hadnagy meg a zászlós a hadműveleti irodán teljesítenek szolgálatot, a laktanyában sose láttam őket.

Álltam ott, csendben, végignéztem ahogy kigurul a gép Abuval meg a társával. De nem csak az élet üresedett ki, hanem a szolgálat is.
Mondhatni, okafogyottá vált.
A Tranzit-őrség a Tranzitban rekedt személyek őrzése.
Most senki nincs itt.
Nekem se kéne itt lennem.

Engem 8 órás szolgálatba tettek ide, az még nem telt le, épphogy három órája kezdődött, ezért úgy döntöttem, megvárom míg letelik.
Reméltem, hogy ilyen apróságokról, mint a Tranzit nem kommunikál egymással a Hadműveleti iroda és a Kutató ügyelet. Benn valószínűleg nem tudják,  hogy nincsenek itt a szírek.
Átgondoltam, hol lehetnék.
Most a Kutügyre visszamehetnék, de ott nem hiszem, hogy jó szemmel néznek, hogy lebzselek a maradék időmben, valamit kitalálnának, pl. takarítást.
Na nem.
Jobb itt.

Mivel benn nem tudják pontosan mikor mennek és mennek-e egyáltalán a szírek, mert ez sose biztos, én vagyok az egyetlen, aki erről információval rendelkezik. Én meg úgy emlékszem, hogy majd csak akkor mentek a szírek, pont a szolgált lejárta előtt. Hülye lennék erről a néhány nyugodt óráról lemondani. Majd beszólok újra rádión pár perccel a szolgálat lejárta előtt, hogy "na végre elvitték a két őrizetest".

1.gifÜcsörögtem nyugodtan és elkezdtem szétszedegetni a pisztolyt, mivel múltkor egész jól megtanított az egyik kiutasított szír.
PA63-as pisztolyt használ a rendőrség, de ez van rendszeresítve és határőrségnél is.
Állítólag egy hulladék.
Szarul ellopott technológia alapján, szarul megtervezett, szar alapanyagból, szarul legyártott szar.
Én ezt nem tudtam megítélni, mert majd összepisiltem magam, amikor végre először a kezembe vehettem.

Nem azért mert PA63-as pisztoly, hanem azért mert pisztoly.
Nem lőttem vele, csak a rémhíreket hallottam. Hogy nagyot rúg, pontatlan, veszélyes és egy vacak az egész.

Ahogy fogom és forgatom tényleg elég gagyinak látszik. Lötyög mindene, csörög, csattog.
És levizsgáltam, hogy igaz lehet-e az a legenda, ami itt terjeng közöttünk, hogy szétvágja az ember tenyerét.

Elsütésekor a töltényben lévő energia felszabadul és nagy erővel löki hátra a závárzatot, ami olajozott sínen csúszik el. A híradások szerint úgy van elcseszett módon megtervezve, hogy túl közel került a markolat teteje ehhez a sínhez. Vagyis, ha az ember nem figyel, a hátracsapódó závárzat ketté vágja a hüvelyk és a mutatóujj közti ínszalagot és izmot.

Ez ugye azért felelős, hogy az ember fogni, markolni tudjon, de azzal már soha többet nem fog, nem markol majd. És valóban, ez olyan.
Ahogy húzogatom az alkatrészeit, nyilvánvaló lett, hogy ez bizony rokkanttá tehet.

De képzeljünk el egy olyan helyzetet, amikor ezen múlik, hogy el tudod-e látni a feladatod, meg tudod-e védeni a hazát, a szocializmust vagy teszem azt, a saját életed.
Használnod kell a fegyvered, nincs más megoldás. De eddig nem könnyű eljutni.

1húsdaráló.jpgTudni fogod, hogy ölnöd kell, gyilkos leszel, és mérlegelsz, hogy mi az, amit még megengedhetsz a támadó szándékú határsértőnek, amikor még azt tudod mondani, ura vagyok a helyzetnek fegyver nélkül is.
Ahogy a görög szurkolók esetén. Ott még messze nem voltunk abban az állapotban és helyzetben, hogy használjuk is.
De mondjuk, van az a helyzet.
Állsz a pisztolyoddal a kezedben és lassan el kell sütnöd, nincs mese.
Az olyan helyzet, amikor az ember már a saját életét félti.

Rászánod magad, úgy érzed, jöjjön, aminek jönnie kell, más megoldás nincs, vagy ő vagy én. Egyikőtök meghal. Úgy döntesz, nem te leszel az, megvéded magad.

Meghúzod az elsütőbillentyűt és az a szar abban a pillanatban szétrobbantja az egyik kezed. Végighasít a gerinced idegein az az embertelen fájdalom, levesz a lábadról, az oldaladra dőlve üvöltesz, spriccel a vér, az egyik kezed használhatatlan.
Ha túléled ezt, akkor is.
Örökre.

A másikkal kéne védened magad, ebben a helyzetben. Az a veszély nem múlt el, ami miatt használtad a fegyvered, csak közben védekezésre teljesen képtelen lettél.
Milyen mértékű túlélési esély suhan át vajon ilyenkor az ember fejében?

Már ez önmagában jellemrongáló hatású.
Ezt a fegyvert viselni szolgálatban, tán nem kevésbé sokkoló. Mindig résen lenni, nem lankadni, mert krízishelyzetben tudni kell, hogy hogyan fogja az ember a pisztolyt és amikor megugrik a kézben, nem ráfogni a másik kézzel a fegyvert tartóra, mert akkor mind a kettőt elvágja.

Na ezt a fegyvert adta a mélyen tisztelt Országos Vezérkar a haza védelmezőinek kezébe.

A bejegyzés trackback címe:

https://surrano.blog.hu/api/trackback/id/tr915522754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Macgaby 2013.10.18. 08:09:45

Kicsit túlzásokba sikerült esni szerintem.
Nekem sok alkalmam volt / van éles, és gáz- riasztó PA-val lőni, a gáz- riasztóból van is itthon.
A linkelt cikk írójának igaza van abban, hogy a hódfarok kicsi, és emiatt a rosszul / nem kiképzett emberek könnyen sérülnek, "kígyómarást" szereznek. (A szán által egymástól 1-1,5 centire okozott két seb úgy néz ki, mintha kígyó marta volna meg a kezet.)
Viszont azt, hogy a posztban leírt sérülés történjen, elképzelhetetlennek tartom, vagy, ha meg is történik, akkor valaki vagy extrém idióta volt, vagy a Mythbusters csak azért is megcsináljuk kategória.
Mondom ezt azért, mert láttam embert kígyómarást szerezni, és egy hét múlva ugyanazzal a kezével lőni.

paveway 2013.10.18. 08:49:14

A videón a srác kiüríti a tárat, de az általad leírt sérüléseknek nyomát sem látni :) Más kérdés, hogy a PA-63-ról szépet és jót még nem hallottam. Engem mindig a retikül stukkerekre emlékeztet, amiket kb. 2 ujjal kell fogni, olyan picik.

Combat Gear Admin · http://combatgear.blog.hu 2013.10.18. 09:55:55

Ez tényleg kicsit túlzás. Nem vagyok tapasztalt lövész, de volt már a kezembe, és néhány tárat elpuffogtattam vele.

A sütése valóban borzalmas, ahogy a minősége is, főleg ha volt már normális pisztoly a kezedbe.

Ja és egyébként ugyan így beletud nyugati pisztoly is "harapni" az ember kezébe.

Szóval mindent összefoglalva, a szocialista hazát meglehet védeni még attól az apró vágástól.

Zsolt Gregovszki 2013.10.18. 10:02:02

Mindenki szidja a PA-t, azért nem olyan rossz fegyver az, csak nem hadi fegyver, ennyi. Önvédelmi fegyvernek kiváló, kicsi, elfér bárhol. Nem 300 a méterre lévő bukócélt kell vele leszedni, na de Chuk Norrisnak még az is menne! :)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.10.18. 10:58:57

Aki fegyvert vesz a kezébe, tudnia kell használni. Soha PA-tól sérülést nem szereztem. De más pisztolytól se. Pedig lett volna rá elég alkalom.

Dvorszky határőr 2013.10.18. 11:15:26

Mivel én sosem lőttem vele, csak az abban az időben kerengő legendákat írtam le, meg azt, hogy kézbe véve léggé alátámasztja ezeket a híreket maga a konstrukció.
:)

Oldm4n 2013.10.18. 14:21:19

Nos, a maroklőfegyverek (nem pisztoly) célja az önvédelem, a tömegoszlatás és az elrettentés. Hatékony lőtávolsága nagyjából 20 méter, de az 50 métert egyik sem lépi túl. A PA 63 zseniális szerkezet a maga nemében. (Hiába no, a németek nagyon tudnak tervezni.) Egyszerű, mint a százas szög. Az eredeti Walther PPK-ból létezik .22-es, 6.35, 7.65, és 9 mm űrméret. Sajnos a magyarok az utóbbit másolták le. Illetve nem. A 7.65-öst gyártották, szar alapanyagból, 9 mm űrméretben. Ez volt vele a baj. Ugyanis a Walther nem egyszerűen megnövelte az űrméretet, mint mi, hanem áttervezett, megerősített, megnövelt méretben gyártotta le a 7.65-öst. Na, ez nem jutott el a hírszerzéshez, egyszerűen szereztek egy 7.65-öst és legyártották 9 mm űrméretben. Ezért vannak a hibái. Egyébként 10 méter körül egészen pontos és van egy óriási előnye sok más maroklőfegyverhez képest. KÖNNYŰ. 60 deka sincs az egész, betárazva. Amikor leadsz egy fegyveres szolgálatot, hidd el, baromira nem mindegy, hogy az oldaladon egy 60 dekás vagy egy két kilós (Mondjuk egy FÉG FP9 parabellum) vasdarab van. Lőni meg úgysem lőhetsz vele.

Ami meg a pontosságot illeti - az ún. hadi maroklőfegyvereknél nem pontszerű célokra lősz, hanem a szocialista haza ellenségeinek nagyobb csoportjára, így igazából fontosabb a brutális ölőhatás, a nagy stophatás, ha már "szarsz a karácsonyra és nőt meg gyereket lősz"...

Egy történet - Nyolcvanas évek, Tanácsház tér, rendőrség. A letartóztatott őrizetes megszökött. Az utána rohanó rendőr 50 méterről rálőtt PA63-mal. Eltalálta. Az őrizetes életét vesztette. Vizsgálat volt, a rendőrt felmentették a szándékos emberölés vádja alól. Senki nem tudott eltalálni egy álló alakot 50 méterről PA63-mal...

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.10.18. 15:09:44

@Oldm4n: "...van egy óriási előnye sok más maroklőfegyverhez képest.
KÖNNYŰ..."
Igen, ezt én is leírtam már ezen a blogon.:-) A gyakorlatban egyes tulajdonságok sokkal nagyobb jelentőséget kapnak. Vagy próbáljál beszállni egy személyautóba, oldaladon egy Parabellummal.
Naugye.

Oldm4n 2013.10.18. 15:59:29

@agresszív kismalac: Nagyon beteg vagyok. Lázas, alig látok. Gondolkodási készség nulla százalék körül mozog. Nem tudom értelmezni ezt a blogmotoros dolgot. Megtennéd, hogy kifejted?

johnibyg 2013.10.18. 16:02:20

@Oldm4n: Akkor néha előny volt, hogy sz*r volt a pisztoly, a rendőr helyébe nem kívánnék senkit. Néha a nagy hátrányok is előnyre válthatnak.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.10.18. 17:04:12

@Oldm4n: Ha sokat totojázol a válasszal (elsősorban mobiltelefont használva), a blogmotor a válaszod elején nem linkeli a júzert, akinek a hozzászólására reagáltál, hanem csak simán odaírja a nicket (nem elütő színnel), ezért nem tudni, hogy melyik kommentre válaszoltál tk.
Persze ez a gyakorlatban nem okoz problémát, ha egymás utáni kommentekről van szó.
Remélem, elég egyértelmű voltam.
...és jobbulást.

Oldm4n 2013.10.18. 17:27:33

@agresszív kismalac: Aha, vágom. Nekem ez nem probléma, mert mobillal telefonálok, számítógéppel netezek. :D Hamarosan nyílik egy üveg valódi, home-made szatmári szilva... (amire a pálinka nem gyógyszer, arra nincs orvosság). Már a gondolattól jobban vagyok.

Börnike 2013.10.18. 21:27:56

Talán már írtam is nálunk úgy mutatta be a kiképzőnk a PA63-at, hogy 7 figyelmeztető lövés és egy halálos dobás.
És talán ezzel a pontosságára utalt.
Amúgy ahogy a videón is tartja két kézzel kellett fognunk lövészeten.
Úgy biztonságos. Legalábbis senkinek nem lett sérülése. Pedig volt egy-két elbaltázott surcitársam! :)

Lajka_ 2013.10.21. 10:39:52

Nekünk is azt tanították 2003-ban a díszeknél, hogy a PA63 leginkább hajítófegyverként hatásos. Ehhez képest éleslövészeten egy teljesen ismeretlen fegyverrel 23 kört lőttem a 30-ból(3 lövés ugye), ami nem egy világcsúcs, de az a konkrét példány annyira mégsem lehetett szar... Mi egy kézzel lőttünk, mint a sportlövők, állítólag a kiképzésbe nem fért bele a kétkezes lövészet oktatása(ezt azóta sem értem).
Volt még egy kör mindenféle mellalakra meg bukócélra is, ott egyszer elakadt a szán ismétlés közben, hátrahúztam, kidobta az elakadt lőszert, és újat ismételt a helyére, tudtam folytatni a feladatot( a kisérő hadnagy meg összeszedte a lőszert :-) , nekem ott ez eszembe se jutott). Ezt a feladatot kiváló eredménnyel fejeztem be, még maradt is lőszerem, ami kisebb fennakadást okozott, a hadnagy nem tudott mit kezdeni a helyzettel, beszólt a toronyba a gyakorlatvezetőnek:
"- Maradt még lőszere, mi legyen?
- Lője el!"
Így a maradék 2 lőszert belelőttem egy kb. 10 méterre lévő buckába :-)
Szóval szerintem nem volt annyira szar fegyver, mint amilyennek beállították, bár nincs összehasonlítási alapom, mert előtte és azóta is flóbert és légpisztoly volt csak a kezemben.

Dvorszky határőr 2013.10.21. 15:38:56

@Oldm4n: na remélem, helyre tett a pálesz és jobban vagy már.
Az a nyolcvanas évekbeli rendőrös sztori volt újságokban anno? Ismerős nekem valahogy.

@Lajka_: nagyon életszerű testhelyzet amúgy a sportolövő póz, meg gondolom, iszonyú felkészülést igényelt volna a kétkezes mozdulat bemutatása. Azért néha komolyan megdöbbenek, micsoda hülyeségek voltak a seregben tényleg. :)

Oldm4n 2013.10.22. 07:53:41

@Dvorszky határőr: A híres neves Csepel újságban biztos benne volt. Amúgy meg akkoriban a kocsmák törzsközönsége által a hírek terjedési sebessége sokszorosan múlta felül a fényét, fittyet hányva a fizika alapjaiba vetett bizalmunk megrendülésének...

Dvorszky határőr 2013.10.23. 10:31:14

@Oldm4n: Akkor nem tudom. :)) akkoriban még kocsmában nem jártam, de azt se mondhatom, hogy a fizikában komolyan hittem volna, mindenesetre ismerős volot a sztori. :)

csorsza 2014.02.08. 23:03:03

Kapuugyeletes voltam általában, vagy helyettes. A főnök PA-t kapott, a helyettes AK-t. Lőszert persze nem adtak egyikhez se :)
Egy alkalommal unalmamban szétszedtem a PA-t, de valami kurva pöcök-bütyök-rugó kiugrott belőle, és nem találtam meg a koszos linóleumon. Lefostamn a bokámat, és úgy adtam le a fegyvert, h nem lehetett elsütni rendesen. gondoltam, derüljön ki másnál. De nem derült ki, mert legközelebb is , és utána végig pont ugyanolyan szar volt, nem foglalkozott vele senki :)

Dvorszky határőr 2014.02.11. 12:31:29

@csorsza: Na legalább nekem nem esett ki belőle semmi. :)
süti beállítások módosítása