Centi_30.jpg141

 

 

 

400 napja katona vagyok!!!!!!!!!!!!!!!!!
Basszus, milyen régen volt, amikor ennyi volt még hátra. Akkor hihetetlen távolinak tűnt minden, a vége is, de akár ez a nap is. És most itt van, kerek 400 napot leszolgáltam és a centim is fogy, lassan, de biztosan telik.

 

December 30. Szerda

Reggel betettek délelőttös szolgálatba. Aztán délután elérkezett a kötelék (eligazítás) és a szokásoktól eltérően, most megjelent majdnem minden tiszt.
Szadó őrnagy, Korlát százados, Knízner és Zádori kopasz hadnagyok. Éreztem, hogy valami alávaló genyóság lesz ebből, de arra nem számítottam ami történt.

Felsorakoztunk, a tisztek ünnepélyesen elénk meneteltek, majd Szadó őrnagy egy bejelentést tett.
Mától – az én múlt heti bukásom miatt –, kétemberes lett a Ferihegy 2 okmányos szolgálata. Cifrázták még, hogy nem láttam el a feladatomat rendesen, de aztán megvizsgálták a szolgálati helyet, és rájöttek, hogy nem elegendő ott egy ember, hanem kell a két fő, az egyik megállítja a kocsit, a másik meg ellenőrzi az igazolványokat. Azért jobb ez így, mert ha egy katona látja el a szolgálatot, akkor miután megállította az autót mellé kell lépnie, de ekkor a szemfüles sofőr egy gázadással el tudna hajtani és az őr már csak utána kiáltani tud.
Emiatt eltekintenek a függelemsértésemtől, mert tulajdonképpen közvetve, a reptér biztonságának növelését eredményezte.
biztonságos.jpgAlig hittem a fülemnek.
Még tán meg is dicsérnek!

A többiek is elhűlve hallgatták.
Ezek tényleg ilyen hülyék? A legkevésbé forgalmas posztra beállítanak két embert?
Ahol egy is sok?
És felesleges?

Ha valaki netán továbbhajtana, nem csak kiabálni tudok rá, hanem lőni is, ugyanis fegyver van nálam, ha ez a tiszteknek még nem is esett le.
Vagy berádiózom. De az, hogy egy ember áll a kocsija előtt, azt aki mindenáron be akar jönni, azt nem fogja eltántorítani.
Viszont két katona remekül el tudja szórakoztatni egymást, hogy még annyira se figyeljenek a feladatra, ahogy egy katona tenné. A lényeg ebben inkább az, hogy  eggyel több ember megy szolgálatba, eggyel kevesebb haza.
Az viszont, hogy ez miattam van megint, nem okozott nagy népszerűség növekedést.

Hiába mondtam, hogy viszont biztonságosabb lett a reptér.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://surrano.blog.hu/api/trackback/id/tr145622354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.12.30. 11:01:26

Számomra eleve érthetetlen, hogy ilyen helyre hogy kerülhetett magányos őr.
Különösen egy olyan korban, amikor alapelv volt, hogy még az őrkatonában sem bízunk...

bagamoyo 2013.12.30. 11:18:15

Ezt "kettőzött" faszságot aztán hamar eltörölték.Legalábbis bő két hónappal később, már nem volt. A döntés háteréről egy kis adalék: A reptéri tisztek,(értsd: végrehajtószolgálat tisztjei) közt örök vicc tárgya volt, hogy a századnál lévő HT-k mennyire setétek a reptéren zajló dolgokhoz..

bagamoyo 2013.12.30. 11:25:28

@álfirkász: egy olyan szolgálati helyről van szó, ami nyílt terepen volt, és két másik őrhelyről is teljes volt a rálátás..(ezért is utálta mindenki, messziről könnyen meg, lehetett bukni.
Valamint nem szívesen b@szogatta az ember, azt a Malévost napjában 26-szor, akitől más szolg.helyen pl. a kaját-piát kapta..)

Akad még érthetetlen intézkedés? Ha tudok, szívesen válaszolok.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.12.30. 11:36:45

@bagamoyo: a helyet nem ismerem, csak abból indultam ki, ami az indoklásban is elhangzott: igazoltatni úgy, hogy egyedül van a katona... hát nem egy életbiztosítás a katonának.

Leon Cor Leoni 2013.12.30. 12:46:08

Lehetnek akár négyen is, ha igazán be akarnak jutni, vagy kárt tenni. Mondjuk Magyarországon szerencsére nem jártak öngyilkos terroristák c4-gyel megpakolt autóval, de ha lettek volna, ez az ellenőrzés nem sokat ér.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.12.30. 15:15:14

@Leon Cor Leoni: na jó, azért paranoiát nem kell túlzásba vinni, de ha valahova okkal állítottak őrt, hogy igazoltasson minden arrajárót, akkor nem ártott volna elgondolkodni rajta, hogy ha valóban be akar jutni valaki, azt egyetlen őr még akkor sem állítja meg, ha a behatoló fegyvertelen. Mire előszedi a fegyverét, csőre húzza, már olyan messze jár az autós, hogy a sorkatona nem találhatja el még az autót sem. :)
(legalábbis a másfél év alatt az első hónap végén lőhettem egyetlen alkalommal, max. magamat ellen használhattam volna a fegyveremet :D - gyanítom, a legtöbb helyen így volt)

Maczi 2013.12.30. 18:57:48

Annyira azért nem lövöldözhetett az az igazoltató katona, mert ha elhajt mellette az autós, akkor már csak utána lőhet. Viszont abba az irányba már a repülőtéri csarnokok, repülők és a kiszolgáló személyzet van, akiket eltalálhat egy-egy kóbor golyó. Ráadásul az AMD-vel nem tud igazán célozni hirtelen előkapva. Aki meg be akart jutni, az be tudott, mert okmányosok csak a gépkocsik által használt, a két repteret összekötő útnál voltak. A mellékutak, a repülőutak nem voltak ellenőrizve.

phranxinatra 2013.12.30. 21:12:09

Maraton életre-halálra.

Dvorszky határőr 2014.01.02. 13:10:29

@bagamoyo: @Leon Cor Leoni: @álfirkász: @Maczi:
Az tényleg jól látszott, hogy a laktanyebeli tisztek semmit nem tudtak a reptérről, meg az is, hogy ugyan tényleg odaállítottak a két repteret összekötő útra katonát, de valóban az a sok út közül az egyik volt, egy kisebb kanyarral minden további nélkül megkerülhető. És az jól látszott, hogy az ott dolgozok, idegeire ment, hogy mindig meg kellett állniuk, szerintem mindenki inkább csak imitálta az ellenőrzést, mert ahogy bagamoyo írta, nem szivesen harap az ember abba a kézbe, aki enni ad.

phranxinatra 2014.01.11. 20:24:44

@Dvorszky határőr: A Nagy durranás végén van azt hiszem, hogy a főgonosz az anyahajón megbotlik, legurul egy lépcsőn és egyenesen beleesik egy fogorvosi székbe. Az ősz/kopasz fogorvos felé hajol: "biztonságos?" - és már fúrja is. Csak én röhögtem rajta a moziban.

Dvorszky határőr 2014.01.14. 12:35:19

@phranxinatra: pedig ha az ember egyszer látta a maraton életre halálra c. filmet akkor ez a kérdés, hogy biztonságos, ez tuti beég. :))
süti beállítások módosítása