Centi_30.jpg287

 

 

 

 

Augusztus 6  Csütörtök

Órákkal korábban indultam befelé a laktanyába, mert még előtte meg akartam keresni Szaszát. Ma szerencsére otthon találtam, elmesélte, hogy hozzá is kimentek káderezni és több mint valószínű, hogy idén még behívják. Valami szar étteremben dolgozik, utalja az egészet, olyan a hangulat, mint amilyen azon a helyen, ahol Vastagkarcsi volt a konyhafőnök. Mindenki utál mindenkit, az elkészült kajára szarnak nagy ívben, a konyhaművészet ismeretlen fogalom, az a lényeg, hogy valahogy elteljen a műszak. Alig várja, hogy behívják, addig most már itt marad, de utána soha többet nem megy konyhára. Inkább ügyvéd lesz. Az is szar, de sokkal többet lehet keresni, a pénznek meg nincs szaga, nem úgy, mint a konyhának. Egyetemre megy majd, nem poshad egy büdös étteremben. Hát igen, ha valamit lehet gyűlölni a konyhán, az a zsírszag. Az eltüntethetetlenül kapaszkodik a bőr alá. Figyelmeztettem, hogy nagyon nagy a veszélye annak, hogy a seregben szakács legyen. Ha tud, még most tegyen valamit, most próbálja elintézni, hogy ne oda kerüljön, mert bevonulás után nem lesz egyszerű. Szasza mamája megint nagyon figyelmes volt, míg beszélgettünk, összeütött valami süteményt és ragaszkodott hozzá, hogy elvigyem.

vápos1.jpgAztán befelé menet eddigi életem legjobb perceit éltem át. A Deákon szálltam át a 3-as metróra.  Én már fenn álltam az ajtóban, mikor az oszlopok mögül a peronon felbukkant két VÁP-os, vagyis katonai rendész. Ők azok, akiknek semmi más feladatuk nincs, mint a szabadságos kiskatonákat ellenőrizni.
A legenda szerint ritka egy rohadék mind, élvezettel félemlítik meg azt, akit valami égbekiáltó bűnelkövetésben értek tettek, mondjuk félrecsúszott a nyakkendő, vagy morzsa található a kimenő táska alján. Köztudomású, hogy a határőrt ki nem állhatják.
Azonnal észrevettek, gyorsítottak is a lépteiken, én hallottam, hogy már azt mondja a hangosbemondó, hogy kérjük vigyázzanak, és magamban mondogattam, hogy csukódj már be, és valóban pont az orruk előtt csapódott össze az ajtó.
Az egyik elkezdett integetni, kiabálni előre a vezetőnek, aztán miközben várták, hogy nyíljon az ajtó, farkasszemet néztünk az üvegen át.
A szerelvény borzalmasan hosszú ideig állt, nem értettem miért nem indulunk, ők meg azt nem, miért nem nyílik az ajtó, mert egyre türelmetlenebbül fordultak időnként előre, a szerelvény eleje felé. A jelenetet lélegzetvisszafojtva figyelték az utasok a hátam mögött, de csak abból tudtam, hogy minden hang, minden beszélgetés megszűnt. Aztán hirtelen rándult egyet a szerelvény.
Nem nagyot, de tudható volt, mindjárt indul.

ujj12.jpgA bosszúság, ami megvillant a VÁP-osok szemében, miközben a szerelvény lassan tényleg megindult kifelé az állomásról, széles mosolyt mázolt a képemre. Kimondhatatlan elégtételt éreztem, kajánul vigyorogtam kifele rájuk, és nagyon látványosan, talán felsőtestből is meghajolva nagy lendülettel emeltem fel az alkarom és mutattam be nekik a középső ujjam.
Éktelen kiabálásba kezdtek, ezt megbánja katona, meg ilyenek, de az egyetlen biztos ebben a történetben, hogy bármi is következzen, ezt az érzést, soha bánni nem fogom.

Reflexből az egyikük még pár lépésnyit futott utánam,  és én meg hallottam, hogy bemondják a peronon, hogy kérjük hagyják el a biztonsági sávot, aztán elnyelt bennünket az alagút. Ekkor egy vastag hangú, idős férfi öblös hahotában tört ki.

– Hát ezt fiacskám, szépen csináltad! Rég láttam ezeket ilyen tehetetlennek.

Aztán hirtelen nevetés és tapsvihar tört ki a fülkében. Most vettem észre, hogy két ajtóval arrébb áll egy sorállományú honvéd, vagyis nyúl, kicsit hajlott hátú ijedt srác, de vidáman összetisztelegtünk. Az öreg, aki először nevetni kezdett leszálláskor figyelmeztetett, hogy ezek nem adják fel könnyen, szerinte a mögöttünk lévő metrón jönnek, ha tudnának, most bevágnának elénk. Szóval figyeljek oda.

És tényleg, amit a Köki-ig én átgondoltam, azt ők is. Vagyis, hogy ha én most valahova hazafelé tartok, akkor bárhol kiléphetek a metróból. Ha ezzel nem számolunk, hanem azt gondoljuk, hogy a laktanyába igyekszem vissza, akkor az kizárható, hogy vidékre megyek, mert a Keleti és a Déli pályaudvar nem ezen a vonalon van, a Nyugati meg pont az ellenkező irányban. Vagyis Pesten vagyok határőr. Tehát Ferihegyen. Meg ha ők régebb óta rendészek, akkor nyilván ismerik, hogy Ferihegyre ötre kell visszamenni. Én, ha határőrre vadásznék, akkor 4-kor kiállnék a Kökire és annyit fognék, amennyit nem szégyellek. Ezért lóhalálában rohantam a metrótól a buszhoz, ami épphogy nem az orrom előtt ment el. Még kinyitotta az ajtót, felengedett és indult is. Tehát még a buszról is, ahogy tett egy kört, hogy a gyorsforgalmira kanyarodjon, volt szerencsém vigyorogva tisztelegni a metrójáratban felbukkanó rendészeknek.

 

Benn rögtön beosztottak éjszakára F2-re.

A bejegyzés trackback címe:

https://surrano.blog.hu/api/trackback/id/tr475355837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.06. 09:27:01

Hát igen, nem volt túl jó hírük az elvtársaknak... Én csak egy VÁP-os tiszet(?? tiszthelyettest?) ismertem, az rendszeres vendég volt a laktanyánkban, de egy normális fazon volt. Amennyire rémlik, inkább amolyan atyáskodó. Az a típus, aki ha észrevesz egy Pestre tartó sorkatonát, akkor átnézi, hogy nehogy a pesti kollégáknak legyen okuk szívatni a srácot, de nem baszogatja, ahogy egyesek.
Engem egyszer igazoltattak Pesten, fogalmam sincs, miért ijedtem meg tőlük.
Nem voltak valami barátságosak, de nem is feleltek meg a VÁP-osokról kialakult képnek.

Captain Caveman 2013.08.06. 10:16:43

@álfirkász: azért ijedtél meg, amiért a lakott területen szigorúan 50-nel haladó, az előző kereszteződés stoptáblájánál következetesen megálló, a kanyarodásnál leliismeretesen indexelő gépjármű vezető is megszokott ijedni az igazoltató rendőrtől: mert náluk van a hatalom és az ő szavuk a tied ellen 2:0...
Welcome to the east block!;)

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2013.08.06. 10:41:49

Nemtudom, még csak általánosba jártam 87ben, de tényleg ilyen egyszerűen ment, hogy egy végzett szakácsot egyszercsak felvettek jogra?
Már a 90es évek közepén is sokat kellett szopni a felvételivel hogy az embernek meglegyen a pontja az akármilyen egyetemre...

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2013.08.06. 10:43:21

Ja, amúgy nemrég toltam végig az egész blogot... de így naponta 1 post hitetlenül lassan pereg...
nincs fenn torrenten az egész jövő májusig? :)

Dvorszky határőr 2013.08.06. 14:44:23

@B-road: Nem volt akkőr sem könnyű, ekkor az elhatározás született meg csak, Szaszának majd 10 éve ment rá ezután, hogy ügyvéd legyen. De az lett.

Dvorszky határőr 2013.08.06. 14:48:54

@B-road: csak annyira lassú és sok, amennyire a katonaság az volt. :-) De feltöltve azért nincs, mert most írom. Nagyjából 3 hónap előnyöm van, de ennyi kell is, hogy a skiccből többé kevésbé vállalható írás legyen a posztolás napjára.

whale 2013.08.06. 15:51:15

Én már 90 után simán átöltöztem civilbe, ha szabin voltam és úgy mentem el mellettük röhögve.

(h)öreg 2013.08.06. 21:18:46

Amit a közlekedésről nem írtál:(lehet hogy
nem tudod) az alföldre tartó,nyugatiból induló vonatokra a kökin is fel lehetett szállni.Tehát mehettél volna hazafelé is.Engem tiszti VÁP soha nem szívatott,vagy próbált szívatni,soros szinte mindig.

Leon Cor Leoni 2013.08.07. 23:44:25

Vajon az egykori váposok olvassák-e a blogodat? :D

Dvorszky határőr 2013.08.08. 10:32:26

@Leon Cor Leoni: Nagyon remélem, hogy magukra ismernek. :-D

Oldm4n 2013.08.09. 10:39:39

@Dvorszky határőr: Katonai bűncselekmények nem évülnek el. Más kérdés, hogy nincs hagyományos katonaság mostanában...

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.09. 11:29:30

@Oldm4n: milyen bűncselekményre gondolsz?
Hogy meglógott az őt szívatni óhajtó VÁP-os járőr elől?
Vagy hogy koszos volt a cipője? ;)

Oldm4n 2013.08.09. 11:45:13

@álfirkász: Leginkább a katonai fegyelem megsértésére. A seregben igen komolyan vették/veszik az ilyesmit.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.09. 11:54:33

@Oldm4n: szerintem az itt megjelent szabálytalanságokat még a gengszterváltás előtt sem kezelték katonai bűncselekményként (legalábbis ha a sorállományba tartozók követték el)

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.09. 11:58:37

Úgy néha elgondolkodom, mi lehet mostanság a laktanyám hivatásosaival.
Zászlós elvtárs él-e még, megvan-e a szőlője. "Kicsit" alkoholista volt az öreg. :D
Vagy a laktanyaparancsnok, akinek már a neve sem jut eszembe, de ritka nagy tahó volt. Az utóda meg inkább kedvesnővér, mint katonatiszt.

Oldm4n 2013.08.09. 12:37:40

@álfirkász: Hát nem tudom... ha a VÁP megtalál, szerintem ezért tuti a futkosó.

Oldm4n 2013.08.09. 16:05:30

@álfirkász: Sajnos nincs már. A kilencvenes évek elején Nagyatádon működött a rettegett hírű "Futkosó". Na oda nem akart kerülni senki. :D Gondolom megvoltak az ötven év alatt begyakorolt módszereik...

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.09. 16:29:35

@Oldm4n: arról azért szívesen olvasnék hiteles történeteket. ;)

Dvorszky határőr 2013.08.09. 17:06:06

@álfirkász: Igen! Bennem is ugyanez merült fel. Pontosan tudni mi volt ott, mi volt az. Mert én is csak legenda szintjén hallottam.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.09. 17:09:00

@Dvorszky határőr: egy embert ismertem, aki ott töltött pár hónapot, miután részegen lövöldözött az őrtoronyból. Ő az, akit korábban említettem valamelyik poszt alatt azt hiszem, hogy a Keleti aluljárójában láttam viszont, mint hajléktalant.

Oldm4n 2013.08.09. 17:34:36

@álfirkász: Nincsenek igazán hiteles történetek. Szerintem a mítoszkreálás része volt, hogy csak rettenetes pletykák legyenek a köztudatban, hogy elborzadjon minden VÁP-nak beinteni akaró kis kopasz. Persze, hősök minenütt vannak. :D

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.09. 19:07:45

@Oldm4n: lehet, hogy későn voltam katona, de olyanról nem hallottam, hogy valaki azért került volna oda, mert tiszteletlen volt valamelyik köcsöggel :)

Oldm4n 2013.08.09. 19:19:18

@álfirkász: A Dzsekszonban 72 óra elzárást ért egy hanyag tisztelgés 1991-ben... szerintem simán belefér.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.09. 20:32:38

@Oldm4n: hát akkor én nagyon operettkatona voltam... bőven 91 előtt szereltem le, de mifelénk nem nagyon volt ilyesmi.
A poén, hogy itt a nagy nosztalgiázásban megtaláltam az egyetlen olyan (nem rokon) katonatisztet, aki képes volt emberként kezelni a sorállományt is. És még mindig felismerhető, ennyi év után.

Oldm4n 2013.08.09. 20:48:17

@álfirkász: Valamelyik régebbi poszthoz belinkeltem egy altiszt írását a sorállományhoz. Keresd meg. Hihetetlen élmény olvasni - lehet, lehetett volna így, ilyen altisztekkel is...

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.09. 21:33:24

@Oldm4n: hát igen. Csak az a kérdés, hogy a sorállomány is így emlékszik-e rá.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.09. 21:36:59

@Oldm4n: egyébként vicces... Egy-két kivételtől eltekintve gyűlöltem az egész csürhét. Sorállományt, hivatásost egyaránt. Most meg itt nosztalgiázok... :D
Végül is lehetett volna sokkal rosszabb helyem is. A hivatásosokkal - egyet leszámítva - végeredményben csak annyi bajom volt, hogy némelyik kicsit tapló, a többi meg nagyon alkoholista volt. :)

Oldm4n 2013.08.09. 21:55:19

@álfirkász: Dettó, ugyanez. De az az egy-két rendes, normális gyerek hiányzik. És igen, végülis lehetett volna ezerszer rosszabb. :)

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.10. 07:39:31

@Oldm4n: azért nem teljesen. Nekem az egy-két normális sem hiányzik igazán. No meg aki neked normális, az nálam valószínűleg a khm ... szóval a másik oldal ;)
Ezt csak a bevonulásod körülményeiről írtak alapján gondolom. :)

Oldm4n 2013.08.10. 08:55:16

@álfirkász: Ez egyfajta hipotetikus analógia, hogy HA hiányozhatNA valami, akkor egy-két normálisabb gyerek hiányozna. Persze, nem, mert huszonéve nem találkoztunk és életünknek csak egy rövid szakaszát töltöttük együtt, de egy-két gyerekre jó szívvel emlékszem vissza. :)

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.10. 09:12:39

@Oldm4n: na, így már inkább. :)
Ettől függetlenül abban biztos vagyok, ha egy helyen, egy időben húzzuk le a magunk másfél évét, akkor biztosan úgy emlékeznél rám, hogy soha többé és viszont. :D

lutria 2013.08.17. 14:46:49

Engem egyszer sikerült megbüntetni a VÁPosoknak,még újonc koromban 2-3.eltávon kitaláltam hogy nem Kelenföldön szállok fel a vonatra hanem a Déliben,-mivel kissé hiányos volt az oktatás a VÁP-al kapcsolatban nem tudtam hogy ott mennyivel gyakoribb a felbukkanásuk-sikeresen beléjük futottam a metróban.
Ugyebár épületben és járművön nem volt kötelező a sapkaviselet,a metrószerelvényen nem volt rajtam,de amint átléptem a küszöböt feltettem-erre szintén egy oszlop mögül előléptek és igazoltattak és átvizsgáltak,majd mivel nem találtak semmit azért elvettek egy betétlapot a kimenőkönyvből-mondván nem volt rajtam sapka és csak akkor tettem fel amikor őket megláttam...(tömegben,oszlop mögött)Persze soha többet nem mentem arra.
A latanyában persze jelenteni kellett az esetet,szerencsére a tisztek csak röhögtek és legyintettek,semmi következménye nem lett pedig nyilván hamarosan megérkezett a feljelentés.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.08.17. 16:33:47

@lutria: Én Veszprémben jártam így egy levett kesztyű miatt '88-ban.
Hihetetlen, hogy szinte semmire nem volt pénz (éles kézigránátot pl. nem láttam a másfél év alatt), de ilyen baromságokra mindig volt energia.
Szerencsére az én századparancsnokom is csak röhögött egy jót. Rendes csóka volt.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.17. 17:07:03

@agresszív kismalac: kézigránát? Még gyakorlót sem láttam. Hogy éleset nem próbáltunk, az még szerencse is, mert a körülöttem lévők biztosan nem élik túl. :D
Éles lőszert mikor láttál? Az egy hónapos kiképzés végén kaptál ha jól emlékszem, három egyes lövésre, meg egy ötös sorozatra valót (mindegy volt, eltaláltad-e a céltáblát vagy sem, ha nem, akkor kilyukasztották :D), meg később, ha esetleg őrszolgálatba vezényeltek, de azzal meg nem volt szabad lőni.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.08.17. 21:12:43

@álfirkász: Azért egy surranótársam átlőtte a vádliját fenn a toronyban, biztos, ami biztos.:-)
Azután úgy kellett betárazni, hogy legfelülre vak lőszert adtak.
süti beállítások módosítása