Centi_30.jpg200

 

 

 

200 nap!!! Végre kétszáz! Még mindig több, mint hat hónap, de ma olyan szép kerek, holnaptól meg már 1-essel kezdődik.
Telik ez szépen.
Persze nem bánnám, ha gyorsabban menne, de most hiába türelmetlenkedem, ez csak naptári naponként fog elfogyni, ha idegeskedem sem megy majd gyorsabban.
Sőt, akkor valószínűleg úgy lelassul, hogy abba belepusztulnék. Egyébként is elég sokat foglalkozom azzal mennyi telt el, mennyi van hátra.
200-original.jpg
Minden nap vezetem a naplót, az első, amit megnézek, beírok, bekarikázom, kisatírozom az a szám, ami megmutatja hány napom van hátra. Mindig ezzel kezdődik a reggel.
200 nap.
Ennyi van hátra.
Minden nap konstatálom, hogy eggyel megint kevesebb a tegnapinál, tudhatnám fejből, de látnom kell.
És este is a másnapit.
De ha ennél többet foglalkoznék vele, akkor tudatosulna a szám.
A karakterek jelentése az eggyel kevesebbről felugrana kétszázra.
Az meg úgy sok.
Csak a szám alakját figyelem, az összeg, amit jelöl, az mellékes. Azért vannak ezek a fordulópontok, hogy ilyenkor megvizsgáljam a dolgot, de mivel ilyenkor mindig érezni, hogy telik, így elviselhető az adat.
Szóval ma 200 és holnap 1-essel kezdődik.

 

November 1. Vasárnap


Azért Szénával nagyon nagy szerencsénk volt.
Ha nem ő a csapat ügyeletes tiszt, akkor valószínűleg átvesznek minket és elindítják a hivatalos eljárásokat, felveszik kapcsolatot a honvédséggel.
És akkor végünk.
Azért az, hogy magas rangú VÁP-os tisztek hoznak be szökésből, az durva ügy.

De Széna jó fej, mindamellett, hogy egy gyáva szar.

Bár megértem, a helyében én is probléma nélkül akarnám leélni az életem, aminek minden eleme a változatlansága, a kiszámíthatóság.
Az élete végéig elél így.
És akkor igen könnyen megúszta. Nem kell tennie soha semmit.

Megvárni amíg eltelik, elmúlik a szolgálat és kész, a többi időben a maga ura. És nyilván akkor is csak henyél.
Gyönyörű élet.

Nem csoda, ha foggal-körömmel ragaszkodik hozzá. És itt is csak annyi a feladat, hogy figyelni kell, hogy ne legyen probléma.
És tegnap nem lett.

Délutánfele többen álltak az ablakban és bámultak kifelé. Répa szólt, hogy menjek nézzem. Vasárnap lévén nem volt más tiszt benn csak Széna, ő viszont a hátsó udvaron a funkció nélküli betonplaccon akkurátusan, laponként gyújtott meg egy kisebb paksaméta papírt, gyanítom a VÁP-osok rólunk készített iratait. Elgondolkodva nézte, amíg elégtek. Gondolom, ha valaki megkérdi mit csinál, azt válaszolta volna, hogy a felesége levelei, és még el is terjedne az a pletyka, hogy Széna kemény legény, faarccal viseli az otthoni problémákat.

Tokossal se beszéltünk erről többet, ő volt a kapuban tegnap, mikor behoztak a rendészek. Gondolom valami külön alkuban Széna lekenyerezte, megvette a hallgatását.

Kinn, szolgálatban Répával ma büszkén megveregettük egymás vállát, amikor összefutottunk, de senki nem értette miért tesszük. Kérdezették, mi van, mit csináltok srácok?
Sosem adtuk még csak annak jelét sem, hogy halljuk a kérdést, csak néha összemosolyogtunk.



A bejegyzés trackback címe:

https://surrano.blog.hu/api/trackback/id/tr535522819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rollende Landstrasse 2013.11.01. 12:49:37

Mit csináltatok srácok?

A nagybetűs, kézzelfogható, elégethető SEMMIT! Azt a SEMMIT, melyért másokat halmazati büntetésként életfogytiglan, futásban letöltetndő akasztásra ítélnének, mellékbüntetésként főbelövéssel. De Rejtő Jenő biztosan időutazó volt, valahogy a ti univerzumotokba keveredett aztán odahaza megírta a sztorikat.

Tudod Dvorszky, mindig beleélem magam az Angyalbőrben sorozatba. Épp akkor forgatták, mikor katona voltam, no meg az én másfél évem is kábé ahhoz hasonló volt. De neked táskahordó segéded se lehetnék.

Répával mi van manapság?

És a feleséged névnapját nem szoktad elfelejteni? Mit is mondtál, hogy hívják? :-))

wrstjnethn 2013.11.01. 14:25:23

Istenem, hány ilyen takony embernek omlott össze az élete a létszámleépítésekkor! Hányan gondolták, hogy a katonaságnál lehúzhatják a szánalmas életüket csendes akoholittas unalomban anélkül, hogy a rohadt világgal foglalkozniuk kellene.

Viszont nem értem, hogy miért nem köpött be. Hiszen így ő is bűnös lett, ő is bajba kerülhet, ha mégiscsak áttelefonál valaki a honvédségtől, hogy érdeklődjön az ügy állásáról. Ráadásul egy szavatok sem lehetett volna, hiszen egy szökést már elnézett, a másodiknál érthető lett volna ha felnyom.

Rollende Landstrasse 2013.11.01. 14:30:58

@wrstjnethn: Nem tűnik Széna takony embernek. Jókainak vannak végletesen jó vagy rossz hősei, ebben a Szénában van mindkétféle tulajdonság. Alapvetően vagány, talán azt is mondhatnám, hogy Dvorszky és Répa utánzata kissé silányabb minőségben. Lehet, hogy ő is világmegváltó hősnként akart katona lenni, de a rendszer bürokratát csinált belőle, és ettől borult bele a pálinkásüvegbe.

Talán még egy kicsit irigykedik is, de ezt nem mutathatja ki. Mégiscsak tiszt, és ezt fel tudja fogni.

króm nickel 2013.11.01. 16:35:39

A 200 nap nevezetes dátum.
Én még két évet húztam le a határőrségnél. Úgy emlékszem, a határőr csak akkor jogosult centit tartani, ha maximum 200 napja volt hátra.
A centi határőrhöz illően, kizárólag zöld fehér lehetett.Az legöregebbek gyakran emlékeztettek a mi centink és a malomkerék hasonlóságára.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.11.01. 21:59:52

@króm nickel: a szabócenti 150cm volt, ha ez mond valamit. ;)

wrstjnethn 2013.11.02. 00:39:04

@Rollende Landstrasse: Pont így értettem, hogy takony. Sem gyáva, sem tökös, csak úgy kenődik, mikor mivel tudja jobban megúszni.

króm nickel 2013.11.02. 08:27:16

@álfirkász: A jogosultság 50 napig csak centitartást jelentett, az első centivágás a 150. nap végén 17 óra 00 perckor volt esedékes.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.11.02. 09:46:00

@króm nickel: nekem valahol a 150 környékén lett centim, ha jól emlékszem.
Előtte mi értelme lett volna azon túl, hogy van? ;)

Háthaeznemfoglaltnick 2013.11.02. 10:36:59

Én már az elején tudtam, hogy nem lesz centim. Ugyan már, engem bele nem rángatnak semmi populárisba :) Legyen az centi, vagy dobbantás. Sőt, az első éjszaka, mikor mindenkinek színt kellett vallania például a kedvenc italáról, én fapofával bejelentettem a málnaszörpös tejet. Ugyebár nem a kakastaréj és a szegecses PVC kabát az igazi polgárpukkasztás ;-)

króm nickel 2013.11.02. 17:05:34

@álfirkász: Pontosan az volt az értelme, hogy már volt. Ez egy kialakult rítus volt akkoriban a határőrségnél.

Dvorszky határőr 2013.11.04. 17:15:34

@Rollende Landstrasse: Most nemrég szinte munkahelyi feladatként belenéztem korábbi bírósági döntésekbe, és még '86-'87 környékén is olyamikért ítéltek katonákat évekre, hogyha ezt akkor tudom, vigyázzállásban csinálom végiog az egészet, de mivel 19 éves voltam és a szakácssulihoz képest nem látszott komolynak az egész, sőt, ott voltak igazi szopatások, a konyhafőnökök testi fenyítéseiről nem is beszélve, a sereget nem tudtam komolyan venni, olyan balekságnak látszott minden eleme, hogy eszembe sem jutott, hogy veszélyben vagoyk ha azt csinálom amit. Diákcsínynek gondoltam mindent.

ui. nincs feleségem. :) nem is volt. de csitt! :)

Dvorszky határőr 2013.11.04. 17:21:38

És Széna valóban nem takony ember volt, ő volt az egyik legnormálisabb tiszt, gyáva volt felrúgni az addigi életét, de minek is tette volna?
Szóval ha lehet, akkor őt megmenteném attól, hogy rossz embernek tartsuk, sőt. A kor elvárásainak megfelelt, az elvárásainak megfelelt a kor, de nem volt eleve romlott módon gonosz, és valóban lehet, hogy még szimpatizált is velünk, ha nem is személy szerint velünk, hanem azzal amit csináltunk, máskülönben valóban jelentette volna. Szóval Szénának, minden hibája ellenére dícséret.
:)
süti beállítások módosítása